Kurbanlık uyarısı

Kurbanlık uyarısı

Veteriner Hekimleri Odası yaklaşan Kurban bayramı öncesinde hayvan hareketlerinin kontrolüne ilişkin bir bildiri yayımladı.

 

 

Trabzon Bölgesi (Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Trabzon) Veteriner Hekimleri Odası yaklaşan Kurban bayramı öncesinde hayvan hareketlerinin kontrolüne ilişkin bir bildiri yayımladı.

 

 

 

trabzon--veteriner-hekimleri-odasi-baskani-sebahattin-yazici.jpg

Oda Başkanı Sebahattin Yazıcı’nın imzasıyla yayımlanan bildiride  “Kurban Bayramı nedeniyle hayvan sevk ve hareketlerinde önemli bir artış olacağından, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle şap hastalığının yurtiçi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi” için yapılması gerekenler sıralandı.

Vatandaşların dini vecibelerini yerine getirirken kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi amacıyla yayımlanan bildiride şunlar ifade edildi:

“1. Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığını bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecektir.

2. Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecektir.

3. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir.

4. Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların resmi veteriner hekimler tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline müsaade edilecektir.

5. Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri- polis, jandarma gibi görevliler ve serbest veteriner hekimler bu durumu mahallin mülki idare amiri veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerine bildireceklerdir.

6. Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılacaktır. Bu tür önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecektir.

7. Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış kesimhaneler ile Kurban Hizmet Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde keseceklerdir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesilmeyecektir.

8. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atık ile özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacaktır.

9. Kesimhanelerde kurbanlık olarak kesilecek sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri biriktirilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar gereğince imha edilecek, kesilen hayvanların veri tabanından düşümleri yapılacak, sığır cinsi hayvanların pasaportları en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilecektir.

10. Köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları, koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri vatandaşlarımız tarafından köy muhtarına veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine teslim edilecektir. Köy muhtarları kendilerine teslim edilen kulak küpelerini ve pasaportları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine teslim edeceklerdir.

11. Kurbanlık satın alınırken hayvanların sağlıklı, besili ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmeli, kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi bulunan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş hayvanlar kurbanlık olarak seçilmeli, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesine özen gösterilmelidir.”

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yukarıda belirtilen şartları eksiksiz yerine getirmeleri gerektiğini vurgulayarak, mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacağını da hatırlattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler