Proje Hayata Geçecer mi?

Proje Hayata Geçecer mi?

Akçaabat Belediyesi tarafından hazırlana Turizm Master Planı

 

Bölgemiz için turizm, öncelikli sektördür. Eşsiz doğal güzelliklerimiz, tarihi yerlerimiz bulunmaktadır. Son yıllarda doğa ve yayla turizmi ön plana çıkmaya başlamıştır.

Rapor İnşaat Yüksek Mühendisi Şefik Türkmen Başkanlığında Mimar Kaan Üçüncü ve Mimar Yusuf Hocaoğlu tarafından hazırlanmıştır.

AKÇAABAT’IN YENİ TURİZM GÜZERGAHI PLANLAMA RAPORU

Akçaabat, Doğu Karadeniz Bölgesinde farklı özelliklere sahip bir şehirdir.Karadeniz'in doğal limanlarından biridir.İklimi Karadeniz-Akdeniz iklimi karışımı özelliğindedir.Ayrıca,iklimin uygun olması nedeniyle zeytin ve narenciyenin yanında her türlü sebze ve meyve yetişir.Çevrenin en büyük pazarı Akçaabat'ta kurulur. Salı günleri kurulan pazara çevre il ve ilçelerden alışveriş yapmak üzere çok sayıda insan katılır.

Yaylaları sahile çok yakın mesafede olan Akçaabat'ın Hıdırnebi ve Kayabaşı yaylalarında yaylakentleri vardır.Ayrıca Sera Gölü, Akçakale gibi turizm açısından önemli mekanlar bulunmaktadır.

Bölgemizde horonun en güzel ve zengin figürlerle oynandığı yerlerin başında Akçaabat gelir. Ekip halinde oynanan Akçaabat horonu Türkiye'nin her tarafına yayılmıştır.

İlçenin futbol takımı Akçaabat Sebatspor, Türkiye'nin en eski futbol takımlarından biridir. Şehirde, sanata ve sosyal faaliyetlere büyük önem verilmektedir. Altın ve gümüş örme sanatı ile kaneviçe,röşelye gibi el sanatları çok başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

Akçaabat'ta geçmişten günümüze kadar intikal eden pek çok tarihi eser bulunmaktadır.Orta mahalle sit alanı, Türkiye'de mahalle ölçeğinde korunabilen ender yerlerden biridir. Ayrıca şehirde, çok geniş park-bahçe ve gezinti alanları bulunmaktadır.

Dünya standartlarında, tertemiz lokantalar vardır. Bölgeye ziyarete gelen herkes lokantalara uğramadan gitmemektedir. Daha çok köftesi ile tanınan Akçaabat, su böreği, sarma, kuymak, kaz kaldıran, un helvası ve çeşitli tatlıları ile damak zevkine hitap eden yemekleriyle de dikkat çekmektedir. Akçaabat köftesinin ünü her tarafa yayılmıştır. Bunun yanında lokantaların çoğunda her gün taze balık ve diğer yemek çeşitleri de bulunmaktadır. Lokantalara gelen yerli ve yabancı turistleri şehir merkezi ile tarihi mekanlara çekerek konaklamalarını ve yöremize özgü ürünlerden alışveriş yapmalarını, ayrıca eşsiz doğa güzelliklerimizi görmelerini sağlamamız gerekmektedir

Akçaabat'ta yerli ve yabancı turistlere hitap edecek, dünya standartlarında tesislere ve planlamalara ihtiyaç olduğu aşikardır.

İlçenin Şehir merkezindeki turizm potansiyelinin yanında, dağ ve doğa turizmi konusunda önemli bir potansiyeli vardır. Burada,özellikle bu potansiyelin değerlendirilmesi ile ilgili olarak belirli bir bölgenin planlanmasından özet olarak söz etmek istiyoruz.

Öncelikle, Akçaabat merkez ile Sivriburun (Akçatepe) yönünden devam eden dağ silsilesi boyunca Hıdırnebi'ye kadar bir turizm güzergahı oluşturulmasını öneriyoruz.

Bu güzergahın sahilden Uçurum Boğazına kadar olan 7 km'lik bölümünün standart genişlikde (10-12 metre) ve uygun eğimde yol yapım çalışması tamamlanmıştır. Uçurum boğazından Hıdırnebi eteklerine kadar yaklaşık 8 km mesafe için yol genişletilmesi ve yol güzergahının yer yer sırtın güney istikametine alınması şeklinde yol yapım çalışmaları ele alınmalıdır. Yaklaşık 2 km lik kayaaltı yolunun yapım çalışmaları halen sürdürülmektedir. Bu yolun mutlaka Karayolları Teşkilatınca turizm yolu ağına alınması gereklidir.

Bu güzergahta, manzarasına doyum olmayan tepelerde ve sırtlarda tu-ristik tesisler kurulmalıdır. Akçaabat Belediyesince, Akçatepe'de yapılan lokanta, kafeterya, kırkahvesi ve piknik alanlarına ek olarak otel ve dağ evlerinden oluşan tesisler planlanmıştır.

Genişce bir düzlük alana sahip olan Ağadüzü mevkii, Teknecik Tepesi'ne kadar birlikte düşünülerek buralarda konaklama,spor tesisleri, SPA tesisleri düzenlenmelidir.

Kukullu Çeşme mevkiinde, kır kahvesi, seyir terasları düşünülmektedir. Daha ilerde, Şahbaz Tepesi diye adlandırılan mevkide kamp alanları,bungalo tarzında konaklama alanları,piknik alanları ve restoran tasarlanmalıdır. Devamında Medana-Hanzara diye adlandırılan bölgede lokanta ve kırkahvesi önerilmektedir.

Bu bölgelerden sonra Hıdırnebi yaylasına ulaşılmaktadır. Hıdırnebi yaylası bir plato şeklinde olup deniz tarafından bakıldığında Hıdırnebi ka-yaları olarak anılan yüksek kayalar ve orman alanları görülmektedir. Bu ka-yaların etekleri ile üstü arasında 550-600 metre kot farkı vardır.Burası çok büyük bir doğal kale görünümündedir.

Hıdırnebi yaylasının mevcut tesislerine ek olarak harita ve planlaması yapılarak yeni turizm alanları belirlenmeli,bu alanlara konaklama yerleri ve SPA tesisleri tasarlanmalıdır. Ziyaret kayası civarında ve Çatalkaya bölgelerinde seyir terasları,obalar arası yaya ve atlı yürüyüş yolları ve piknik alanları yapılmalıdır.

Yörede, Ziyaret Kayasında Hz.Ali'nin atının ayak izi olduğuna ve diğer ayak izinin arada bulunan Söğütlü vadisinin karşısında kuş uçuşu yaklaşık 12 km uzaklıktaki Taşlıoba kayalarında olduğuna inanılmaktadır.Ayrıca çok eski geçmişte denizin Hıdırnebi kayalarına kadar geldiği ve buralarda gemilerin bağlandığı yerlerin izleri olduğu inancı vardır. Bu inanışların turizm açısından değerlendirilmesi mümkündür..

Söz konusu turizm güzergahı boyunca (Akçaabat-Hıdırnebi) ve Hıdırnebi yaylası ile bitişik yaylalar uygun yollarla birbirlerine bağlanıp buralarda atlı ve yaya yürüyüşü etkinlikleri düzenlenmelidir.

Cıvar yerlerde Off Road için uygun olan yollarda, etkinlikler ve turlar düzenlenerek tesislerin işlerliği arttrılabilir.

Günlük, haftalık turlar düzenlenmelidir. Bu turlar Akçaabat'tan başlayıp, Ortamahalle, Sivriburun (Akçatepe) - Ağadüzü - Kukullu Çeşme - Şahbaz Tepe-Medena - Hıdırnebi güzergahını takip etmelidir. Sahilde,deniz seviyesinden yola çıkılarak 7 km deki Sivriburun (AKÇATEPE)'da 700 metre yüksekliğe,17 km de varılan Hıdırnebi yaylasında 1500 metre yüksekliğe ulaşılmaktadır.Böyle bir imkanı her yerde bulmak mümkün değildir.

Güzergah boyunca olan yerleşimlerin çoğu yaylacı köylerden oluşmaktadır.Yeme-içme-giyim-kuşam, örf ve adetleri ile oyunları, folklorik özellikleri ve yaşam kültürleri turizm için önemli bir potansiyeldir.

Hıdırnebi yaylası ile bitişik yaylalar merkez alınarak buradan aynı plato üzerinde bulunan Ağaçlı yaylası (Balıklı), Koru yaylası (Marzallı), Acısu yaylası (Balıklıoba), Kuruçam yaylası, Karadağ yaylası gibi çok sayıda yayla ile bağlantı kurulmak süretiyle bir turizm planlaması mutlaka yapılmalıdır.

Ayrıca, bu bölgede Yayla ve Dağ turizmi güzergahını daha genişletmek istersek,Hıdırnebi Yaylasından itibaren Karadağ yaylası eteklerinden giderek Çayırbağı Beldesi ile Tonya sınırından geçmek üzere Beypınarı Yaylasına oradan Düzköy Yaylası,Işıklar Yaylası(Kayabaşı) Taşlıoba, Büyükoba güzergahını takiben Akpınar Beldesinin Sırt mevkine gelerek,buradan Akçaabat Düzköy karayolundan Akçaabata veya Sırt Mevkiinden Sera Gölüne inip,buradan Akçaabat veya Trabzon'a bağlanmak mümkündür. Hıdırnebiden yayla yollarını takip ederek (Hırsafa) Çalköy mağarasını ziyaret ederek, buradan Düzköy'e ve Akçaabat'a inme imkanı da vardır. Diğer Yandan bugün kullanılmakta olan Karaçam ve Acısu yollarından sahile inmekte mümkündür. Ancak belirtilen bu güzergahlardaki yolların turizm yolu kapsamında standart hale getirilmesi ve güzergah üzerindeki Yayla ve Dağlarda turizme dönük iyi bir planlamanın yapılması gerekmektedir.

Kaynak:Akçaabat Belediyesi

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür Sanat