Köfteye Tescil

Köfteye Tescil

Türk Patent Enstitüsü, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusu üzerindeki incelemesini tamamlayarak, ''Akçaabat köftesine'' coğrafi işaret tescili verdi.

Türk Patent Enstitüsünün Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan ilanına 6 ay içinde herhangi bir itiraz gelmezse, tescil süreci tamamlanmış olacak. Tescil talebinin geçersizliğine ilişkin herhangi bir itiraz olması halinde ise itiraz incelemeye alınacak ve süreç bunun üzerinden işleyecek.

 

İlanda, Akçaabat Köftesi, ''pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan ürün'' olarak tanımlandı. İlana göre, Akçaabat köftesi yüzde 100 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yetiştirilen sığır etlerinden yapılıyor. Kesilen etler, 24 saat dinlendirildikten sonra kemiklerinden ayrılıyor, sinirleri temizleniyor ve artık etler atılıyor. Etler, ufak parçalar halinde parçalanıp bayat ekmek, sarımsak, taze iç yağı, tuz katılarak bir numara denilen makineden geçiriliyor, yoğrulur, bir saat bekletilip tekrar yoğruluyor.

 

Yoğurma işlemi bittikten sonra bir adet köftenin 33-40 gram üzerinden şekillendirmesi yapılıyor. Şekillendirme işlemi bittikten sonra da 2 saat dinlendiriliyor. Köfte, standartlara uygun odun kömürü kullanılarak yakılan ocaklarda pişirilerek servis ediliyor.

 

Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özelliğin, kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmesi olduğu belirtilen ilanda, ''bölge dışındaki illerden gelen hayvanların etinden bu lezzetin yakalanması mümkün değil'' ifadesine yer verildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler