MERSİN'İ KARIŞTIRAN TARTIŞMA

MERSİN'İ KARIŞTIRAN TARTIŞMA

Akçaabat Mersin Beldesi’nde şehit Engin Saraç’ın ismi üzerinden ilginç bir tartışma yaşanıyor.

Akçaabat Mersin Beldesi’nde ilginç bir tartışma yaşanıyor. Daha önce ismi caddeye, üst geçide ve parka verilen şehit Engin Saraç’ın adı bu kez kendi beldesindeki ilköğretim okuluna da verilmek istenince belde belediye yönetimi ve muhtarlar karara itiraz etti.

 

Başkan Özlü, 6 Mahalle Muhtarıyla Karara Muhalif

MERSİN Belde Belediye Başkanı Hamza Özlü, 6 mahalle muhtarı ve okul aile birliğinin bu kararı kabul etmediğini belirterek, şehit isminden rant elde etmek isteyenler olduğunu ileri sürdü. Özlü, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

 

İsmi daha önce caddeye, üst geçide ve parka verilen Şehit Engin Saraç’ın ismi Mersin İlköğretim Okulu’na da verilmek istenince Mersin Beldesi itiraz etti. Trabzon İl Milli Eğitim Komisyonu’nun kararına itiraz eden Mersin Belediye Başkanı Hamza Özlü, "Şehidimiz başımızın tacı. Ancak şehit isminden rant elde etmek isteyenler var. Mahalle muhtarlarımız, okul aile birliği ve halkımız okulumuzun isminin değişmesini istemiyor" dedi. Özlü, konuyu mahkemeye taşıyacağını söyledi.

 

Trabzon İl Milli Eğitim Komisyonu, Şehitler Günü Anma Programı çerçevesinde İl Anma Kurulu Kararı’nı göz önünde bulundurarak, Akçaabat’ın Mersin Beldesi’nde bulunan "Akçaabat Mersin İlköğretim Okulu"nun ismini Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın ‘Olur’u ile "Akçaabat Mersin Şehit Engin Saraç İlköğretim Okulu" olarak değiştirdi.

Ancak bu karara hem Mersin Belediye Başkanı Hamza Özlü, hem 6 mahalle muhtarı, hem de Mersin İlköğretim Okulu Aile Birliği itiraz etti. Konuyla ilgili yazı ve tutanaklar Trabzon Valiliği’ne gönderildi. Ancak itiraz reddedildi ve isim değişikliğinin yasalara uygun olduğu ifade edildi.

 

İSMİ ÜÇ AYRI NOKTADA YAŞATILIYOR

Karara itiraz eden Mersin Belediye Başkanı Hamza Özlü, isim değişikliğinin oldubittiye getirildiğini ve şehidin isminin 3 ayrı yerde yaşatıldığını belirterek, "Bu işi oldu- bittiye getirdiler. Şehidimiz bizim şehidimiz. Başımızın üstünde yeri var. Zaten yine benim belediye başkanlığım döneminde 6 Ekim 1994 tarihli meclis toplantımızda ilk olarak biz şehidimizin ismini belediyenin ve okulun bulunduğu caddeye vermiştik. Ardından Keçiören Belediyesi bir parka Şehit Komando Çavuş Engin Saraç Parkı ismini verdi. Ardından geçen yıl Mart ayında zannediyorum, Trabzon belediye Meclisi şehidimizin ismini Beşirli’deki üst geçide verdi ve yaşattı. Şimdi de beldemizde tek okul olan Mersin İlköğretim Okulu’na şehidimizin adını vermeye çalışıyorlar. Üstelik işi de oldubittiye getiriyorlar. Valilik Oluru’ndaki tarihlere bakarsanız zaten bunu görürsünüz. Yazı 7 Mayıs 2009 tarihli ama Vali Nuri Okutan’ın Olur’u aynı yazıda 6 Mayıs 2009 tarihli. Ben de idareciliği az çok biliyorum. Böyle bir saçmalık olmaz" dedi. Özlü, isim değişikliğinin 6 mahalle muhtarı ve okul aile birliği tarafından da kabul görmediğini ifade ederek, "Biz bütün bu tutanak ve itirazları Akçaabat Kaymakamlığı vasıtasıyla Trabzon Valiliği’ne bildirdik ama valilik itirazımızı reddetti. Biz de olayı mahkemeye taşıyacağız. Bizim bir şehidimiz daha olursa onun ismini nereye vereceğiz? Bizim ikinci bir okulumuz yok" dedi.

 

MUHTARLAR DİLEKÇE YAZDI

25 Mayıs 2009 tarihinde bir araya gelen Mersin Beldesi’nin 6 mahalle muhtarı Mersin Belediyesi’ne yazdıkları dilekçede şu ifadelere yer verdiler: "Bilindiği üzere Mersin, Taşlıca, Özmersin, Üzümlü ve Yalı köylerinin birleşerek kurmuş oldukları Mersin Beldesi Belediyesi’nin sınırları içerisinde bulunan, geçmişi en az yüz yıla dayanan Mersin İlköğretim Okulumuzun adının değiştirilmesi mahallemiz sakinleri tarafından çoğunlukla uygun görülmemektedir. Bu durumun makamlarınız aracılığı ile üst makamlara sunulmasını arz ederiz. Üzümlü Mahallesi Muhtarı Halil Tonbul, Yalı Mahallesi Muhtarı Mustafa Yılmaz, Taşlıca Mahallesi Muhtarı Tekin Serin, Seyranlık Mahallesi Muhtarı V. Hikmet Çakır, Özmersin Mahallesi Muhtarı Mustafa Altun, Mersin Mahallesi Muhtarı Kadir Saraç."

 

OKUL AİLE BİRLİĞİ OYLAMA YAPTI

Başkan Ömer Özlü ve Okul Müdürü Cemil Özlü’nün de katılımıyla toplanan Mersin İlköğretim Okulu Aile Birliği, isim değişikliğini gündem yaptı. Başkan Ömer Özlü, Nermin Çağlar, Süleyman Köroğlu, Zehra Saraç, Bayram Aslan, Aysel Fazlıoğlu, Nurullah Akdeniz, Metin Algan, Sezgin demirci, Halime Saraç, Öznur Özlü ve Pervin Atmaca’dan oluşan okul aile birliği 9’a karşı 1 oy ile isim değişikliğini reddetti.

 

ŞEHİT ENGİN SARAÇ KİMDİR?

Şehit Jandarma Komando Çavuş Engin Saraç, 01.06.1970 tarihinde Akçaabat’ta doğdu. Aydın-Kaptan çiftinin oğludur. 1988 tarihinde Akçaabat Lisesi’nden mezun oldu. Siirt’in Pervari İlçesi Gürbudak bölgesinde 28 Eylül 1994 tarihinde bölücü terör örgütü ile yapılan silahlı çatışmada şehit olmuştur. Şehit Saraç’ın naşı Akçaabat Mersin Beldesi’nde defnedilmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler