Salı Pazarı

Salı Pazarı

Bu hafta da Akçaabat'ta yaşanan olaylar gazeteci Berat Topal'ın izlenimleriyle Salı Pazarında.....

Karayollarından asırlık ayıp

 

Burası Yaylacık Mahallesi Fatih Stadyumu altı. Yıllar önce buraya yaya geçidi yapıldı ama burada meydana gelen kazaları önlemeye yetmedi. Yaya geçidine trafik ışıkları koyuldu ve sorun bir nebze olsun çözüldü. Buranın en büyük sıkıntısı tepe üstü olması nedeniyle tepeyi çıkan araçların yaya geçidini geç fark etmeleri ve trafik ışıklarında durmakta zorlanmaları nedeniyle kazaların önüne bir türlü geçilemiyordu. Meydana gelen kazalarda da trafik ışıkları da hasar görüyordu. En sonunda çözüm için karayolları tarafından buraya üst geçit yapıldı ve  yayaların üst geçidi kullanmaları için  yol orta refüjden bölündü. Üst geçit hizmete açılalı yaklaşık iki yıldan fazla  bir süre oldu. Şu anda yayalar tarafından üst geçit kullanıldığından sorun tamamen çözüldü. Fakat buraya yıllar önce karayolları tarafından takılan trafik ışıkları orada meydana gelen kazalara karışan araçların çarpması sonucu kırılmış ve sadece ışıkların direkleri orada kalmıştı. Burada karayolları ekipleri tarafından sayısız kere çalışmalar yapılmasına rağmen burada bulunan bu kalıntı direklerin kaldırılmadığından çok çirkin bir görüntü mevcut. Kaldırım üzerinde de aynı yerde bir kuruluşa ait olduğu belirtilen panonun da olması nedeniyle oradan geçmeye çalışan yayalarında büyük zorluk çekmektedirler. Karayolları yetkilileri bu işe yaramayan direği bir an önce buradan kaldıracaklarına emininim.

 

 

Siyaset akademisi Körfez’de

 

AK Parti yerel yönetimlerde aday olmayı isteyenlerin eğitilmesi için ülke genelinde başlatmış olduğu siyaset akademisi Trabzon’da da yapılıyor. Siyaset akademisinde katılımcılara ders anlatanlar arasında Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı  Yusuf Ziya Yılmaz’da var. Önceki gün seminer çıkışında Yusuf Ziya Yılmaz’a Körfez Köfte Salonunda yemek yerken görüntülendi. AK Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Balta, İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, AK Parti İl yöneticileri tarafından ağırlandığını duyduk. Yemekte siyaset akademisinde yaşananlar hakkında konuşulduğu ve katılımcıların son durumları hakkında fikir teatisinde bulunulduğu  ve başkan Yılmaz’dan akademide yaşananlar hakkında konuşmalar geçmiş. Akademiye katılan adayların başarılı bir yerel yönetici olan Yılmaz tarafından ders verilmesi adaylara çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

 

 

Akçaabat Kırandi’ ye emanet

 

AK Parti Trabzon İl yönetim kurulu üyesi olan Mehmet Kırandi yönetimde yapılan görev dağılımında Akçaabat’ tan sorumlu yöneticiliğe atanmış. Aynı zamanda Akçaabat Köftesi Standartlarını Koruma Derneği Başkanı olan  Mehmet Kırandi’ nin Akçaabat için iyi çalışmalar yapacağına eminim. Akçaabat için en önemli konulardan olan ve ilçeyi tanıtma ve ekonomik anlamda çok büyük öneme sahip olan Akçaabat Köftesi için yapacak olduğu çalışmalarla  ve siyasi anlamda getirildiği görev bakımından Akçaabat’ta yapılacak olan siyasi çalışmalardaki üstlenmiş olduğu misyon nedeniyle çok büyük sorumluluk üstlendiği kanaatindeyim. Yapılacak olan işlerde Akçaabat’ın menfaatinin ön palanda olacağını ve Akçaabat’ın daha iyi yerlere gelebilmesi için emek verecek olduğundun Kırandi’nin işi çok zor. Kendisine bu zorlu görevlerinde başarılar diliyorum.

 

 



Gençlik merkezinde yetki karmaşası

 

Yaylacık Mahallesi’nde Trabzon Valiliği tarafından yaptırılan gençlik merkezi hizmete açıldı. Merkezin  kadrolu personeli olmaması bazı sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Gençlik Merkezine, hemen yanında bulunan 100. Yıl İlköğretim Okulunun müdür yardımcılarından biri ilgileniyor. Haftanın bazı günlerinde ise diğer okullardan beden eğitimi öğretmenleri görevlendirmek suretiyle gençlik merkezi idare edilmeye çalışılıyor. Gençlerin sportif anlamda eğitilmesi için  yapılan bu yatırımların tam sistemli bir  şekilde sevk ve idaresinin yapılması gerekir. Bu işin uzmansı olan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde ve ilçe müdürlüğünden gerekli personelin tedarik edilerek Gençlik Merkezinin verimli bir şekilde çalışması sağlanmalıdır. Gençlik Merkezinden şu anda hangi makamın sorumlu olduğu belli değil, Trabzon Valiliği mi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü mü, Genlik ve Spor İlçe Müdürlüğü mü, Milli Eğitim Müdürlüğü mü hiç biri bilmiyor.

 

 

Emniyetten radar uygulaması

 

Akçaabat Emniyet Müdürlüğü ekipleri yaptıkları huzur operasyonları ve diğer çalışmalarla vatandaşların beğenisini kazanmaya devam ediyor. Önceki gün Trafik Denetleme Büro amirliğine bağlı ekipler ilçe girişinde radar cihazıyla hız tespiti  uygulaması yaptılar. Yaklaşık iki saat süren uygulama neticesinde on aracın hız sınırını aşması nedeniyle araç sürücülerine 2.370YTL para cezası tatbik ettiler. Trabzon Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünden Akçaabat Emniyet Müdürlüğüne atanan Abdurrahman Tosun asayiş konusunda deneyimi  ve tecrübesiyle yaptıkları başarılı çalışmalarla adından yine söz ettiriyor.  Şehir genelinde yapılan asayiş operasyonlarıyla suç ve suçlularla mücadele ederek şehri yaşanır bir hale getiren Emniyet Müdürlüğü ekipleri şimdi de trafik uygulamaları yaparak trafikte de aynı başarıyı yakalamak istiyorlar.

 

 

Milli Eğitimde ön soruşturma bitti

 

Akçaabat Milli Eğitim Müdürlüğünde yaklaşık on gündür müfettişler tarafından yapılan soruşturma tamamlandı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında Milli Eğitim Bakanlığına gönderildiği belirtilen şikayet dilekçesine istinaden bakanlık tarafından görevlendirilen iki müfettiş konuyu incelemek üzere bazı okul müdürleri ve okul aile birliği başkanlarını Akçaabat Milli Eğitim Müdürlüğüne çağırarak şikayet konusuyla ilgili olarak sorular yönelttikleri belirtildi. Konuyla ilgili olarak yetkililer yaptıkları açıklamada biri stajyer iki bakanlık müfettişinin şikayet dilekçesine istinaden bir ön soruşturma yaptıklarını bunun  sonucunda hazırlayacak oldukları raporu Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına sunulacağını ve ortaya çıkacak olan sonuca göre de yasal prosedürün Akçaabat Kaymakamlığı nezdinde devam edeceğini belirtti. Bakanlığa gönderilen şikayet dilekçesinde ise iddiaya göre Akçaabat Milli Eğitim Müdürlüğünde personele kötü davranmalar ve hakaret vari sözler söylendiği iddia edilmiş. Şikayet dilekçesinin imzasız olduğu iddia edildi. Bir diğer konuda Milli Eğitim Bakanlığının şikayet dilekçesini Trabzon Valiliğine veya Akçaabat Kaymakamlığına göndererek gerekli olan ön soruşturmayı yaptırmayıp bakanlığın müfettiş göndererek konuyu araştırması ise dikkat çekti.

 

 

Alt geçitte çöp manzaraları

 

Yaylacık Mahallesinde bulunan alt geçitte biriken çöpler nedeniyle çok kötü bir görüntü oluşmuş durumda. Bir de yağmur yağdığında çamur birikintileri oluşması nedeniyle vatandaşlar alt geçidi kullanmak istemiyorlar. Alt geçidi çoğunlukla sahilde bulunan Yüzüncü Yıl İlköğretim Okulu öğrencileri ve yukarı tarafta bulunan Mehmet Aslantürk İlköğretim Okulu öğrencileri kullanmaları nedeniyle  küçük çocukların hayli sıkıntı çektikleri belirtiliyor. Akçaabat Belediyesi ekiplerinin önceki gün Tosun Sanayi sitesinin içini yıkadıkları ama alt geçidi yıkamadıkları belirtiliyor. Vatandaşlar çocuklarının okula giderken çöp birikintilerinin arasından geçerek gitmemeye çalıştıkları belirterek alt geçitle ilgili olarak temizliğinin yetkililer tarafından bir an önce yapılmasını talep ettiler.  Akçaabat Belediyesi ekipleri tarafından yapılan temizliğin süresinin çok uzun olması nedeniyle sıkıntı olduğunun alt geçidin daha sıklıkla temizliğinin yapıldığında sorunun çözüleceğini belirttiler. 

 


26 Şubat 2008


İdris Köse’ye teşekkür


Ankara’da yaşayan Akçaabat’lı ünlü işadamı İdris Köse hemşehrileri için yaptığı fedakarlıklarla adından sıkça söz ettiriyor. Akçaabat’ın kurtuluşu nedeniyle Ankara’da yapılan geceye katılan Akçaabatlıları çiftliğinde ağırlayarak orada da bir dizi etkinliklere ev sahipliği yaptı. Geceye katılan Muhtarlar Derneği Akçaabat Şubesi başkan ve yöneticileri, Trabzon İl Genel Meclisi üyelerini, Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkan ve yöneticileri, Akçaabat Ziraat Odası başkan ve yöneticileri çok sayıda iş adamları ve diğer davetlileri her zaman olduğu gibi bu yılda onlarla yakından ilgilenerek evinde misafir etti. Ankara’da düzenlenen kutlama gecelerinin de fikir babası ve en büyük destekçisi ve çok iyi bir Akçaabat milliyetçisi. Geceye katılan herkese yardım elini uzatan ve yalnız bırakmadığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

Otel ihalesi onaylandı

Akçaabat Belediyesine ait olan eski Tekel binalarından sonuncusunun otel olması kesinleşti. Akçaabat Belediyesi Hasan Saka Toplantı Salonu’nda 4 Şubat Pazartesi günü Belediye Başkanı Şefik Türkmen'in de katılımıyla Encümen tarafından gerçekleştirilen ihalenin sonucu onaylandı.
Muhammen bedeli yıllık 200 bin YTL den ihaleye çıkarılan bina için 202 bin YTL teklif eden Seyranlı Turizm Ticaret Anonim Şirketi'nin teklifi
İhaleye teklif veren firma yetkilisi İbrahim Özçelik, Trabzon'a yakışır 4 ya da 5 yıldızlı bir otel yapmayı planladıklarını binada kısa sürede tadilata başlayacaklarını söyledi.
Özçelik planladıkları otelin Türk hamamından kapalı yüzme havuzuna, jimnastik salonlarından buhar odalarına, oyun salonlarından kuaföre kadar tüm birimleri içerecek bir donanıma sahip olacağını belirterek, “Yapılacak tesisin Trabzon kültür ve sosyal yapısına katkıda bulunacaktır. Bölgemiz turizm açısından son derece elverişli. Bölgemize gelen turistlere kaliteli hizmet vereceğiz.” dedi.
İhale şartnamesine göre tadilatın 1,5 yıl içerisinde bitirilmesi gerekiyor.
Akçaabat merkezinde bulunan ve 3 bölümden oluşan eski Tekel binalarından bir bölümü Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet vermesi için Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne devredilmiş, bir bölümü Adliye binası olarak kullanılmak üzere Adalet Bakanlığı'na satılmıştı

Yeni Cami yenilenemedi

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan Yeni Cami’de geçen yıl başlatılan tadilat hala bitirilemedi. Tadilatın ilk günlerinde avlunun zemini su geçirmez bir malzeme ile döşenerek üzerine ise parça dökme taş döşenmişti. Önceki gün işçiler bu yapılan döşemeleri sökmeye başladığı gözlendi. Avlunun altındaki iş yerlerine su sızdırmaması için yapılan çalışmalar verimli olmadığı ve yer yer su sızmalarının olması nedeniyle esnafın durumdan şikayeti üzerine tekrardan tadilata başlanıldı. Yani yapılan tadilatın tadilatı yapılmaya başlandı. Çevredeki vatandaşlar ve esnaf yapılan çalışmaların bitirilmediği için tepkili.



Akçaabat’a mobese sistemi

Akçaabat İlçesine kameralı merkezi görüntüleme sisteminin (MOBESE) yapılacağı belirtildi. AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur emniyetle ilgili yaptığı açıklamalarda Trabzon şehir merkezine yapılacak olana sistemin hemen akabinde Akçaabat’a da yapılacağını belirtti. Trabzon’daki sistemin tam randımanlı bir şekilde işlemesi için suç ve suçlularla mücadelenin daha iyi yapılabilmesi için ayrıca coğrafi konum itibariyle Akçaabat’a da sistemi kuracaklarını belirtti. 2008 yılında Akçaabat Emniyet Müdürlüğünün sorunlarını tamamen gidereceklerini belirtti. Personel sıkıntısının haziran ayındaki tayin döneminde giderileceğini ve araç yönünden de önümüzdeki günlerde 2 adet Fıat Doblo marka araç göndererek takviye yapacaklarını belirtti. Emniyet binasının tadilat yapılarak lojmanların hizmet binasına katılması için hazırlanan projenin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığını ve proje için yaklaşık yüz yirmi beş bin ytl kaynak aktardıklarını belirtti. Polislerin Trabzon’da çalışmak istemediklerini bunu nedeninin de çevre illerimiz de çalışan memurlara maaşlarına ek olarak iki yüz ytl terör parası ödendiğini bu nedenle memurlar ilimizi tercih etmemektedirler. Bu sorunu da İç İşleri Bakanımız Beşir Atalay’la görüştüğünü en kısa zamanda da bir çözüm bulacaklarını belirtti.

Seçimin kaderini belirlediler

Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif başkanlığı seçimlerinin kaderini üç kişinin etkilediği belirtildi. Sabri Kahrimanoğlu, Metin Yardım ve Bülent Kalkışım’ın seçim öncesi adaylardan Şaban Günaydın’a destek vermeleri mevcut başkan Osman Zeki Alşan’ı kara kara düşündürmüştü.Fakat seçimlere yaklaşık on gün kala aralarında çıktığı iddia edilen anlaşmazlık nedeniyle bu üçlü Şaban Günaydın’ı desteklemekten vazgeçmeleri ve Mevcut başkan Osman Zeki Alşan’ dan yana tavır almaları nedeniyle Osman Zeki Alşan’ ın rahat bir nefes almasına neden oldular. Eğer ki bu üçlü tarafından başlatılan oluşum bozulmamış olsaydı Şaban Günaydın’ın seçimi kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

Akçaabatlılar gecesi Ankara’da yapılacak

Ankara’daki Akçaabatlılar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Akçaabat’ın kurtuluşu nedeniyle bir gece düzenlenecek. Her yıl geleneksel hale getirilen gece bu yıl Gazi Üniversitesi sosyal tesislerinde yapılacak olan gece Akçaabat’tan bir çok renkli sima katılması bekleniyor. Ankara’daki Akçaabatlıların bir araya gelerek tanışmasını ve kaynaşmasını hedefleyen dernek bu yılda güzel bir program hazırladığı belirtiliyor. Akçaabat’lı ünlü iş adamı İdris Köse’de geceye katılan Akçaabatlı hemşehrilerini çiftliğinde düzenleyecek olduğu bir geceyle de ağırlayacak olduğu belirtiliyor. 16 şubat akşamı düzenlenecek olan gece için davetiyelerin şimdiden tükendiği belirtiliyor.

 

Yeni Cami tadilatı bitirilemedi

Akçaabat şehir merkezinde bulunan yeni caminin tadilatı vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçen yıl yapılmaya başlanmıştı. Tadilatın bitirilme tarihi 15.11.2007 olmasına rağmen hala daha bitirilememesi vatandaşlar tarafından tepkiye neden oldu. Caminin giriş kapısının üç defa yapıldığı fakat müfettişler tarafından uygun bulunmayarak değiştirildiği belirtildi. Belediye meclis üyesi İsmail Baytar cami etrafındaki imar için yeterli olmayan küçük parsellerin kamulaştırılarak cami etrafını genişletilmesi için bir talep de bulundu. Cami inşaatını zamanında yapmayı başaramayan yetkililer bari bu kamulaştırmayı yaparak kendilerini vatandaşa af ettirmeyi başarırlar diye düşünüyorum.

kılan yol yapılıyor

Akçaabat’ın Lazlar mahallesine giden yolun girişinde bulunan istinat duvarı geçen hafta yıkılmıştı. Mahalledeki vatandaşlarda Akçaabat Belediyesine yaptıkları müracaatın dikkate alınmadığı nedeniyle belediyeye tepki göstermişlerdi. Belediye yetkilileri de yıkılan istinat duvarının yıkıntılarını temizleyerek duvarı yeniden inşa etmeye başladılar.kılan duvarın neden yıkıldığının tespit edilmesi gerekir. Yeni yapılacak olan duvarın da akıbetinin aynı olmaması için ve daha vahim sonuçlar doğurmaması için bu çalışmanın yapılması gerektiği kanaatindeyim. Akçaabat Belediyesi vatandaşların tepkisinden midir bilmiyorum istinat duvarını hemen yapmaya başlayarak en kısa sürede buradaki sıkıntıyı ortadan kaldırmasına beni ziyadesiyle memnun etti.


Tedaş’ a personel takviyesi

Tedaş Akçaabat Müessese Müdürlüğündeki personel sıkıntısı özelleştirme yoluyla giderildi. Tedaş’ da artık özel sektöre ait personel istihdam edilecek ve personel eksikliğinden dolayı yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor. Akçaabat’ta personel sıkıntısı yönünden adeta hizmet veremez duruma gelen kurumun bu yöntemle tekrar eski günlerine kavuşacak olması vatandaşı memnun etti. Çalışacak olan personel sayısı iş yüküne göre belirleneceği ve ilk etapta 10 kişinin işe başlayacağı belirtildi. Personelin iş için gönderildiği eğitim seminerini tamamladıkları ve göreve başlayacak oldukları günü bekledikleri belirtildi.

Akçaabat masaya yatırıldı
AK Parti Akçaabat İlçe Başkanlığı Akçaabat’ı her yönüyle ele alan ve geniş katılımlı yemekli bir toplantı düzenledi. Körfez Köfte Salonunda yapılan toplantıya Akçaabat’taki tüm belde belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, iş adamları ve gazetecilerin davet edildiği geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. AK Parti Akçaabat ilçe Başkanı Osman çavuş’un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda bu güne kadar Akçaabat’ta yapılan yatırımlar değenlendirilerek sorunlar dile getirildi. Toplantıya katılan davetliler sorunlarını Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’ a ileterek çözüm önerileri üzerinde konuştular. Toplantıda Akçaabat enine boyuna tartışılarak “daha iyi ne yapılabilir” düşüncesi paralelinde gerçekleşti. Ak Parti’nin iktidar partisi olmasına rağmen böyle toplantılar düzenleyerek Akçaabat’a yapılan yatırımlar ve çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunması önemli bir yaklaşım olarak değenlendirildi.

Kapananda üzüntülü kapanmayanda

Adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu iki binin altında olan belediyeler kapanacak oldukları günü bekliyor. Akçaabat’ın Şinik ve Adacık beldelerinin nüfusu da iki binin altında olduğu için kapanmaları gündeme geldi. Geçen akşam yapılan Akçaabat değenlendirme toplantısına katılan belediye başkanları arasında bu iki belediye başkanı da vardı. Adacık Belediye Başkanı Ayhan Sevim beldesinde yaptıkları hizmetleri aktararak belediyenin kapandıktan sonra yarım kalacak olan ve bölge için önemli olan projelerin devam ettirilmesinde faydalar olduğunu belirtti. Toplantıda söz alan Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci’ de kendi beldesinde nüfusun iki bin sınırının üzerinde olduğunu fakat gelen ödeneğin maaşları ödedikten sonra akaryakıt parasının yarısını bile karşılayamadığını bu nedenle belediye olarak yatırım yapma imkanlarının çok zor şartlarda yaptıklarını belirterek bazen düşündüğünde keşke bizlerde kapansaydık diye düşündüğünü belirtti.


Arkadan ceza yazılmayacak

Ak Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur yaptığı açıklamada Trafik ekiplerinin artık arkadan ceza yazmayacaklarını belirtti. Cumur konuşmasında ekipler bundan sonra kural ihlali yapan sürücüye cezayı bizzat tatbik edecekler, sürücü seyir halinde ise gittiği yöndeki ekiplere haber verilmek suretiyle ama her şartta mutlaka sürücüyü durdurarak ceza yazması gerekiyor. Bu konuda da yargı kararları mevcut ve bizlere gelen şikayetlerde son zamanlarda arttığı için bu konuda Emniyet görevlilerimiz ve Jandarma Trafik ekiplerimizin daha titiz davranacağını düşündüğünü belirtti. Cumur ayrıca kural ihlali yapan ve cezai işleme tabi tutulması gereken sürücüye de gerekli cezanın görevli ekipler tarafından hiç müsamaha edilmeden yazılması gerektiğini belirtti. Akçaabat’ta bir ay içerisinde yaklaşık 110 Bin YTL para cezası Emniyet müdürlüğü ekiplerince yazıldığı iddia edildi.

Öğrencilere kitap bağışı

Akçaabat Kaymakamlığı maddi durumu iyi olmayan öğrencilere kitap dağıttı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma fonundan sağlanan yaklaşık 80 Bin YTL kaynakla alınan 56.660 adet kitap Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de kitapları Akçaabat’ta bulunan 82 okuldaki maddi durumu iyi olmayan öğrencilere dağıtılması için okul müdürlerine teslim etti. Trabzon Valisi Nuri Okutan’ ın il genelinde başlatmış olduğu okuma kampanyasının bir devamı olarak görülen bu kampanyanın amacına ulaşacağına eminim. Akçaabat’taki sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kuruluşlar bu kampanyanın daha da artarak devam etmesine ön ayak olmalılar. Hiç kuşku yok ki eğitime harcanan para daha sonra topluma kat kat artarak geri döneceğini kimse unutmamalıdır.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler