Şoförlere eğitim

Şoförlere eğitim

Akçaabat Milli Eğitim Müdürlüğü servis şoförleri için eğitim semineri düzenledi.

Akçaabat Milli Eğitim Müdürlüğü taşımalı eğitimde büyük sorunlulukları üzerinde toplayan servis şoförleri için eğitim semineri düzenledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde konuyla ilgili bilgiler Trabzon milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Çakar ve Akçaabat milli Eğitim Şube Müdürü Hamit Alper Demirkaya tarafından aktarılırken; toplantıda taşımalı eğitim kapsamındaki merkez okulların müdürleri ile araç sürücüleri hazır bulundu.

Kalabalık bir katılımla gerçekleştirilen bilgilendirme seminerinde önemli konulara parmak basan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Çakar, amaçlarının öğrencilere ve şoförlere zarar gelmeden eğitim yılını tamamlamak olduğunu belirtti.

Yapılan toplantıların servis şoförleri açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Süleyman Çakar, taşımalı sistemle 72 okulun birinci ve ikinci kademesinde taşımalı eğitim uygulaması yapıldığını ve öğrencilerin 32 merkez okula taşındığını belirterek, araç sürücülerinin ve çocukların zarar görmeden bu görevi tamamlamanız açısından bu bilgilendirme toplantısını yapıyoruz.” dedi.

Amaçlarının, yapılması gereken yasal zorunlulukları araç sürücüleri ve kurum müdürleriyle paylaşmak olduğunu belirten Çakar, araç sürücülerine hitaben şunları söyledi:

“Burada alacağınız en ufak bir bilgi sizi ve taşıdığınız çocukların hayatını etkileyecektir. Taşımacılıkta kullanılan bir aracın ya da şoförün o gün işi çıkması nedeniyle görevini yapamayacaksa yerine bakacak olan kişi mutlaka ilgili okul müdürlüğüne bildirilmeli. Yoksa olası bir olumsuzlukta bizde kayıtlı olan araç ya da şoför sorumlu olacaktır. Ne siz üzülün ne de biz. Çok ciddi bir sorun olmadıktan sonra aracınıza dışarıdan bir yolcu kesinlikle almayınız. Yapılan kontrollerde böyle bir uygulama yapan kişi saptanırsa hakkında yasal işlem yapılmak zorunda kalınacaktır. Biz size taşıdığınız öğrenci başına para ödüyoruz. Öğrenci sayısı artarsa ödenecek para da artacaktır. Herhangi bir sebepten dolayı öğrenci eksilmesi olursa paranız size ilk verilen sayı üzerinden ödenir, yani paranızda eksilme olmaz. Aracınıza taşıdığınız öğrencilerin isim listesini mutlaka okullardan alın. Sabah araçta olup ta akşam geri dönmeyen öğrenci olursa bundan siz sorumlu olduğunuzu asla unutmayın. Sizin de bizim de hedefimiz sıfır hata olmalı. 2007-2008 eğitim yılında kazasız belasız bir yolculuk diliyorum.”

Daha sonra söz alan Akçaabat Milli Eğitim Şube Müdürü Hamit Alper Demirkaya da, bütün şoförlerin uymak zorunda oldukları 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliği ile ilgili maddeler hakkında bilgi verdikten sonra okul servis araçlarında aranan şartları aktardı.

Demirkaya, eğitim seminerine katılan şoförlerle şu maddeleri paylaştı:

1- Aracın sigorta işlemleri tamamlanacak, 2- Ruhsatta belirtilen oturma yeri kadar öğrenci taşınacak, 3- Taşıtların arkasında uygun ebatlarda “okul taşıtı” yazısı bulunacak, 4- Taşıta inip binerken 30 cm. çapında ve üzerinde siyah “dur” yazılı kırmızı ışıklı lamba bulunacak, 5- Sürücülerin kullandığı aracın cinsine göre sürücü belgesi bulunacak, 6- Araçta takoz, zincir, çekme halatı ve ilk yardım seti mutlaka bulunacak, 7- Sürücünün sağlık belgesi bulunacak, 8- Araçta idarece verilen öğrenci listesi bulunacak, 9- Yol güzergâhını gösteren şema bulunacak, 10- Araçların cinslerine göre belirtilen ebatlarda ve miktarda yangın söndürme tüpü bulundurulacak, 11- Aracın fenni muayenesi yapılmış bulunacak, 12- Araç sadece yolcu taşımak için ya da tadil edilmiş olacak, 13- Taşıt temiz sağlam ve teknik şartlara uygun olacak, 14- Şoför haricinde inme ve binme işlemlerinde yardımcı olacak personel bulunacak, 15- Aracın bakım formu bulunacak, 16- Taşıtın ısınma sistemi faal olacak, 17- Aydınlatma ve elektrik donanımı sağlam olacak, 18- Aracın tabanı halıfleks döşeli olacak, 19- Aracın lastikleri mevsim şartlarına uygun olacak, 20- Taşıta öğrencilerden başka yolcu alınmayacak, 21- taşıtın iniş ve biniş kapıları hava ile kumandalı ve gerekli emniyet tedbirleri alınmış olacak, 22- Taşıtın günlük kontrolleri okul yönetimince yapılacak, 23- Okul taşıtı olarak kullanılacak araçlarda öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve çerçeveler sabit olacak, 24- Güzergâh izin belgesinde gösterilen kurallara uyulacak, 25- Araçlarda koltuk sayısına göre kullanılır durumda emniyet kemeri bulunacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eğitim