Mağara Bölgeyi Kalkındırabilir

Mağara Bölgeyi Kalkındırabilir

Trabzon’un Düzköy İlçesi’nde bulunan Çal Mağarası ilgi bekliyor.

Trabzon’un Düzköy İlçesi’nde bulunan Çal Mağarası ilgi bekliyor. 

Günebakış Gazetesi'nden Berkant Parlak'ın haberine göre, Düzköy İlçesi’ne bağlı Çalköy Beldesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olan Çal Mağarası yetkilisi Erdal Demir başta Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık olmak üzere Trabzon kamuoyu, yetkililer ve siyasetçilerinden yardım istiyor.


Mağaranın turizmde daha ön plana çıkarılıp, kırsalda bulunan Çal Beldesi’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlanılması gerektiğini belirten Demir, Trabzon Valisi’ni mağarada inceleme yapmak üzere Çalköy’e beklediğini ifade etti. Demir mağaranın aynı zamanda astım hastalığına iyi gelen bir şifa yeri olduğunu söyleyerek, mağaranın onarıma ihtiyacı olduğunun altını çizdi.


2000 yılında hizmete açılan mağara için beldede 3 dönem belediye başkanlığı yapmış merhum Hayri Samast’ın çok mücadele verdiğine dikkat çeken mağara yetkili Erdal Demir, “Bu bölge kırsal kesim ondan dolayı burayı ancak turizme kazandırabilirsek burada kalkınma sağlayabiliriz. İlk açıldığı yıl olan 2000’de 2 yıl burayı özel idare burayı işletti. Ondan sonra pekiyi yapamadıklarından dolayı özelleştirdiler. Biz aldık ve 10 yıldır da sürdürüyoruz” dedi.


VALİ KIZILCIK HİÇ UĞRAMADI

İlk aldıklarından itibaren mağaranın ilgi görmediğinin altını çizen Demir, “Bu mağara 4 yıl hiç çalışmadı, 4 yılda sadece bin kişi geldi buraya. Biz yine yılmadık, reklam broşürleri kitaplar bastırdık dağıttırdık. Bugün Diyarbakır surlarında bile Çal Mağarası’nın broşür ve fotoğrafları vardır. Bu sene dahil olmak üzere 2 yıldır dağdan gelen şiddetli yağmur sonucunda mağara kelimenin tam anlamıyla tahrip oldu. İnsanlar dolaşamıyor. İçeride dolaşan insanlar düşüp ayaklarını kırabiliyorlar. Vali o kadar uğraşıyor mücadele veriyor ama ancak buraya hiç uğramadı” diye sitem etti.


KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRÜ UĞRAŞIYOR

Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız’ın mağaraya uğradığını ve devamlı kendisiyle irtibat halinde olduğuna dikkat çeken Demir, Kansız’ın elindeki mağarayla ilgili projeleri özel idareye gönderdiğini dile getirdi. Demir, “Ancak özel idareden, il meclisinden bu kararlar geçmiyor. 35 bin TL para çıkardılar bana 4 yıl önce oradan, verin malzemeyi işçiliğini biz yapalım dedik oradan ama malzemeyi bile alamadık. Bana teslim etmediler malzemeyi, verin bir müteahhide oradan yaptıralım dedik o da olmadı” diye konuştu.


VALİYİ BEKLİYORUZ

Trabzon eski valisi Adil Yazar’ın dışında bir diğer vali Nuri Okutan’ın mağarayı ziyaret ettiğini söyleyen Demir, “Nuri Okutan da buraya geldi, çevre düzenlemesi yaptıracaktı burada. O da burada gidince iş iptal oldu tabi. Gelen vali o kadar çalışıyor, görüyoruz çok faal bir valimiz ancak burada da bir mağara var deyip buraya uğramıyor. Valimizin buraya uğramasını bekliyoruz. Cumartesi-Pazar beldemizde Pazar kuruluyor, yağını, yoğurdunu, mısırını, yumurtasını elde üretilen hediyelik eşyaları insanlar satıyor” sözlerini kaydetti.


BÖLGEYİ HAREKETLENDİREBİLİR

Çal Mağarası’nı ziyaret eden insanların aynı zamanda beldedeki kurulan pazarda doğal üretilen yiyecekleri ve hediyelik ürünleri alarak, ekonomik katkıda bulunduğunu da belirten Demir, “Bu bölgeyi hareketlendirmek için bu mağaranın biraz daha yapımına ihtiyaç var, artık hizmet veremez halde. Mağaranın yüzde 70’i tahrip oldu gelen insanlar düşüp bir yerlerini kırıyor. Kalkınma Ajansı’ndan ve AB’den 2 tane proje yapıldı buraya, ikisi de özel idareden geçmedi. Sebebini sorduğumuzda ise bu çevre turizm alanına alınmadığından dolayı deniyor” şeklinde konuştu.


DOKTOR RAPORUYLA TESCİLLİ ŞİFALI MAĞARA

Demir sözlerini şöyle sürdürdü, “Proje yaptık mağara 1 buçuk km çıkacak, ileride muazzam yerler var, temiz oksijenli havada 3 km rahat yürüyorsun. Bu mağara aynı zamanda astım hastalarına faydalı oluyor. Buraya gelen bir Alman doktor rapor verdi. Raporda burasının astım hastalığına birebir iyi geldiğine değinildi. Ancak ahşap küf kokusu olduğundan koku yapıyor. Çal Mağarası’nın içinin başta yürüyüş yolu olmak üzere değişmesi gerekiyor. Burada 1 – 1 buçuk metre su yükseldiği için ahşabı tamamen koparıp götürüyor. Doğayla da mücadele veriyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler