Kutlu Doğum Kutlandı

Kutlu Doğum Kutlandı

Peygamberimizin Miladi doğum günü olan 20 Nisan ile sona eren hafta, Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanmaya başlandı.

Peygamberimizin Miladi doğum günü olan 20 Nisan ile sona eren hafta, Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanmaya başlandı.

1994 yılından beri düzenlenen hafta nedeniyle Akçaabat Müftülüğü tarafından da Akçaabat Kültürpark'ta bir etkinlik düzenlendi.

Akçaabat Müftüsü Yakup Baki'nin ev sahipliği yaptığı programa Kaymakam Erol Özkan, Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Akpınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Değermenci, Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci, Kavaklı Belediye Başkanı Halil İbrahim Dervişoğlu, Saadet Partisi İlçe Başkanı Osman Hacısalihoğlu, Malmüdürü Selahattin Taşçı, Emniyet Müdürü Abdurrahman Tosun, Kütüphane Müdürü İsmail Sağlam, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa İnal, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Zeki Alşan, bazı belediye meclisi üyeleri ve okul müdürleri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başlayan programda ilk olarak Merkez Kur'an Kursu Öğreticisi Muharrem Mumcu tarafından Kur'ân-ı Kerim okundu ve okunan ayetlerin meali verildi.

Çarşı Camii İmam-Hatibi Recep Yılmaz'ın sunuculuğunu yaptığı programda daha sonra Akçaabat Müftülüğü Tasavvuf Müziği Korosu ilahilerden oluşan bir konser verdi.

Aslan Seyis, Süleyman Bulut, Davut Yılmaz, Murat Yılmaz ve Ali Şefik Karaci’den oluşan koronun konseri büyük beğeni topladı.

Konserin ardından ise Akçaabat müftüsü Yakup Baki günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Hazret-i Peygamber'i ve O'nun insanlığa takdim ettiği değerleri, İslam'ın aydınlık bilgisini/mesajını doğru ve sahih bilgiler ışığında, seçkin, güvenilir ve alanında ehil şahsiyetlerin katkılarıyla vatandaşlarımıza daha etkili ve yaygın bir şekilde anlatmak/ tanıtmak amacıyla, ilk defa Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında Kameri Takvim baz alınarak, 1994 yılından itibaren de, Peygamberimizin Miladi doğum günü olan 20 Nisan'ı kapsayacak şekilde Kutlu Doğum Haftası et-kinliklerinin 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmaya başlandığını hatır-latan Müftü Yakup Baki, bu çerçevede kendilerinin de bir dizi etkinlik gerçekleştirdiğini söyledi.

Baki, konuşmasında şunları dedi:

“Yüce dinimiz İslam'ın inanç, ibadet ve ahlak prensipleri konusunda halkımızı doğru/sahih bilgilendirmeyi, manevi ve ahlaki değerlere bağlılığı arttırmayı amaçlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası kutlamalarında; bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak, milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi gaye edinerek; Hz. Peygamber'i bütün yönleriyle daha iyi tanımayı, tanıtmayı, anlayıp anlatmayı, insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrıyı güncelleştirilerek hayatımıza yansıtmayı, güzel ahlâkını davranışlarımızın mihveri ve rehberi yapmayı, toplumda peygamber sevgisini yaymayı, birlik, beraberlik, kardeşlik, sevgi, saygı ve yardımlaşma duygusunu güçlendir-meyi, bu vesile ile toplumu din konusunda aydınlatmayı, İslam'ın mesajını, Peygamber'imizi merkeze alarak, yediden yetmişe toplumun her kesimine bilimsel ve anlaşılabilir bir üslup ile ulaştırmayı hedef olarak belirlemiştir.”

Müftü’nün konuşmasının ardından ise Adem Yılmaz, Ali Haydar Seyis, Ali Osman Öztürk, Süleyman Yıldırım, Erol Birinci, Yusuf Cihan ve Mehmet Kahraman isimli din görevlilerinin rol aldığı bir tiyatro gösterisi sunuldu.

Etkinliğin son bölümünde Darıca Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Yavuzyılmaz ile merkez öğretmenlerinden Abdurrahman Akkuş ve Temel Kacır, “Hz. Peygamber'in Öğretilerinde Aile Hayatı” konulu bir konferans verdi. Konuşmacılar konferansta özetle şu görüşleri dile getirdi:

“İnsanoğlunun erkek ve kadın olarak birbirini tamamlar, iki ayrı cins hâlinde yaratılması ve bu farklılığın hayatımızın temel belirleyicilerinden olması da bunlardan biridir. Kur'an-ı Kerim'de Yüce Rabbimiz ‘Kendileriyle huzur bulmanız için, kendi türünüzden eşler yaratıp aranızda sevgi ve şefkat var etmesi de Allah'ın varlığının apaçık delillerindendir.’ buyurarak, ilk insan Hz. Âdem ve eşi Hz. Havva'dan itibaren aile hayatının asli bir durum olduğunu, anne-baba ve çocuklar arasındaki huzur, sevgi ve şefkat ortamının, hayatın diğer alanlarından doğan olumsuzlukları dengelediğini açıklar. ‘Aile ve akrabalık bağlarını kesmeyene rahmetimi kesmem.’ kudsi hadisinden de, aile bağının, Yüce Mevlamızın bizlere olan rahmetinin bir eseri olduğunu anlamaktayız. Âlemlere rahmet olarak gönderilen, yaşadığı hayatla, söz ve davranışları ile bizlere eşsiz bir üstün ahlak örneği ve rehberi olan Sevgili Peygamberimiz Veda Hutbesinde, erkeklerin kadınlar üzerinde, kadınların da erkekler üzerinde hakları bulunduğunu belirterek aile içinde sevgi ve şefkatin hâkim olmasını istemiş, aile fertlerine karşı iyi davranmayı imanda olgunluğun alameti saymıştır.”

Akçaabat Müftülüğü tarafından organize edilen Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılanlara program sonunda etli pilav ve ayran ikram edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kültür Sanat