Kirayı Elden Alan Yandı

Kirayı Elden Alan Yandı

Kiracıların evsahiplerine kira bedellerini 1 Kasım'dan itibaren mutlaka banka aracılığıyla ödemesi gerekiyor

        Kiracıların evsahiplerine kira bedellerini 1 Kasım'dan itibaren mutlaka banka aracılığıyla ödemesi gerekiyor. Kirasını bankaya yatırmayan kiracıya da bankadan tahsil etmeyen ev sahibine de para cezası uygulanacak. Kesilecek para cezası en az 320 YTL olacak

 

SORU: Maliye Bakanlığı kira ödemelerinin bankalardan gönderilmesini mecburi hale getirmiştir. Buna göre bizde kiracılarımıza durumu bildirerek, kiraların mutlaka banka aracılığı ile gönderilmesini istedik. Ancak söz konusu kira bedellerinin banka ile gönderilmesi kiracının insiyatifine kalmış bir durumdur. Kiracı bu konuda banka tarafından kirayı göndermesi halinde birde bankaya masraf karşılığı ödemek zorunda kalacaktır. Bu durum bir çok kiracı tarafından kabul edilmemektedir. Kiracının kirayı gönderirken bankaya ödeyeceği masraf ne olacaktır?

 

YANIT: Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 268 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğ ile yapılan açıklamalar çerçevesinde;

 

* Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzeri kira geliri elde edenlerin,

 

* İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların,

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 01.Kasım.2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Tahsilat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi (kanıtlanması) zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre Banka veya Posta Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle para yatırma veya hesaba havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden bu belgeler tevsik edici belge olarak kabul edilecektir. Bu bağlamda bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödemeler ve tahsilatlar aynı kapsamdadır.

 

Buna karşılık mükelleflerce;

* Her bir konut için aylık tutarı 500 YTL'nin altındaki konut kira geliri ile,

 

* Mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve iş yeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar,

bu zorunluluk kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu bağlamda ayni olarak yapılan kira ödemelerinin de belgelendirilmesi zorunluluğu yoktur.

 

Kiraların banka aracılığı ile gönderilmesi halinde her banka bu tür kira gönderilmesinde şubeler arasında yapılan işlemlerde belli bir masraf alabilmektedir. Kira bedeli yanında ayrıca bankaya havale masrafı ödemek zorunda kalan kiracılar konuya itiraz etmektedirler. Bu sorun halihazırda çözümlenmiş değildir.

Bazı hallerde kiracılar göndermiş bulundukları kiradan banka masrafının kesilmesi gerektiğini ileri sürmektedirler.

Yapılacak kira sözleşmelerinde bu konunun dikkate alınması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak yayımlanan tebliğde ayrıca vurgulandığı üzere kira bedellerinin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığı ile gönderilmemesi halinde, bu zorunluluğa uymayanlara Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 355. maddesinde yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır.

Anılan madde uyarınca bu tebliğ ile 01. Kasım.2008 tarihinden itibaren getirilen zorunluluğa uymayanlara kesilecek ceza 2008 yılı için;

* Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.490 YTL'den,

* İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 600 YTL'den

* Bunlar dışında kalanlar hakkında 320 YTL'den

az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde beşi oranında olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler