Yolsuzluk mu Var?

Yolsuzluk mu Var?

Özel İdare Hıdırnebi Yaylakent’ten 10 yılı aşkın süredir tek kuruş kira alamazken, eski kiracısına 400 bin lira tazminat ödedi. Yeni kiracı da bir o kadar tazminat istiyor.

 

 

Trabzon İl Genel Meclisi’nin DSP’li meclis üyesi Azmi Köroğlu, aralarında Trabzon eski valilerinden Hüseyin Yavuzdemir’in de bulunduğu 5 eski encümenle birlikte 6 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Vali ve encümenlerin Hıdırnebi Yaylakent’i ihale ederken yasaya aykırı davrandıkları ve kurumu 260 bin lira zarara uğrattıkları iddia edildi. Encümenler Muhammet Balta (AKP eski il başkanı), Haydar Revi, Halim Kaya, Salih Yavuz ve Emin Zurnacı karşı atağa geçti.

 

Trabzon İl Genel Meclisi’nin DSP’li meclis üyesi Azmi Köroğlu, aralarında Trabzon eski valilerinden Hüseyin Yavuzdemir'in de bulunduğu 6 kişi hakkında "Görevi kötüye kullanmak" suçu işledikleri gerekçesiyle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Köroğlu, söz konusu kişilerin yasaya aykırı davranarak ihale yapılmadan kurumu 260 bin TL zarara uğrattıklarını iddia ederek şikayet dilekçesini Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etti.

Köroğlu, dilekçesinde suç tarihinde Hüseyin Yavuzdemir’in Trabzon Valisi sıfatıyla Trabzon İl Encümeni Komisyonu Başkanı olarak, şimdiki mevcut İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, Meclis üyeleri Emin Zurnacı, Salih Yavuz, Halim Kaya ve Muhammet Balta’nın ise Trabzon İl Encümen Komisyonu üyesi olarak görev yaptıklarını söyledi. Mülkiyeti Trabzon İl Özel İdaresi’ne ait olan Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası'nda bulunan Yayla Kent Tesisleri’nin ihale ile 12 Ağustos 2004 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle, işletmeci Cevdet Doğan'a kiralandığını kaydeden Köroğlu, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Şüphelilerin imzalamış olduğu 10 Ağustos 2005 gün ve 501 sayılı karar ile Ağustos 2004'de Cevdet Doğan'a kiralanmış olan Hıdırnebi Yayla Kent Tesisleri için katı atıklı kalorifer sistemi yaptırılmasına, söz konusu kalorifer sisteminin kiracı Cevdet Doğan tarafından yaptırılarak, bedelinin kira parasından mahsup edilmesine karar verilmiştir. Karar gereğince işlem yapılmış, Hıdırnebi Yayla Kent Tesisleri'ne katı atıklı kalorifer tesisi yaptırılmış ve KDV hariç 260 bin 895 TL'den yüzde 40 tanzilat sonucu KDV dahil 184 bin 714 TL'si kiracı Cevdet Doğan'ın ödeyeceği kira parasından mahsup edilmiştir. Yasa gereği İl Encümeni’nin 3 bin TL'ye kadar ihalesiz iş yaptırma ve ödeme yetkileri bulunduğu halde somut olayda İl Daimi Encümeni yasaya aykırı bir şekilde 260 bin 895 TL'lik bir bedeli ihalesiz, kişiye özel, bizzat Cevdet Doğan tarafından yaptırılmasına ve Cevdet Doğan'ın tespit edeceği bedel üzerinden ödeme yapılmasına karar vererek hem kamu zararı oluşmasına yol açmışlar ve hem de görevi kötüye kullanma suçlarını işlemişlerdir. Şüpheliler bu haliyle görevi kötüye kullanma suçunu işlemişlerdir. Haklarında soruşturma ve kovuşturma yapılması gerekmektedir. Şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak, cezalandırılmalarını saygılarımla talep ederim."

 

DOĞMAMIŞ YETİMİN HAKKI VAR

Yapılan ihalenin usulsüz, adeta ''adrese teslim olarak'' yapıldığını ve tüyü bitmemiş yetimin hakkının yendiğini savunan Köroğlu, ''Savcılara güveniyorum'' dedi. Köroğlu, Özel İdare'nin menfaatlerini korumak için bu yola başvurduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Süreç yeni başlamış olacak. Bu zarfın içinde bu süreçte neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Kişilerle herhangi bir işim yok. Ben sadece Özel İdare Kurumu’nun zarara uğratıldığından dolayı bu evrakları alıp Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulundum. Benim çalıştığım kurum benim için çok önemlidir,. Çünkü vatandaşlarımız bizi öncü yapıp görev verdi. Burada doğmamış yetimin hakkı vardır. Biz bu kurumun hakkını korumak ve savunmak için buraya geldik, ben o doğrultuda hareket ettim.Benim AK Parti ile CHP, MHP, SP ile hiçbir işim yok, DSP’nin il genel meclisi üyesiyim. Partimin tüzüğüne göre il başkanımızla milletvekillerimizle görüşüp hareket ediyorum. Sadece il genel meclisi olarak Azmi Köroğlu ve DSP olarak Özel İdare’nin Trabzon’daki bütün çıkarları için çaba göstereceğime söz vermiştim. Ve o yönde hareket ediyorum"

Ne dediler?

Muhammet Balta: Bu iddiadan ziyade iftiradır. 10 yıl il genel meclisi üyeliği yaptım. Yaklaşık 18 ay da il başkanlığı yaptım. Biz namuslu dürüst bir şekilde işlerimizi yaptık. 10 binlerce imza attım. Bu ülke hukuk devletidir. Biz her imzayı halkımızın menfaatleri doğrultusunda attık. Muhammet Balta’nın yaptığı işlerde hem Allahın huzurunda, hem de hukuksal olarak veremeyeceği bir cevap yoktur. Hesap veremeyeceğimiz bir şey yoktur bizim. Yetimin fakirin fukaranın hakkını korumak için her şeyi yaptık biz. Bu insanlara karşı yasal haklarımız saklı kalmak şartıyla gerekeni yapacağız. Muhammet Balta’yı ve bu arkadaşlarımızı tarif etmeye ihtiyaç yok. Bizi herkes biliyor. Şöyledir, böyledir demeye gerek yok. Güneş balçıkla sıvanmaz"

Haydar Revi: "İl encümeni, il genel meclisi, vali var. Burada hukuki görüş var o dönemde alınmış. Bunlara bakıp cevap vereceğim. Kendisine gereken cevabı vereceğim yakında. Şunu da belirtmek isterim, bu kişi hakkında beni bu iddiaların içinde bulundurduğu için savcılığa suç duyurusunda bulundum."

Halim Kaya: "Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. Ancak ben de bu iddiada bulunduğum için gerekli işlemleri yapacağım ve suç duyurusunda bulunacağım. Bunu söylemek isterim."

Salih Yavuz: "O gün alınan karar doğrudur. Devletin valisinin bu konudan haberi vardır bu olay hukuki görüş alınarak yapılmıştır. Devletin menfaatleri için alınan bir karardır.

Emin Zurnacı: "Biz yaptıklarımızı devletin hukuk ve kanunları çerçevesinde yaptık. Başımızda İbrahim Kul vardı ona verdik o da kanunlar çerçevesinde yaptı gerekenleri. Kesinlikle bu iddialar yalandır. Ona evrakları verenler kimse bunları ispat edecekler. Bu iş bitmedi. Her şey yargıda. Bittikten sonra biz ne yapacağımızı biliyoruz. AK Parti’nin içinden Azmi Köroğlu’nu seçenler, kendilerini de Azmi’yi de kurtaramayacaktır. Biz devletin malını koruduk. Çıksın desinler bunlar yanlış yaptılar. Bu iddialar doğru değil. Beni böyle bir iddiada bulundurması yanlıştır. Savcılığa şikayette bulunacağım." Teknikerler Birilği yetki sorumluluklarının belirlenmesini ve mesleki oda yasa tasarısının çıkartılmasını bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler