Orta Mahalle Yokmu oluyor

Orta Mahalle Yokmu oluyor

Orta Mahalle'de, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi evlerin çoğu, bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.

Derviş ALTUNTAŞ'ın Haberi

 

Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki Orta Mahalle'de, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi evlerin çoğu, bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.

 

 

     Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca 1998 yılında sit alanı ilan edilen mahalledeki evlerin restore edilmemesi durumunda, yıkılacağı belirtildi.

 

 

     Cami, kilise ve şapel de bulunan mahalle, aynı zamanda inanç turizmi açısından da büyük önem taşıyor. Akçaabat Belediyesi tarafından çeşitli dönemlerde yapılan bakım çalışmalarına karşın St. Michael Kilisesi ve yaklaşık 100 metre uzağında bulunan şapel ve tarihi evlerin çevresinde altın arayan defineciler, tarihi dokunun daha da bozulmasına neden oluyor.

 

 

     Akçaabat Belediye Meclisi Üyesi Mimar Osman Parlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakım ve çevre düzenlemesi yapılması halinde Safranbolu ile yarışacak olan Orta Mahalle evlerinin, yıllarca sorumsuz davranılması nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

 

 

     Önlem alınmadığı takdirde, evlerin yıkılarak ortadan kalkabileceğini savunan Parlayan, ''Tarih araştırmacıları ve arkeologlar yeri kat kat kazarak bir şehri ortaya çıkarmaya çalışırken, bizler elimizde var olan değeri korumada acze düşüyoruz'' dedi.

 

 

     Orta Mahalle'nin görsel zenginliğinin yanında ilçe ekonomisine de katkılar sağladığını, ancak bu yönünün de bakımsızlık nedeniyle ön plana çıkamadığını belirten Parlayan, şöyle devam etti:

 

 

     ''Sit alanı ilan edilen mahallede, 96 evin 34 tanesi tescil edilmiş durumda. Geriye kalanların çoğu, ev sahipleri tarafından terk edilmiş durumda. Bakımsızlık, başıboşluk, kendi haline bırakılmaları, evlerin yıkılmasına neden olacak. Bu, can güvenliğini de tehdit eden bir boyutta. Çünkü evlerin çevresinde çocuklar oynuyor. Onlar için de büyük bir tehlike doğabilir.''

 

 

     Parlayan, evlerin, yapıldığı dönemin mimarisine uygun olarak restore edilmesi gerektiğini kaydederek, ''Bu, zaman geçirilmeden yapılmalı. Ancak pahalı bir işlem. Ancak devlet-vatandaş işbirliğiyle restore edilebilir'' diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kültür Sanat