Obezite Kabusunuz Olmasın

Obezite Kabusunuz Olmasın

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ak, obezite cerrahisi ve cerrahi yöntemle, metabolik hastalıklarda iyileşme derecesini anlattı.

Akçaabat’a bağlı Kavaklı Mahallesinde kuruluş aşamasını tamamlayarak hasta kabulüne başlayan Özel Clinart International Hospital’da, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ak,  obezite cerrahisi ve cerrahi yöntemle, metabolik hastalıklarda iyileşme derecesini anlattı.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ak, “ Obezite cerrahisi yöntemiyle kronik metabolik rahatsızlıkları olan hastalarımızda mucizevi bir iyileşme görmek mümkündür” dedi.

Op. Dr. Hüseyin Ak, Bize Genel Cerrahiyi  ve hangi tip hastalıkları tedavi ettiğinizi anlatır mısınız?

Genel cerrahi, vücutta sistemik ve lokal sorunların cerrahi yöntemlerle tedavisi yanında, genel prensipler (yara iyileşmesi,  metabolik ve endokrin problemleri) konuları içeren ve gelişimleri açısından pek çok cerrahi ve temel tıp dalını etkilemiş bir teknik disiplindir. Genel Cerrahi Bölümü, ilgi alanın genişliği nedeni ile diğer branşlarla da etkileşim halindedir.

Tedavi ettiğimiz hastalık tiplerine ise; Safra yolları, meme, troid, karaciğer dalak mide, yemek borusu pankreas, kasık-operasyon yeri fıtıkları, anal bölge(hemoroid fissür)Akut apandisit, mide-bağırsak delinmesi, boğulmuş fıtık ve trafik kazalarını da örnek verebiliriz.

Operasyona karar verdiğinizde izlediğiniz yol nedir?

Öncelikle; Hastanın hastalık tanısı belirlendikten sonra hastanın kendisine veya yakınlarına; Hastalığın embriyolojik nedeni,  Cerrahi işlemin planlanması, Hastalığın seyri, Olası bir yan etki durumunda olabileceklerin önceden açıklanması gibi konularda açıklama yapılması.

 Cerrahi işlem yapıldıktan sonra hastanın kontrol altında tutulması

 Uzun dönem izleme dahil olmak üzere ameliyat sonrası bakım.

Obezite ameliyatlarından da bahseder misiniz? Nasıl bir cerrahi yöntem uygulanmaktadır?

Obezite cerrahisi dünyasında, birçok cerrah birçok farklı tedavi yöntemine inanmış ve uygulamaktadır.  Bunları mide bypass (gastric bypass), tüp mide (sleeve gastrektomi),gastrik mini bypass ameliyatı, mide kelepçesi, mide plikasyonu olarak sıralayabiliriz. ABD ve Avrupa’da obezite cerrahisi rakamlarına bakıldığında en fazla uygulanan yöntem mide bypass cerrahisidir. Mide bypass cerrahisi diğer yöntemlere göre hem toplam kilo verme açısından hem de uzun vadede tekrar kilo almama açısından başarılı bir yöntem. Ayrıca yaşam kalitesi konusunda ve geri dönüşümü mümkün bir ameliyat türü olarak diğer yöntemlere göre ek avantajları vardır. 

Hastalar bu yöntemle ne kadar kilo verebilir?

 En fazla kilo kaybı mide bypass ameliyatında gerçekleştiği için bu örneği veriyim size. Mide bypass ameliyatı olan hastalarımız bir senede başlangıç toplam kilosunun yaklaşık yüzde 35 ila 50’sini kaybeder. Örnek olarak: 110kg olan bir hastamızın bir sene sonra 70-75 kiloya düşmesi çok yüksek bir olasılıktır. 

Bu cerrahi yöntemin hastaların bilmedikleri ek faydaları var mıdır?

Tabii ki var. Özellikle şeker hastalığı gibi kronik metabolik rahatsızlıkları olan hastalarımızda başta mide bypass'ı olmak üzere cerrahi yöntemlerle, mucizevi iyileşmeler görmek mümkündür.

Kimlere obezite ameliyatı uygulanamaz?

 Obezite cerrahisi alkol ve diğer madde bağımlılarında, yeme bozukluğu gibi bazı psikolojik  rahatsızlıklarda ve siroz hastalarında uygulanmaz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler