Mersin'e Radar Üssü

Mersin'e Radar Üssü

İlçemiz Mersin beldesi tepesinde kurulması planlanan Radar Üssü ile ilgili çalışmaların sürdüğü ve 2012 yılı başında hizmete girmesinin beklendiği bildirildi.

Trabzon Meteoroloji İl Müdürü Erol Aydın, 571 rakımlı Mersin Tepesi’nde kurulması planlanan radar üssü ile ilgili yer tahsisi çalışmalarının sürdüğünü, şahıs arazilerinin istimlaklarının yapılmaya başladığını söyledi. Ordu–Sarp arasını kapsayacak olan radar ile meteorolojik verilerin takip edileceğini kaydeden Aydın “Bölgede özellikle son yaşanan ani sel baskınları, şiddetli yağışlar lokal olarak 2 saat öncesinden tahmin edilip yetkililer uyarılacak.

 

Normal şartlarla birlikte meteorolojik veriler yine tahmin edilip bir gün öncesinden gerekli uyarılar yapılıyor. Son Rize’de yaşanan şiddetli yağışlar öncesinde de bilgi verildi ancak bu radar üssü bize lokal yağışlarda, nokta tespitinde önemli veriler verecek. Sel ve heyelanlarda can kayıpları böylece en aza indirilmiş hatta önüne geçilmiş olacak” dedi.

 

Radar üssünün inşasının 2011 yılı ortalarında veya sonlarında başlanmasının planlandığını kaydeden Aydın “2012 yılında bölge radar üssüne kavuşmuş olacak. Şuan son olarak İzmir ve Samsun’da radar üsleri kurulmuş ve sağlık bir şekilde çalışıyor. 3 milyon dolara ihalesi yapılarak siparişi verilen radar üssü Trabzon’un Mersin bölgesine kurulacak. Ordu–Sarp arasındaki sahildeki 200 kilometrelik alanda kapsama alanına giren hava kütlelerinin izlenebileceği sistem ile bölgede ani sellere karşı en az 2 saat önceden bilgi elde edilebilecek.

 

Teknolojinin her türlü imkanından yararlanılacak. Bulutun yönü, güzergahı ve ne kadar yağış bırakacağı artık lokal olarak tespit edilebilecek. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi için ekonomik ve can kayıplarına yol açan sel felaketleri en az 2 saat öncesinden öğrenilerek gerekli uyarıların yapılması mümkün olacak” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler