Malûmun ilânı

Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir örneğindeki gibi, Başkan Şefik Türkmen’in yeniden AKP’nin Akçaabat Belediye Başkan Adayı olacağı çok önceden netleşmişti. Buna rağmen belli çevrelerce çeşitli bilgi kirliliği sağlanarak, mevcût durum örtülmeye çalışıldı.

Farklı kaynaklardan edindiğimiz bilgiler, adayın yeniden Başkan Türkmen olarak gösterileceğini bu mesleğin hakkını âcizâne vermeye çalışan bizler biliyorduk. Birilerinin şahsını yüceltmek adına, hiçbir zaman kalem oynatıp, bir şeylerden nemalanma adına “Başbakan, Türkmen’i değil falanca birini aday gösterdi” gibi saçmalıklar içine de girmedik. Bu süreçte yaptığımız tek haber, çalıştığımız günebakış Gazetesi’nde yaklaşık bir buçuk ay önce “Akçaabat’ta ibre Türkmen’den yana” başlıklı bir haberdi… akcaabathaber.com internet sitesinde ise yaklaşık iki hafta önce teşkilatın “Mehmet Baş” ismini verdiği ve birkaç gün önce de adayın Başkan Türkmen olarak belirlendiği yazıldı.

Türkmen’in adaylığı bizim için “mâlûmun ilânı” idi. Fikir teatisi yaptığımız farklı çevrelerde de bunu ifâde etmiştik. Ancak AKP’nin aday belirleme süreci ilk kez bu kadar güç ve geç oldu. Hükûmeti ve gündemi meşgul eden bâzı mes’elelerin de etkisiyle ilçe adayları seçime neredeyse 2 ay kala açıklandı.

Trabzon’un büyükşehir olmasıyla birlikte, Akçaabat Belediyesi artık ilçenin tamâmına bakacak. Akçaabat Belediyesi’nin böylesi büyük bir ağa hizmet edeceği dönemde, yılların tecrübesi Şefik Türkmen’i aday göstermemesi gibi bir durum da mantıklı değildi elbette. Ancak Başkan Türkmen’e gelen eleştirilerin başında “artık heyecanını kaybetti” yorumu bu seçimde değişebilir. Büyükşehir içindeki büyük Akçaabat belki Başkan Türkmen'de yeni bir heyecân yaratabilir, kim bilir…

Bizim Sayın Başkan’dan ve seçmenden şöyle bir isteğimiz olacak. Sayın Başkan bu seçimde geçmişe dönük yaptıklarınızla ilgili lütfen 20 yıl öncesini değil de, son 5 yılınızdan bahsediniz. Zirâ siz 2009 yılında 5 yıllığına başkan seçildiniz. O nedenle Akçaabat’ın 20 yıl öncesindeki hâlinden değil, başkan seçildiğiniz takdirde önümüzdeki dönem neler yapacağınızdan bahsedin. Akçaabat’taki trafik sorununa çözüm getirip getiremeyeceğinizi söyleyin. Kaldırımların işgâl edilmediği, vatandaşın refâh ortamında yaşayabileceği bir Akçaabat’ı tesîs edip edemeyeceğinizi belirtin. İlçeye büyük çapta neleri getirebileceğinizi, Akçaabat’ı çağdaş ilçeler seviyesine yükseltip yükseltemeyeceğinizden söz edin.

Seçmenden de şunu isteyebiliriz. Lütfen partilerin adaylarıyla konuşurken, onlara projelerini sorun. Nasıl bir kadro kuracağını ve Büyükşehir içindeki Akçaabat’ın nasıl yönetileceğini sorgulayın. Bilhassa Sayın Türkmen’e son 20 yılda değil, son 5 yılda Akçaabat’a olan kazanımlarını sorun. Yine diğer parti adaylarının da, meselâ Sayın MHP adayı da şu an belediye başkanı. Ona da Söğütlü’de neler yaptığını, Akçaabat’a ne kazandırabileceğini lütfen sorun…

Bizim yazdıklarımız köşemizin adının “Vurgulu-yorum” olmasından da anlaşılabileceği gibi birer yorumdan ibârettir. O nedenle yazdıklarımıza farklı anlamlar yüklemenin bir anlamı yok. Yâni bir zamanlar MHP Adayı Gedikli’nin a takımında şu isimler olabilir, diye yazdığımız da olduğu gibi bunlar da bir yorumdan ibâret. O zamanlar Sayın Gedikli yazdıklarımıza ne hikmetse çok kızmış, bizim bunu kendisine zarar verme amaçlı ve yine kendisine kasıtlı yaptığımızı iddiâ etmişti. Bize açıklama yapma fırsatı tanımayan Sayın Gedikli başta olmak üzere sizler, âcizâne kaleme aldığımız bu yazıların lütfen art niyete sâhip olmadan ortaya atılmış olan bir yorum olduğunu unutmayalım.

Bununla birlikte birkaç yorumda daha bulunmak istiyorum. Bunlardan ilki, Akçaabat’ta büyük olasılıkla 2 kutuplu bir seçim olacak. Bu yarışta AKP ve MHP yarışacak. Neden diğer partiler ve CHP’yi katmama sebebim ise şu: CHP’nin adayı Sayın Ali Türen Öztürk’ün partiden aday gösterilme konusu çok sancılı geçti. Genel seçimlerde mücâdele etmek isteyen Öztürk, yerel seçimde aday olmak istemedi. Ama parti tabanı ve yöneticileri Öztürk’ün aday olmasını istedi. Çünkü ne kadar fazla oy alırlarsa o kadar ilçeye ve Büyükşehir’e meclis üyesi gönderecekleri. İlçe belediyesi ve Büyükşehir meclislerinde temsil oranının yüksek olması önemliydi. Öztürk’ün heyecan taşıdığına inanmıyorum. Bu nedenle de seçimin iki kutuplu olacağına inanıyorum. Sözün özü bu yarış “belediye başkanları yarışı” olacak. Yâni Akçaabat ve Söğütlü belediyelerinin seçilmiş iki başkanı karşı karşıya gelecek.

Son olarak Akçaabat’taki aday adaylarından Türkmen’e en büyük rakip olarak gösterilen Mehmet Baş’ın aday adaylığı ise başından sonuna kadar usûlsüzlüklerle doluydu. Sayın Baş’ın aday adayı olmasının ardından geçen süreç içerisinde kendisinin öncelikle AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun aldığı, MYK’nın 24.09.2013 tarihinde yaptığı 436-20/2 numaralı toplantısında gündemin 5. Maddesi’ne göre, “30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerince uygulanacak adaylık iş ve işlemlerine dair usul ve esaslar” kapsamında “İlçe ve belde başkan aday başvuruları bizzat yazılı olarak il başkanlıklarına veya il başkanlıklarına iletilmek üzere ilçe başkanlıklarına yapılacaktır” kararını çiğnediğini öğrendik. Sayın Baş ise adaylık başvurusunu AKP ilçe veya il başkanlarına değil, genel merkeze yapmıştı. Sonrasında ise yine öğrendikki Sayın Baş, mevcût görevinden istifâ etmeden aday olmuş. Tabî, bunların hepsi geride kalmakla berâber hâfızâlarda yer aldı. Bakalım yaşananlar bizlere daha neleri gösterecek?

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum