Salih Parlak ilçemize uğradı

Salih Parlak ilçemize uğradı

Bilimsel ve akademik tartışmalara açık “Bilgi Toplumuna Doğru Kur’ân-ı Kerim Meal Tefsiri” isimli eserin sahibi Salih Parlak, Akçaabat’taydı.

Bilimsel ve akademik tartışmalara açık “Bilgi Toplumuna Doğru Kur’ân-ı Kerim Meal Tefsiri” isimli eseriyle “sanal tefsir çığırı” olarak adlandırdığı bir dönemi başlatan Salih Parlak, Akçaabat’taydı.
Çağdaş bilimsel gelişmeler ışığında yeni bir kavram örgüsü oluşturarak ayetlerin meallerini tümden bu kavramlarla karşıladığı eserini “skolastik düşünceye karşı şiddet dışı başkaldırı anlayışı, 30 yıllık kültür birikimi ve bilinçaltıyla” kaleme aldığı eseriyle ilgili bir dost sohbetine katılmak için ilçemize gelen Parlak, “Amacım, mezhepler ve dinler arası barışa katkıda bulunmaktır. Ancak eserimin yıllar sonra anlaşılabileceğini de biliyorum.” dedi.
Eserinin ikinci baskısının yapılmakta olduğunu belirten Parlak, 2001 Yayınları’yla belirli bir kitleye ulaşmayı hedeflediğini, internet ortamında www.2001yayinlari.com adresinde de aynı hedefe ulaşma çabasında olduğunu vurguladı.
Kur’ân-ı Kerim7in Müteşabih deyim ve kavramlarının kıyamete kadar meallendirilecek ve tefsir edilecek olduğunu belirten Salih parlak, şunları söyledi:
“Kur'an-ı Kerim bir çağa değil, kıyamete kadar her çağa, bugüne olduğu gibi aynı anda hem düne ve yarınlara aynı kapsayıcılıkla seslenir. Ruhların şifası ve ölülerin sırdaşı olurken, aynı vatanın manevi yaşatıcısı sivil toplum örgüt başkanlarının veya siyasi-coğrafyası belli aynı devletin maddi Başkanları yöneticilerin kitabı; anayasasıdır. Dolayısıyla yalnız Arap toplumlarına inmiş ve onların diliyle konuşan ve onların herkesten iyi anladığı bir kitap değildir. Onların dilinden konuşan Hz. Muhammed Mustafa da kendilerine bir tefsir kitabı da bırakmamış, müteşabihlerin tefsirini çağların rüsuh ehli bilim kurullarına, yasama kurullarına bırakmıştır. Müteşabih deyim ve kavramların anlamları Arapça değildir, onları Araplar değil, o insanlığı uzayın derinliklerine taşıyan toplumların bilim kurulları kıyamete kadar anlayıp geliştirdikçe meallendirecek ve tefsir edeceklerdir.”
Salih Parlak kimdir?
1942 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokul'u takiben sekiz yıllık özel medrese eğitimiyle Arapça’dan icazet aldıktan sonra İmam-Hatip orta bölümünü dışardan bir yılda bitirdi. Ardından İmam-Hatip lise bölümünü ve Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirdi. Trabzon, Samsun ve son olarak da Üsküdar İmam-Hatip Liselerinde öğretmenlik yaptı ve emekli oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eğitim