Sansüre de mi başladık?

Geçtiğimiz gün Günebakış Gazetesi'nin nabız adlı köşesinin bir kısmında bir yazı çıktı. 'Akçaabat Dörtyol Belediye Başkanı Akçaabat için sinyal verdi' başlıklı çıkan yazının içeriğinde ise şu ifâdelere yer verildi:

"Akçaabat Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci, Akçaabat’ta yayın yapan bir internet sitesiyle yaptığı röportajda gazetecinin kendisine yönelttiği ‘Önümüzdeki yerel seçimlerde Akçaabat Belediye Başkanlığı için adaylığınız konuşuluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?’ şeklindeki soruya, olumlu cevaplar verdi. Verdiği cevaplardan aday olmaya niyetli olduğu görülen Birinci, “Belediye başkanlığı zor bir iştir ve güzel de bir iştir. Hizmet yapmak, dua almak için böyle güzel bir fırsat da yoktur. Bizim buralarda bu işin zor olmasının sebebi maddi imkanların kısıtlı olmasıdır. Ama bu zorlukları aşmak için de biz elimizden gelenin daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Nasip olursa görevimizi yapmak bizim işimizdir” şeklinde konuştu. Dörtyol Belediye Başkanlığı’na AK Parti’den başkan olan Birinci’nin olası bir Akçaabat Belediye Başkan adaylığı da yine AK Parti’den olacak."

Bu ifâdeler Akçaabat'ta yayın yapan bir internet sitesinin, 12 Temmuz 2012 târihli Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci'yle yapılan röportajının son kısmında geçiyordu. İnternet sitenin röportajına göre bu ifâdeler bizzât Dörtyol Belediye Başkanı Sayın Cevat Birinci'nin kendisine âit. Bu ifâdelerden okuyanların ne mânâ çıkardığını açıkçası merâk etmiyor değilim. Haberci gözüyle bakıldığında ise durumdan bir yorum çıkartılmış. İfâdelerde ise hiç bir şekilde kesinlik yok.

Siyâsette yer alan her ismin, her kişinin ismi belirli zamanlarda belirli şeylerle anılır, bundan doğal da bir durum yoktur. Eminim ki belde belediye başkanlarının bir kısmının adı da Akçaabat Belediye Başkanlığı için geçiyordur. Ancak Günebakış'ta çıkan bu yorumdan sonra, Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci'nin neden bu duruma tepkili olduğuna anlam veremedim. Bu tepkisini de yine aynı şekilde, röportaj verdiği internet sitesinden okudum. Haberin spotunda Birinci'nin, "2014 yılında yapılması gündemde olan yerel seçimler için Akçaabat Belediye Başkanlığı için isminin geçmesinden rahatsız oldu" şeklinde ifadeler yer aldı.

Anlayamadığım bir nokta ise, Sayın Birinci'nin isteğiyle mi yapıldı bilmiyorum ama (O'nun isteğiyle yapılsa bile kötü) sitenin 12 Temmuz târihli röportaj sayfasındaki Birinci'nin ifâdeleri değiştirilmiş. "Nasip olursa görevimizi yapmak bizim işimizdir” diyen Birinci'nin ifadelerinin yerine "Benim adaylığım kesinlikle söz konusu değildir, orada görevli olan bir belediye başkanı var. Bu durumda benim göreve talip olmam gibi bir şeyin kesinlikle söz konusu değildir" ifâdeleri yerleştirilmiş (Kanıtlayabilirim, isteyenlere gösteririm). Bu iş nasıl ve ne şekilde, kimin ricâsı veya isteğiyle yapılmışsa son derece yanlıştır. Buradan eğer bir soru çıkarılacaksa, bu sorular şunlar olur: Aynı ifâdeleri Birinci daha önceki röportajında neden kullanmadı? Kullandıysa, bu ifâdeleri neden kayda geçmedi? 

Saygılarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum