MHP’de yenilenme şart

 

TSK Mehmetçik Vakfı

Türkiye 2014 yılını siyâsî açıdan çok hareketli geçirdi, diyebiliriz.

Art arda 30 Mart mahallî idâreler seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini hep birlikte geçirdik.

Genel anlamda ve Akçaabat ekseninde her iki seçimin de gâlibi AKP olurken, muhalefet partilerinin her iki seçimin de mağlûbu oldukları inkâr edilemez bir gerçek.

Bilindiği üzere gelecek yıl 2015 genel seçimleri olacak. İktidar partisi de, 2002 yılından bu yana AKP’ye karşı bir türlü kazanan taraf olamayan CHP ve MHP başta olmak üzere muhalefet partileri de 2015 genel seçimlerine hazırlanıyor.

Bu hazırlık baştan aşağıya parti teşkilâtlarını sarmış durumda. CHP Genel Başkanı Kemâl Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra artan parti için muhalefeti –bir nebze susturmak- ve güvenoyu alarak genel seçimlere gitmek için partiyi kongreye taşıdı ve tekrardan genel başkanlık koltuğuna oturdu. CHP’nin bugünkü durumundan birkaç cümle ile söz etmek gerekirse, CHP yeni Türkiye düzeninin bir parçası olduğunu artık attığı tüm adımlarla kanıtlıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın “Yeni Türkiye” söylemiyle paralel ilerleyen CHP, eski genel başkan Baykal’ın kaset ile gönderilmesinin ardından başlattığı “Yeni CHP” anlayışını artırarak devam ediyor. Var oluşundaki üstünlüğü Türklüğüne gören büyük lider Mustafa Kemal’in kurduğu parti, “Dersimli Kemâl’im” diye haykıran bir kişinin genel başkanlığı ile devâm ediyor. Haa bir de Bekâroğlu hamlesi falan var, onunla ilgili yoruma bile gerek duymuyorum.

CHP’de vaziyet bu hâlde iken, MHP’de durumlar ne? MHP genel merkezinin kongre târihlerini öne çekeceği bugünkü ajanslarda yer aldı. Ancak buna rağmen İl Başkanı Muammer Demeli geçtiğimiz günlerde görevinden istifâ etti ve teşkilatın il başkanı olarak ilçe teşkilâtlarını da aynı şekilde istifâya dâvet etti. Demeli, il yönetimi olarak kendilerinin istifâ etmesinin ardından diğer ilçe başkanlarına “Sen başarılı mısın?” diye sorduğunu ve bu ilçe başkanlarının da “Hayır” yanıtıyla onların aslında istifâ etmesi gerektiğini beyân ediyor.

Bize göre Başkan Demeli haklıdır. MHP’de süreç şimdilik genel merkezin kararıyla kongreye gidecek gibi duruyor ama buna rağmen MHP’nin Trabzon’da 1-2 ilçe dışında tüm ilçelerinin istifa etmesi gerekirdi. Özellikle Akçaabat’ta, büyük ümitlerle yerel seçime giren ve kazanacağına inanan MHP teşkilâtı belediye başkanlığını kaybetmiş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de varlık gösterememiştir.

Bunlarla berâber MHP Akçaabat’ta mevcût ilçe yönetiminden bâzı ilçe yöneticilerinin parti yöneticiliklerinden istifâ ettiği ve ilçe yönetimine karşı durduklarını duyduk. Bu süreç zarfında Akçaabat teşkilatının, Sayın Başkan Muammer Demeli ile birlikte eş zamanlı olarak istifâ etmesi gerekirdi. Gerçekleştirilecek olan kongrede yeni yüzlerle partiyi genel seçimlere taşımak gerekli diye düşünüyorum.

Türkiye’nin genelindeki siyâsetten herhangi bir ümidimiz olmasa da, bozuk ve anlamsız bir biçimde ilerleyen muhalefetten hiçbir beklentimiz yok. 

Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.