Köftemiz Ününü Aştı

Köftemiz Ününü Aştı

Köftemiz Ankara, Konya, Samsun ve Anadolu'nun diğer illerine gönderiliyor.

Adını Akçaabat'tan  alan ve 1945 yılından bu yana ilçenin önemli damak tatlarından biri olan Akçaabat köftesi, ilçede kurulan tesiste fabrikasyon yöntemiyle üretilerek başta İstanbul olmak üzere Ankara, Konya, Samsun ve Anadolu'nun diğer illerine gönderiliyor.

 

Türkiye'de ve dünyada tanınan, coğrafi işaret tesciliyle korunması için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunulan Akçaabat köftesi, hiçbir koruyucu katkı maddesi katılmadan üretilerek, orijinal Akçaabat köftesi yemek isteyenlere market tezgahlarında ve lokantalarda dondurulmadan sunuluyor.

 

Akçaabat'ın Mersin beldesinde yaklaşık 2 yıl önce üretime başlayan ve benzeri henüz bulunmayan Tesisin sorumlu yöneticisi gıda mühendisi Serap Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanların etinin parçalanmasından köftenin hazırlanma sürecine kadar tüm işlemleri yaptıkları tesiste, ayda ortalama 15 ton köfteyi en hijyenik şekilde müşterilerine ulaştırdıklarını belirtti.

 

Müşterilerinin talep ve istekleri doğrultusunda günlük imalatlarının değiştiğini, her gün üretim yapmadıklarını belirten Kara, ''Üretimimiz kış aylarında 8 ile 15 ton arasında değişiyor. Yaz sezonunda talep yoğunlaştığı için üretim artıyor. Ortalama ayda 15 ton Akçaabat köftesi üretiyoruz. Üretim yaptığımız günlerde 750 kilogram ile 1.5 ton arasında üretimimiz değişiyor'' dedi.

 

Yörede yetişen hayvanların etlerinin köfteye lezzet verdiğini ifade eden Kara, Akçaabat köftesini üretme süreçlerini şöyle anlattı:

 

''Kesim raporlu etleri tesisimize getiriyoruz. Etlerimizle ekmeği, çember yağını, sarımsağı, tuzu belli oranlarda karıştırıyoruz. Ardından kıyılan bu karışım, makinede yoğruluyor. Yoğurma işleminin ardından elle basarak köfteyi oluşturuyoruz. Elle basmamızın nedeni, aromasının kaybolmaması. Çünkü makinede bastığınız zaman yağını dışarıya verdiği için aroması kayboluyor. Hazır hale getirilen köfteyi özel kutulara yerleştirip modifiye atmosferde ambalajlıyoruz. Sonra soğuk hava dolaplarımıza koyuyoruz ama kesinlikle dondurmuyoruz. Bu taze ürünü müşteri ağımıza iletiyoruz.''

 

Kara, müşteri ağları içerisinde İstanbul'da ana bayileri olduğunu, bu kente ve çevresine ana bayilerinden dağıtım yapıldığını anlatarak, ''Kendimiz de Ankara, Samsun, Ordu, Giresun, Konya gibi Anadolu illerinde marketlere ve lokantalara veriyoruz. Belirli aralıklarla kendimiz soğutucu araçlarımızla gönderiyoruz'' diye konuştu.

 

-15 GÜN DAYANIKLILIK SÜRESİ VAR-

 

Köftenin 15 gün dayanıklılık süresi olduğunu dile getiren Kara, şunları kaydetti:

 

''Çünkü ürünümüz modifiye atmosferde paketleniyor. İçindeki havayı alıp en uygun gazı içerisine vererek bu kadar uzun süre dayanmasını sağlıyoruz. Sadece vakum yapmıyoruz, ömrünü uzatıyoruz. Tüm hijyenik koşulları sağlayıp ömrünü koruyoruz. Dağıtımı da soğutuculu araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. En hızlı, en hijyenik ve Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak müşterilerimize ulaştırıyoruz.''

 

Kara, işletmelerinde 15 kişinin istihdam edildiğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler