Yaylalarda Yıkım Başladı

Yaylalarda Yıkım Başladı

Yaylalarda Yıkım Başladı

Akçaabat’a bağlı Hıdırnebi yaylasının üç ayrı yerinde inşa edildikleri gerekçesiyle 13 adet inşaat Akçaabat Belediyesi tarafından ruhsatsız oldukları gerekçesiyle yıkıldı. İnşaat sahipleri yıkımlara tepki gösterirken, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “Yaylalar yaylacılarındır. Bunlara ev dememek lazım, bunlar ev teşebbüsü; yaparsalar yıkarız.” dedi. Aydınköy Mahallesi Muhtarı Hakkı Bayraktar da, “Seçim üzeri bize kimse dokunmaz diye, havaların da düzelmesi ile inşaatlar arttı” diye konuştu. Yaylalarda atalarından yeri olan insanların devletin yaylalarda ev sahibi olanlara belli sınırlar içerisinde, yerleri tapulayacağının kulaktan kulağa yayılması sonucu yaylalarda hızlı şekilde artan yapılaşma, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in müdahalesi ile karşılaştı.  “Şimdiye kadar ev yapanlar yaptı, bundan sonra izin vermeyeceğiz” diyen Türkmen, “Bu zamana kadar yaylalarda ev yapanlar yaptı. Herkesin malumudur ki yaylalarda ki yapılaşma sınırları zorlamaktadır. Yapıların mimari özellikleri Karadeniz’in eşsiz doğasına uymamaktadır. Beton binalar aldı başını yürüdü.” dedi.

Yeni bir mevzuat hazırlığının olduğunu ifade eden Türkmen, “Bu mevzuat sınırları belirleyecek. Yaylalarda, hangi bölgelere, hangi şartlar ve mimari ile ev yapılacağı belirlenecek. Mevzuat işi çözecek.” dedi.

Hıdırnebi yaylası içerisindeki bölgelerde 8-10 tane barakanın yıkıldığını belirten Türkmen, “ Ev yıktı diyorlar. Ev yıkmadık. İçerisinde öncesi de dâhil insan yaşayan hiçbir meskene dokunmadık. “ dedi. Seçimi bahane ederek uyarılarına rağmen yaylalardaki inşaatların arttığını belirten Türkmen, “Tek bir kişi 7 sülalesini düşünerek, ben onlara ev demiyorum, 4 tahta üzerine teneke ile baraka yapıyor. Ev yıktı diyorlar. Bu yapılardan 3-4 tanesi de sit alanı içerisinde bulunan yapılardı. Koruma alanı içerisinde asırlık gürgen ağaçları var. Bu barakaları yapan insanlar içerisine girince müdahale edemiyoruz. Bizlerde inşaat halinde iken ve mesken özelliği kazanmadan müdahale ettik, yıktık.”  şeklinde konuştu.” “Bizim böyle bir karalılığımız var, bunu göstermek için yıkımları gerçekleştirdik.” diyen Türkmen, “ Akçaabat Belediye Başkanı seçim üzeri ev yıkmaya çalışıyor, diye lanse etmeye çalışıyorlar. Bu bakış doğru bir bakış değildir. Öyle bir şey yok. Biz evleri değil, ev teşebbüslerini yıktık.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların yanına birebir giderek zarar görmemeleri için kendileri ile çok öncesinde konuştuğunu ifade eden Türkmen, “Mevzuat çıkar yaparsınız. Şimdi yapmayın. Yoksa zarara uğrarsınız dedik ’ dinleyen olmadı.” şeklinde konuştu. “O yaylalar bizim turizm ve hayvancılıkta en büyük servetimizdir.” diyen Türkmen, “ O evleri yapanların hayvancılıkla alakası yok. Gidiyorlar çayırın ortasına ev yapıyorlar. Bunun hak, hukukla alakası yoktur. Milletin malına, sit alanına yapıları yapıyorlar. Yaylalar yaylacılar içindir. Başkaları da elbette ki istifade edecek ama kuralına göre her şey yapılsın. Bunun içinde vatandaşımız hazırlıkları devam eden mevzuatı beklesinler. Zarar görmesinler. Herkes yaylalardan istifade edebilir. Ancak yaylaları elden çıkartmamamız lazım.” diye konuştu.

 Yıkım gerçekleştirilen yaylalardan olan Aydınköy Muhtarı Hakkı Bayraktar, “Şefik Türkmen Bey defalarca yanımıza geldi, köyleri, kahveleri gezdi. ‘Mevzuatı bekleyin, bu şekilde yaylaları betonlarla doldurmayın. Zarara uğrarsınız. Yıkılır.’ dedi. Kimse dinlemedi. Seçim üzeri bize kimse dokunmaz diye, havaların da düzelmesi ile inşaatlar arttı. Yaylalarda her yer beton bina ile doldu. Bizim bölgemiz olan Aydınköy’de de 2 yapı yıkıldı. Ancak bunlar temeli atılmış yapım aşamasındaki binalardı. İçerisinde aile yaşayan bir ev yıkılmadı.” dedi. 

KAYNAK: GÜNEBAKIŞ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Haberler