Meslek Lisesi Deyip Geçmeyin

Meslek Lisesi Deyip Geçmeyin

Meslek Lisesi Deyip Geçmeyin

RÖPORTAJ: Bahar KURBAY/Kuzeyekspres

HACI EMİN GÜLER KİMDİR?

1969’da Trabzon Akçaabat’ta doğdu.İlk, Orta ve Lise Eğitimimi Trabzon’da tamamladım. Gazi Üniversitesi Teknik eğitim fakültesi makine alanını bitirdi. Mesleki Eğitimde, Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğretmen, Uzman öğretmen, Alan şefi, ve Müdür yardımcısı, Müdür Başyardımcısı ve Müdür olarak çalıştı. 2003 yılında MEGEP projesi Trabzon bölgesinde Proje Uzmanı olarak görevlendirildi . Uluslar arası Eğitim kurumlarının proje kapsamında düzenlediği, Üst Düzey yönetici eğitimi, Okul Yöneticileri eğitimi ve kolaylaştırıcılık, Eğiticilerin eğitimi konularındaki seri eğitimlerini aldı. 2013-2014 Yıllarında METEK Projesi  Trabzon Bölge eş uzmanı olarak çalıştı. 2015 yılından bu yana Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul müdürlüğünü yürütmekte...Evli ve 4 çocuk babası.

Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek okul müdürüyle geniş çaplı bir sohbete imza attık. Halkta meslek liselerine toplama merkezi gözüyle bakılmasının yanlış olduğunun altını kırmızı kalemle çizen okul müdürü Hacı Emin Güler, üniversiteye mühendis yetiştirme acısından daha avantajlı olduklarının bilgisini verdi.
Meslek Lisesi olarak başarılara imza atan ve üreten bir nesil yetiştirme çabasında olan Akçaabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul müdürü Hacı Emin Güler ile röportajımızdan öne çıkan soru ve cevaplar şöyle;
AKADEMİK EĞİTİM+GİRİŞİMCİLİK+İSTİHDAM
Okulunuz hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bilgilendirme yaparmısınız?

Okulumuz; 1977 yılında Akçaabat’ta açılan ilk meslek lisesidir. Bu gün Akçaabat’ın fiziki alan, personel ve öğrenci sayısı ile en büyük okuludur. İş piyasasına Kalifiye eleman yetiştiren, Aynı zamanda Akademik eğitim kurumlarına da öğrenci hazırlayan Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının uygulandığı bir lisedir. Okulumuzda derslerin yanında Sürekli Sosyal, Kültürel ve Sportif faaliyetler yapılmaktadır.  
Okulumuzun mezunları için 3 ana kariyer basamağı vardır;
1-    Akademik eğitim;  Okulumuzdan mezun olarak akademik lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler, Teknoloji fakülteleri(mühendislik alanlarına) girişte meslek liseleri ile yarışırlar, bu da mesleki olmayan bir Anadolu yada fen Lisesine göre sınavlarda avantaj sağlar, Örneğin; 80 soru yapılarak girilen bir mühendislik programına bizim mezunlarımız yarısı kadar yani yaklaşık 40 soru yaparak girebilmektedir. Ayrıca Meslek yüksek okullarına girişlerde de ek puandan faydalanırlar.
2-    Girişimcilik; Okulumuz öğrencileri MEB ile KOSGEB arasında imzalanan protokol gereği okulda girişimcilik Eğitimi ve Girişimcilik Sertifikası Almaktadır. Bu sertifika okulumuzu bitiren her öğrencinin doğrudan KOSGEB’in sunduğu Faizsiz Kredi ve Hibelerden faydalanmasını sağlamaktadır. Ayrıca Okulumuz Mezunları Diplomalarıyla birlikte EUROPASS sertifikası ve İş Yeri açma Belgesi de almaktadır..
3-    İstihdam; Okuldan mezun olan öğrenciler KPSS sınavı ile Mezun oldukları alanlarda Teknisyen ünvanı ile Çok düşük puanlarla Devlet kurumlarında işe girebilmektedir. İşe girmeleri ve Maaşları yönünden fakülte mezunu bir çok kişiden avantajlıdır. Hem daha kolay işe girer hem de yüksek maaş alabilirler. Özel Sektörde işe girmek isteyenler ise İŞKUR’un İşbaşı Desteklerinden faydalanabilir.

MESLEKİ BECERİ KAZANIYORLAR
Meslek liselerinin size göre olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Olumlu yanları; Devletimizin sağladığı imkanlar ve mezunlarımız için okul sonrası doğrudan iş imkanları açısından en avantajlı kurumlardır. Öğrencilerin Sadece akademik eğitim değil, aynı zamanda sosyal hayatını okul zamanında yaşayabilen, sanatsal ve sportif faaliyetlere rahatlıkla katılabilen bir birey olarak, Mesleki beceriler kazanmış olmaları, Hayatı erkenden tanımaları nedeniyle, toplumda kendine yer bulmaları kolaylaşmaktadır.
TOPLUM ÖN YARGILI
Olumsuz yanları; Toplumun Olumsuz önyargıları, Akademik olarak düşük puanlı öğrencilerin bu okullara gelmesine neden olmaktadır. Öğrenciler Bu okullarda değerli bir birey olarak ilgi görmeye başladıklarında özellikle 9. Sınıfta kısmen uyum problemi yaşamaktadır. Okulu ve Okul sonrası iş hayatını tanıdıkça bu sorun azalmaktadır. Sadece öğrenciler değil aynı zamanda veliler ve çevre de bu konularda sürekli bilgilendirilmektedir. Bu bilgilendirme ne kadar kapsamlı yapılabilirse gençlerimize o kadar güzel bir gelecek hazırlayabiliriz.
ALTIN ÇAĞINI YAŞAMAYA ADAYLAR
Meslek liselerinin gelecekteki konumu sizce iç açıcı mı?

Meslek Liseleri Ülkemizin, Omurgasını oluşturan, Üretim ve Kendi Kendine yetebilme özelliğini sağlayacak insanları yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Bu konuda uzun zamandan beri yürütülen Ulusal Projeler ve çalışmalar, Mesleki eğitim açısından Uluslar arası seviyeye gelmemizin altyapısını oluşturmasına rağmen, Toplumsal algının da bu yönde ağırlık kazanması ve desteğin artmasıyla mesleki eğitim okulları Altın çağını yaşamaya adaydır.
EN BÜYÜK HAYALİ: OKULU SEVEREK SEÇMELERİ
Herkes üniversite okumak ve gelecek için bazı hayaller kurar, sizin hayaliniz nedir?

Akademik eğitim kişinin kendini yetiştirmesi için yapılması gereken bir eğitimdir. Kişisel gelişim ise çok önemlidir. Ancak Bizde Üniversite eğitimi, Bir meslek sahibi olmak için yapılan bir eğitim anlayışı ağır basmaktadır. Mesleki açıdan baktığımızda üniversitenin sağlayacağı parasal imkanların daha fazlasını meslek lisesini bitiren bir öğrenci isterse çok rahatlıkla elde edebilmektedir. Ancak Mesleğinde üst eğitim alan bir kişi topluma fayda anlamında daha etkin olabilmektedir.Öğrencilerimizi, kendilerini toplumda yönetici olarak görev yapan, büyük hayalleri olan ve geleceğimiz için daha fazla katkı sağlayacak yerlerde görmek istiyorum. İnsanın sevdiği işi yapması için başlangıçlar çok önemlidir. Öğrencilerimizin meslek liselerini zorunluluktan dolayı değil, Okulu tanıyarak ve severek  gelmeleri en büyük hayallerimdendir.
İSTİHDAM İMKANLARI ARTTI
Her genç hayallerindeki mesleği seçmeye çalışsa da iş imkanları da oldukça önemli. Okulunuz mezunları için iş imkanları ne durumda?

Bizim okul olarak amaçlarımızdan biri de, sevdiği mesleği öğrenen ve yapabilecek gençler yetiştirmektir.Öğrencilerimizi bu günün ve yakın geleceğin meslekleri konusunda bilgilendiriyoruz. Öğrencilerin tesadüfen bir bölüme girmesi başarısızlığın sebeplerinden biridir. Sevdiği işi yapmak, sevilen işler yapmanın en önemli özelliklerinden birisidir. Günlük hayatımızda bunun bir çok örneğine rastlamak mümkündür.Okulumuzda, 9 Alan vardır, Bunlardan;  Mobilya ve dekorasyon, Makine teknolojisi, Metal Teknolojisi ve Tesisat Teknolojisi Marka alanlar olarak belirlenmiştir. Bu alanlardan mezun olanların Üniversiteye gitmeyenlerin, istemeleri halinde tamamına kendi alanında iş imkanı vardır. Bu alanlarda okulumuza gelen talepler karşılanamamaktadır.Çocuk gelişimi alanı bakanlığımızın okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirme kararından sonra tekrar cazip hale gelmiş ve istihdam imkanları artmıştır.Diğer alanların da girişimcilik ve işyeri açma konusundaki desteklerle kendi işini kurmak isteyenler için her türlü destek imkanından faydalanması mümkündür.
TAVSİYELERE DİKKAT
Bu Okulu seçmek isteyen Öğrenciler için tavsiyeleriniz nelerdir ?

Bakanlığımızın son 10 yılda  mesleki eğitimde çok önemli atılımlar yapmış ve meslek liselerini en cazip okullar haline getirmiştir.Bunlardan Birkaç tanesi; Üniversiteye girişte avantajlı, İşyeri açmak isteyenler için alternatifsiz, Devlet memuru olmanın en kısa ve kolay yolu, Okurken Burs imkanları, Son sınıfta ve stajda ücret alma, Okulda yapacağınız mesleki çalışmalarda döner sermayeden harçlığınızı kazanma imkanı……..  Diğer okullarda okurken ve Okul sonrası Bulamayacağınız onlarca avantaj350 ve üzeri TEOG puanı ile okulumuza gelen öğrenciler bu çalışma temposunu bu okulda devam ettirdiğinde İster Mühendis, İsterse okul sonrası teknisyen olarak devlet sektöründe istihdam edilmesi çok kolay..
HERŞEY ZAMANINDA DEĞERLİ
Zamanı geçmişe alma imkanınız olsa ne yapmak isterdiniz?

Mesleki eğitimin her kademesinde başarılarla dolu bir mesleki geçmişim var. Mesleki eğitimde Öğretmen, Uzman Öğretmen, Alan Şefi, Müdür Yardımcısı, Müdür Başyardımcısı ve Okul Müdürü Olarak çalıştım. Yerel ve Ulusal Projelerde, Proje Uzmanı, Proje Yöneticisi Olarak çalıştım, Bakanlık görevlisi, Projeler ve Kişisel olarak 12 farklı ülkede eğitim inceleme ve daha bir çok çalışmada bulundum.Zamanı geri alma imkânım olsaydı sanırım bu kadar şeyi tekrar sığdıramazdım. Onun in Her şey zamanında değerlidir. Geçmişe takılmadan İçinde bulunduğumuz zamanı iyi değerlendirmek gerekir.
AVANTAJ VAR DEZAVANTAJ YOK
Uzun yıllar mesleki eğitimde çalıştınız. Peki meslek dersi öğretmeni olarak yöneticilik yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Meslek dersi öğretmeni olarak yöneticilik yapmanın hiçbir dezavantajını görmedim. Avantajları ise; Bir meslek lisesinde öğrencilerin geleceği ile ilgili karar verecekseniz, kariyerlerini planlayacaksanız. Mesleki eğitimin içinden gelmeniz çok büyük bir avantaj. Burada okuldaki, eğitimin planlanması, eğitim ortamlarının ihtiyacı, okul sonrası iş imkanları, iş dünyasıyla iletişim, iş dünyasının beklentilerini anlama ve karşılamak için planlamalar yapmak gibi mesleki eğitimin olmazsa olmazlarını Bir meslek dersi öğretmeni olarak çok iyi anlayabiliyorsunuz.
Okul müdürü olarak görevlendirildikten sonra okulunuzda neler değişti?
2015 Ocak ayında okul müdürü görevini yürütmeye başladıktan sonra, okuldaki fiziki mekanla ilgili problemleri çözmek için okul yönetimi olarak bir eylem planı hazırladık, öğrencilerin mesleki eğitimlerini alabilecek ortamları oluşturmak için tedbirler alındı.Fiziki değişimlerin yanında, Okulda Personelin  merkeze alındığı, Motivasyonu’nun artırılmasına yönelik çalışmalara başladık  . Bu çalışma ilk sonucunu kısa zamanda verdi;  okulumuzda disiplin açısından çok olumlu gelişmeler oldu. Okulumuz Trabzon’da mesleki eğitimde en popüler okulları arasına girdi. Mesleki eğitimdeki başarısı, öğrenci talebi, sosyal, sportif, sanatsal faaliyetleri ve fiziki şartları açısından çok başarılı bir kurum haline gelmiştir.Okul Bahçesi, Konferans salonu, Z Kütüphane, Atölyeler, mesleki rehberlik ve proje ofisi gibi okulun hizmet alanları oluşturuldu,  Okuldaki bölümlerin altyapısı ve Makine techizatının  bir bölümü günün teknolojik imkanlarına uygun olarak donatıldı. Okulumuzda  kıyafet uygulaması ile toplum üzerinde çok olumlu bir algı oluşturuldu. Sigara ve kötü alışkanlıklar, cep telefonu kullanımı gibi konularda öğrenciler ve okul çevresiyle yapılan çalışmalar ile bu konuda çok olumlu sonuçlar alınmıştır. Öğrencilerimize, toplumun etik değerlerine uygun bir eğitim ve kariyerinde etkili olacak bilgiler verilerek geleceğe umutla bakmalarına katkı sağlanmaktadır.
MESLEKİ EĞİTİM SADECE OKULLARIN SORUMLULUĞU OLMASIN!
Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Mesleki eğitim sadece okulların sorumluluğunda olmamalı, Bu konuda bizim uzun zamandan beri yaptığımız çalışmalar vardı, Okulun tanıtımı için Akçaabat’taki Okul Müdürlerini Bilgilendirdik, Okullara yönelik Tanıtım ve rehberlik Çalışmaları yaptık. Akçaabat’ta yerel Basın ve yayın kuruluşlarında okulla ilgili tanıtımların yapıldığı Basın Bülteni hazırladık, Bilbord’larda okulu tanıtıcı ilanlar hazırladık ve astırdık, Akçaabat’taki Reklam yayın ekranlarından okulumuzu tanıtıcı görseller yayınlattık, Akçaabat’taki mahalle muhtarlarını okula davet ettik, ayrıca okul dışında da Kaymakam beyin de katılımıyla okul tanıtım çalışmaları ve desteklerini istedik, Akçaabat’taki 350’nin üzerindeki din görevlisine toplantıda bilgilendirme yaparak okul hakkındaki bilgileri halkımızla paylaşmalarını istedi. Amacımız Mesleki eğitime olan desteğin ve doğru bilgilerin insanlara ulaştırılması ve bilgi kirliliğini önlemekti.Bu konuda bakanlığımızın  2016/21 sayılı genelgesi ile MTOYK (Mesleki Teknik Okul Yönetim Kurulu) Oluşturulması kararlaştırıldı. Bu kurulu Akçaabat Kaymakamlığı(Akçaabat Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde) 4 Meslek Lisesi, Akçaabat Belediyesi, Esnaf sanatkarlar odası, Mesleki eğitimle ilgili kamu kurumları ile Sivil toplum kuruluşlarından oluşan 24 farklı paydaş bulunan bir protokol imzalandı.

Mesleki eğitime verdiğiniz ve vereceğiniz destek ve katkılarınızdan dolayı memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Ayrıca Mesleki eğitime olan ilginiz, duyarlılığınız için kurumum adına çok teşekkür ediyorum.

008.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler