Kredi Kartları Yuva Yıkıyor

Kredi Kartları Yuva Yıkıyor

Kredi kartı borçları ve gelen icralar yuva yıkıyor. Artık icra dosyalarının %70'i kartlardan..

İcra dosyalarının yüzde 70'ini kredi kartı borcu icralarının oluşturduğu Denizli'de, Baro Başkanı Adil Demir bunun ailelerde yıkıma neden olduğunu ve boşanmaların büyük bölümünün kredi kartı borcu yüzünden olduğunu söyledi.

Denizli Baro Başkanı Adil Demir, 2007 yılında Denizli'de 50 bin icra dosyası açıldığını, geçen yıllardan devreden dosyaların sayısının 100 bine ulaştığını, bu yılda ilk altı ayda açılan icra dosyası sayısının 50 bine yaklaştığını belirterek, icra dosyalarının yüzde 70'ini kredi kartı borçlarının oluşturduğunu söyledi. Bir kredi kartının limitini dolduran vatandaşların, başka bir bankadan kredi kartı alarak diğerlerinin borcunu kapatmaya çalıştığını belirten Demir, “Bu da bir süre sonra çare olmaktan çıkıyor. İcra kaçınılmaz son oluyor. İki kredi kartından birini iptal ettirin. Mümkünse kredi kartı kullanmayın. İcra takiplerinin masrafları da eklenince borçların altından kalkılmıyor. Kredi kartı borçları aile yıkımlarına neden oluyor. Boşanmalarında büyük bölümü kredi kartı borcu yüzünden” dedi.

Geçen yıl Nüfus Müdürlüğü'nün açıkladığı rakamlara göre 1867 çift boşanırken, bu yılın ilk 6 ayında boşanan çift sayısı 2007 yılının tamamını geride bırakarak 1945'e ulaştı. Geçen yılın rakamlarını bu yılın ilk ayında yakalayan Denizli'deki ürkütücü tablo aile yapısının durumunu gözler önüne seriyor. Denizli'de bulunan üç Aile Mahkemesi artık boşanma davalarına yetişemiyor. Baro Başkanı Adil Demir, Denizli'deki boşanma oranlarındaki artışın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekerek, “Çiftler boşanma gerekçesi olarak daha çok ekonomik yetersizlikleri gösteriyor. Boşanma rakamları ve icra dosyalarındaki artış ürkütücü bir gösterge. Boşanmalarda tek neden kredi kartı borçları değil ama en önemli nedenlerden biri. Denizli'deki tekstil sektörünün yoğun olması ve kadının ekonomik yaşamın içinde olarak ekonomik özgürlükle birlikte evde kendi haklarını talep etmesi de boşanmaların artmasında önemli bir etken” dedi.

AVUKATLAR BOŞANMA DAVALARINDAN BAŞINI KALDIRAMIYOR

Denizli Barosu Genel Sekreteri Avukat Müjdat İlhan ise avukatların neredeyse boşanma davalarından başını kaldıramadığını, kentte durumun giderek vahim bir hal aldığını kaydetti. Çocukların ve gençlerin boşanmalardan olumsuz etkilendiğine dikkat çeken İlhan, “Aile yapısının bozulması suç oranlarını artırıyor. Önümüze gelen dava dosyalarına baktığımızda bu açıkça görülüyor. Toplumsal bir sıkıntı söz konusu. Denizli kendisine demografik olarak benzeyen illerin boşanma oranlarını bile yüzde 30 geçmiş durumda” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler