Sivrikaya Ahilik Haftasını Kutladı

Sivrikaya Ahilik Haftasını Kutladı

Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya Ahilik Haftasını Kutladı.

Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Yaşar Sivrikaya yaptığı açıklamada bu yıl 19 - 25 Eylül 2011 tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik kültürü haftasının tüm esnaflarımıza hayırlara vesile olmasını diledi.

İşte Sivrikaya'nın Yazısı

Ahilik Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaşi Veli hazretlerinin tavsiyesiyle kurulan Esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu da yaşayan Türkmen halkın sanat ticaret ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan onların hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas olarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kanunları vardır. Bu günkü Esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın doğruluğun kardeşliğin yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo ekonomik düzendir.

Ahi teşkilatları Orta Anadolu’nun Türkleşip İslamlaşmasında önemli rol oynayıp Anadolu’nun Türkleşmesinde öncü görevi görmüşlerdi. Ticarette de o dönem Rum ve Ermeni tacirleriyle rekabet edebilmek amacı da güdülmüştür. Ticari bu rekabette de Ahi teşkilatları sayesinde başarıya ulaşılmıştır. 

Esnaf ve Sanatkarlar camiası olarak bizler Ahilik geleneğinden geldiğimizi unutmamamız lazım Eski Ahi teşkilatlarında gençlerin iyi yetişmesini ve meslek kazanmasını sağlardı. Biz esnaflar bugün de bu yoldan gidip gençlerimize iyi güzel meslekler kazandırmamamız gerekir. Onlara öncü olmalıyız.

Ahilik teşkilatlanmasında nasıl ki savaş afet ve bunun gibi kötü durumlarda üyeler ve halk arasında dayanışma esastı padişahlar ve o günkü yöneticiler dahi Ahilik teşkilatını destekleyerek gelişmesini sağlamışlardı. Bugün bile Devletimizin yapı taşı olan devletin bel kemiği omurgasını teşkil eden esnaflarımız en zor şartlarda dahi devletinin yanında olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü Esnaf her zaman Ahilik geleneğine bağlı olarak devletine sahip çıkmıştır. Bundan sonrada ölümüne sahip çıkacaktır. Bu vesile ile Ezanıyla huzur bulduğumuz Al bayrağı ile coştuğumuz dili Türk adı Türk olan bu topraklar bizimdir. Bizim olmaya da devam edecektir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler