Mezarlıklara çekidüzen

Mezarlıklara çekidüzen

Akçaabat Belediyesi, mezarlıklara çekidüzen getirmek için başlattığı çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor.

Akçaabat Belediyesi, gelişen şehrin mezarlık konusunda yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmek ve mezarlıklara bir çekidüzen getirmek için başlattığı çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor. Bir süreden beri mezarlıklar konusunda çalışmalar gerçekleştiren ve ilçe merkezindeki mezarlıkların planını çıkartan Akçaabat Belediyesi, Mezarlıklar müdürlüğü’nü oluşturarak fiili çalışmalara da başladı.
Akçaabat Belediyesi’nin Mezarlıklar Müdürlüğü’nü kurması ve ilk olarak bu müdürlük vasıtasıyla Şehir Mezarlığı’nda düzenlemeye gitme kararı alması üzerine Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in başkanlığında vatandaşların katılımına açık bir toplantı düzenlendi.
Şehir mezarlığında aile kabristanı bulunan kişilerin davet edildiği toplantıya çok sayıda vatandaş ilgi gösterirken, bazı mahalle muhtarları da toplantıdaki yerlerini aldı. Mezarlıklar Müdürü olarak görevlendirilen Hasan çelik ile Zabıta Müdürü Muhammet Şentürk’ün de hazır bulunduğu toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Şefik Türkmen, ilk olarak Mezarlıklar müdürlüğü’nün görevlerini özetledi.
Başkan Türkmen, Mezarlıklar Müdürlüğü’nün görevlerini şu şekilde özetledi:
“Akçaabat Belediye hudutları içerisinde cenaze kaldırma hizmetlerini yürütmek, mevcut mezarlıkların bakım ve onarımı, ihtiyaca göre genişletilmesi ve yeni mezarlık sahalarının kurulmasının teklifi, cenazelerin gasil ve muhafazası için gasilhaneler ve soğuk hava odaları tesis etmek, mezar yeri hazırlanması ve bunların ruhsatlarını vermek. Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereğince, mezarlıklara ölülerin defni, mezardan çıkarılması ve nakli ile Belediye Mezarlıklar Nizamnamesi’nde belirtilen hususları yasalara uygun şekilde yürütmek. Mezarlıklar dâhilinde mezar sahipleri tarafından yapılacak lahit, duvar, mezar inşaatı ve her türlü inşaat müdürlüğün müsaade ve kontrolü altında olacağından bunları usulüne göre ruhsata bağlamak, harçlarını tahsil ettirmek, mezarlıkların temizliğini, düzenini sağlamak, koşullarını denetlemek, gerektiğinde bunların sağlanması amacı ile her türlü yasal tedbirleri almak ve aldırtmak.”
Bu genel girişin ardından Akçaabat Şehir mezarlığı’nın durumuna değinen ve mezarlığın bugün içerisinde yürünemeyecek bir hale geldiğini vurgulayan Başkan Türkmen, yapılması planlanan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Başkan Türkmen, planını çıkardıkları mezarlıkta hangi mezarda kimin defnedildiğini öğrenmek ve boş olan mezarları tespit etmek için bu toplantıyı organize ettiklerini vurgulayarak, bundan sonra mezarlığa defin işlemi için Belediye’den izin alınması gerektiğini söyledi.
Mezarlık içindeki yolların düzenleneceğini, bu nedenle aile kabristanlarını belirten tüm çit ve parmaklıkların sökülmesini isteyen Başkan Türkmen, çalışmalara destek verilmesini istedi.
Katılımcıların da görüşlerini açıklama fırsatı buldukları toplantı zaman zaman hararetli tartışmalara sahne olurken; katılımcıların ortak görüşü ise hiçbir mezarın yerinden oynatılmaması yönünde oldu.
Bazı kişiler ise defnedilmek istedikleri alana şimdiden mezarlarını inşa ettiklerini, aile kabristanı olarak belirledikleri bu alanlara defnedilme haklarının ellerinden alınmaması istediler.
Şehir Mezarlığı’nda aile kabristanı bulunan kişiler ise mezarlığa belirli bir düzen verilmesinin kendilerinin de istekleri olduğunu belirterek, “Mezarlıkta çevre düzenlemesi yapılmasına kimse itiraz etmiyor. Ancak, aile kabristanları içerisinde boş kalan alanların elimizden alınarak başka kişilere verilmesini ve aile kabristanlığımıza başka kişilerin defnedilmesine zemin hazırlayacak uygulamalara destek vermemiz mümkün değil. Zaten mezarlıkta boş olan alanların hangi ailelere ait oldukları biliniyor. ” dediler.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler