Karadenizde Şenlikler

Karadenizde Şenlikler

Yeşilin, mavinin, tarihin ve geleneksel konukseverliğin bir arada yaşatıldığı yöre olarak anılan Doğu Karadeniz'de mayıs ayının ilk haftasıyla birlikte yayla şenlikleri başlıyor.

 

AA muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Doğu Karadeniz'in büyük bir bölümünün dağlık oluşu nedeniyle yöreye uygun turizm çeşidi olan yayla turizmi, son yıllarda büyük ölçüde ön plana çıkmaya başladı.

 

 

Yaz aylarının sıcak ve nemli havasına karşılık Doğu Karadeniz yaylaları, çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, dereleri, peyzaj görüntüleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, av ve olta balıkçılığı, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir potansiyel oluşturuyor.

 

 

Doğu Karadeniz'de doğal ve ekonomik nitelikleri yanında sosyal bir olgu olarak da önem taşıyan yaylacılık, çok uzun yıllardır süregelen bir gelenek haline dönüştü.

 

 

Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin özelliği ise yayla şenlikleri olarak uzun yıllardır sürerken, şenliklerin kalabalık ve uluslararası nitelikte olanları arasında Kadırga Yaylası şenliği, Şalpazarı Geyikli Beldesi Sis Dağı şenlikleri, Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası şenliği, Maçka Lişer Yaylası Soğuksu şenliği, Vakfıkebir Karadağ Yaylası şenlikleri, Giresun Kümbet Yaylası şenliği ve Artvin Salikvan Yayla şenlikleri yer alıyor.

 

 

Bu şenliklere katılan binlerce insan, kadınlı erkekli, el ele, birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul ve zurna eşliğinde saatlerce horon oynamanın tadını çıkartıyor.

 

 

Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'da bulunan 2 bini aşkın irili-ufaklı yaylanın yaklaşık 150'sinde eylül ayı sonuna kadar yayla şenliği ve festival yapılacak.

 

 

Doğu Karadeniz'de bu yıl yapılması planlanan yayla şenliklerinden bazıları şöyle:

''Gümüşhane: Ayazma Yayla Şenliği, Dörtkonak Köyü Şenliği, Kadırga Yayla Şenliği, Kazıkbeli Yayla Şenliği, Zigana Dağı Şenliği, Kuşburnu Pestil Turizm Festivali, Alitaşı Tuzlam Şenlikleri

Artvin: Murgul Boğa Güreşleri, Artvin Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali, Aydın Köyü Yayla Şenliği, Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, Ardanuç Karakucak Güreşleri, Şavşat Sahara Şenlikleri, Salikvan Yayla Şenlikleri, Yusufeli Geleneksel Karakucak Güreşleri

 

 

Giresun: Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, Çıkrıkkapı Yayla Şenliği, Kümbet Yayla Şenliği, Bektaş Yayla Şenliği, Çamoluk Festivali

 

 

Trabzon: Hıdrellez Bahar Bayramı, Mesabet Şenliği, Sultan Murat Şehitleri Anma Günü, Harmantepe Şehitleri Anma Günü, Aladurbiya Deniz Eğlencesi, Soğuksu Şenlikleri, Hırsafa Karadağ Şenlikleri, Hıdırnebi Yayla Şenliği, Kadırga Yaylası Şenliği, Alaca Yaylası Şenliği, Sis Dağı Şenlikleri, Kaldırım Yaylası Şenliği, Sanasitka Şenliği, Kuşmer Yaylası Şenliği, Sürmene Kültür ve Turizm Şenliği, Ağa Konağı Şenliği, Yayla Ortası Şenliği, Karadağ Serda Şenliği, Honefter Şenliği, Yeşilyurt-Yılantaş Kültür ve Sanat Etkinlikleri Festivali, Çoban Derneği Şenliği, İzmiş Şenliği, Sivri Şenliği, Kadıralak Yayla Şenliği, Karaabdal Halk Şenliği.

Bayburt: Dede Korkut Şenlikleri, Soğanlı Yayla Şenliği, Kopuz Köyü Yayla Şenliği

 

 

Rize: Ayder Yayla Şenliği, İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenlikleri, Güneyce Varda Şenlikleri, Güneysu Handüzü Yayla Şenlikleri, Ardeşen Golazeno Kültür Şenliği, Rize Dağcılık ve Turizm Şenliği.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür Sanat