Öyle Bir Hayvan Sevgisi Var Ki...

Öyle Bir Hayvan Sevgisi Var Ki...

Öyle bir hayvan sevgisi var ki, bölgedeki Milli parklar müdürlüğü ekipleri bile buldukları hayvanları ona getiriyor.

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bir çiftçi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince doğada tek başına bulunan ve kendisine teslim edilen karaca yavrularını arazisinde kurduğu çiftlikte biberon ile besliyor.

 

İlçeye bağlı Darıca beldesi Denizköşk mahallesinde çiftçilik ve çobanlık yaparak geçimini sağlayan Yılmaz Çavuş (48), arazide özel olarak oluşturduğu 6.5 dönümlük alanda bıldırcın, güvercin, muhabbet kuşu, kaz, kanarya, hindi, ördek, sülün, horoz, tavuk, horoz, köpek, inek, keçi, tavşan gibi türlerde çok sayıda hayvan besliyor.

 

Arazisini adete hayvanat bahçesine dönüştüren Çavuş, çocukluktan bu yana hayvan sevgisiyle büyüdüğünü belirterek, ''Bu nedenle bulabildiğim kadar hayvan çeşidini arazimde besliyorum'' dedi.

 

Hayvanların bakımıyla bizzat ilgilendiğini ancak bu işin çok zor olduğunu ifade eden Çavuş, ''Bu zorluk ancak sevgisiyle bastırılabiliyor. Burada beni hayvanlara hizmet ederken görenler 'nasıl baş ediyorsun bunlarla' diyor. Çektiğim zorluk hayvan sevgisinden dolayı hiç geliyor'' diye konuştu.

 

3 YAVRU KARACA DA ONA EMANET

Hayvanlara olan düşkünlüğünü bilen Trabzon Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin, kendisine farklı zamanlarda çeşitli yerlerde tek başlarına bulunan 3 yavru karacayı teslim ettiğini anlatan Çavuş, şunları söyledi:

 

''Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde görevli arkadaşlar hayvanlara olan düşkünlüğümü biliyor. Yörede özellikle yaz başlangıcında çok sayıda karaca bilinçsiz avcılarca yaralanıyor ya da öldürülüyor. Avcıların hedefi olan anne karacanın yavruları arazide kendi başlarına kalabiliyor. Yaralanan ya da yavru halde vatandaşlar tarafından arazide bulunan karacalar genellikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim ediliyor, onlar da tedavilerini yapıyor.''

 

 

''HAYVANLARA OLAN SEVGİM BANA YETER''

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne ait karacaların bakılıp büyütebileceği uygun bir arazi bulunmadığını, bu nedenle 6 ay önce çiftliğine gelen yetkililerce bu hayvanlara bakıp bakamayacağının sorulduğunu aktaran Yılmaz Çavuş, teklifi hemen kabul ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

 

''Bir süre sonra Uzungöl, Derecik ve Akçaabat yakınlarında arazide vatandaşlar tarafından bulunan yaklaşık bir aylık 3 yavru karacayı bana getirdiler. 6 aya yakın süredir yavrulara bakıyorum. Onları biberonla besliyorum. Biraz büyüdükten sonra ot da vermeye başladım. Karaca insana alışabilen bir tür, atik ve ürkek. Onunla anlaşabilirseniz sizi çok seviyor, yalıyor. Bakımı da kolay ancak tek sıkıntı yiyecek seçmeleri. Önüne koyduğun her otu yemiyorlar. Sevdiği otları deneyerek bulduk. Söğüt yaprağı, semizotu, karaağaç, erik ve kiraz yaprağı yiyor.''

 

Karacalara çok alıştığını ancak onların yerinin doğa olduğunu vurgulayan Çavuş, ''Ekiplerin gözlemleri doğrultusunda, kendi başlarına doğada beslenebileceğine kanaat getirildiği zaman hayvanları doğaya bırakacağız. Ama bana bıraksalar yıllarca bakarım'' dedi.

 

Bu işi hiçbir maddi karşılık olmaksızın yaptığını dile getiren Çavuş, ''Hayvanlara olan sevgim bana yeter'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler