Osman Özer'in Kaleminden

Osman Özer'in Kaleminden

Akçaabat Esnaf ve Sanatkar Odası kurucu ve eski başkanlarından Osman Özer'in "Ahilik Hafası" ile ilgili Yazısı.

     Bir millet için en büyük talihsizlik, tarihinde önemli rol oynamış teşkilatları bilmemek ve bu teşkilatların incelenmesinden çıkacak sonuçlardan istifade ederek zamanın şartlarına uygun yeni teşkilatlar kurma şansına sahip olmaktır. Çünkü tarihimizde önemli rol oynayan teşkilatlar sadece görev ifa ettikleri dönemin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını açıklamakla kalmazlar, aynı zamanda milletimizin ruhunu da yansıtırlar.

 

   Müslüman-Türk milletinin kurup geliştirdiği Ahi Birlikleri bu bakımdan büyük öneme haizdir. Bunun temelinde kooperatifçilik ve oda teşlikatları da Ahilik düşüncesinin olduğu bir gerçektir. Esnaf ve sanatkârlarımız ise bu teşkilatları hiç unutmayacaktır.

 

   Ahi Evran usta olduktan sonra teşkilatta Ahi şeyhi olarak görev aldı. Kırşehir’de debbağlık sanatını geliştirip yaygın hale getirdi. Daha sonra Ahi Babalığa yükseldi. Ahi Evran teşkilatına taze bir tanzim ve canlılık getirerek bütün Anadolu’da tanınan bir şahsiyet haline geldi.

 

    Ahi Evran esnafın denetlenmesine büyük önem verirdi. Her fırsatta esnafları gezer yapılan işlerin temizliğini sağlamlığını kontrol ederdi. Ayakkabıcıları gezerken beğenmediği ayakkabıyı dükkanın damına atardı ve herkes bugün falan ustanın pabucu dama atıldı derdi. Bu sözler o ustanın kalitesiz mal ürettiği manasına gelirdi.

 

    Ahi Evran hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahrete çalış derdi. İşte kendisine bu yolu seçmişti. Teşkilat mensuplarına dünyada yaşamak için bilgi, ahlak, maharete, sanatkarlar arasında yardımlaşma ve beraberliğe, ahret için de iman esaslarına sımsıkı sarılmaya ihtiyacı olduğunu sık sık hatırlatırdı.

 

    Ahiler çatışmacı değil, dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptirler. Zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ile devlet, kısaca toplumun bütün fert ve kurumları arasında iyi münasebetler kurarak herkesin huzur içinde yaşamasını sağlamak Ahi Birliklerinin başta gelen amacıdır

 

   Ahilikte ahlak anlayışı, her büyük ahlak sistemi gibi insan yaşayışına şekil ve düzen vermek üzere alt alta sıralanmış normlardan kurulu bir bütünlük manzarası gösteriyor. Ayrı ayrı unsurlar mantıklı bir sıra içinde birbiriyle örülüp dokunmuş ve hepsi tam ve çelişkisiz bir ifade topluluğu içinde ahenkleştirilmiş bir bütündür. Bu ahengi kuran ve yöneten ana fikir İslam dini ile Türk örf ve adetleridir.

 

   Kalbi Allah’a kapısı herkese açık olan mürüvvet ve merhamet üzerine alıp cömertliği esas alan ahlakı ana sermaye edinip akıl yolunda yürüyen ilim isteyen ve ilmiyeti amel edip yararlı çalışmayı elden bırakmayan kişiler Ahilerdir.

 

    Osmanlı Devletinin kuruluşunda büyük görevleri olan ve binlerce meslek sahibi yetiştirmiş bulunan Ahi Evran 1329’da 93 yaşında ölmüştür. Kabri Kırşehir’dedir.     

 

    Sevgili esnaf ve sanatkar kardeşlerim, hepinizin Ahilik Haftasını kutluyor,bol kazançlar ve mutlu günler diliyorum…

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Kültür Sanat