Orta Mahalle'ye Seyir Terası

Orta Mahalle'ye Seyir Terası

Akçaabat'ta 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi evlerle ünlü Orta Mahalle'nin panoramik manzarasının rahatlıkla izlenmesi için, evleri tam karşıdan gören seyir yeri yapıldı.

 

 

Yerli ve yabancı turistlerin ağırlanacağı ve dış yapısı mahalle evlerinin izlerini taşıyan seyir yerinde, yöreye özgü aktivitelerin de yapılması planlanıyor.

 

 Bakkal olarak işlettiği iş yerinin üst katına seyir yeri yapan Ömer Orhon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalleye gelenlerin, Orta Mahalle'nin manzarasını fotoğraflaması, resmetmesi ve çayını yudumlarken izlemesi için bir seyir yeri yaptıklarını söyledi.

 

Mahalle evlerinin dış yapısını yansıtan mimariyle bir seyir yeri oluşturduklarını ifade eden Orhon, ''Buraya ilk etapta soba, kilim, oturulacak malzeme ile çay yapılabilecek malzemeler koyarak, gelen misafirlerin manzarayı daha özümseyerek seyretmesine imkan tanıdık. Dinlenme yeri de diyebileceğimiz bu seyir yerinde ayrıca fasıllar yapılacak, yöreye özgü el sanatı ürünleri sergilenip satılacak ve burası zamanla çok amaçlı bir alana dönüşecek'' dedi.

 

 Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ise Doğu Karadeniz'de turizmden pay almak istediklerini, mavi ile yeşilin bütün tonlarını barındıran Akçaabat'ta bu amaca yönelik girişimlerde bulunduklarını vurguladı.

 

 Akçaabat'ın en önemli turizm değeri olan Orta Mahalle'de, Osmanlı mimarisiyle yapılan ve bugüne kadar yaşayan evler ile tarihi sokak yapıları, merdivenler, duvarlar ve çeşmelerin yerli ve yabancı turistleri cezbedecek şekilde tanıtılması amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduklarını anlatan Türkmen, ''Bu girişimlerimizden belki de en önemlisi, birinin tapusunu aldığımız, diğer ikisininkini de almak için çalışma yürüttüğümüz 3 Orta Mahalle evini orijinaline uygun restore ederek turizme açmak olacaktır'' diye konuştu.

 

 Türkmen, mahalleyi tanıtmak için yapılan çalışmaların, ilçe ekonomisine de artı değer katacağına inandıklarını dile getirerek, ''Kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizi yeniden canlandırmaya, mahalle halkının evlerin önemini daha iyi kavramasına çalışacağız'' dedi.    

 

     -ORTA MAHALLE-    

 

Akçaabat'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Orta Mahalle, 19. yüzyıl sivil Osmanlı mimarisinin örneği olan evleri, sokakları, merdivenleri, duvarları ve çeşmeleriyle tarihi karakterlerini bugüne aktarabilmiş nadir yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

 

Tarihi dokusu tek tek evler olarak değil, sokak ve mahalle ölçeğinde bütünlük gösteren Orta Mahalle, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca 1998 yılında sit alanı ilan edildi. Sit alanı içinde, geçmiş kültürlerin ürünlerinden ve anıtsal mimarlık örneklerinden olan Saint Michael Kilisesi, bu kilisenin 100 metre uzağında bir şapel ve bugün Fevzipaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılan kilise okulu ile 100'e yakın ev yer alıyor.

 

     Mahalledeki tarihi evlerin birçoğu, sahiplerinin terk etmesi sonucu bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesi taşıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kültür Sanat