Kaldırımlar yürümek içindir

Kaldırımlar yürümek içindir

Türkmen: "Bizim yaptığımız uygulamalardan herkes kârlı çıkar. Esnafın da ailesi, çocuğu var.”

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, ilçe esnafının kaldırım işgalinin önüne geçmek için ‘işgaliye ücreti’ almaya başlamasıyla ilgili Günebakış Gazetesi'nden Berkant Parlak'a konuştu. Türkmen belediye olarak bu konuda geri adım atmayacaklarının sinyallerini vererek, kendisine yöneltilen eleştirilere sert çıktı.

Esnafın da vatandaşın da hakkını kendisinin savunduğunu söyleyen Türkmen, “Biz daha önceden tolerans tanıdık ama suiistimal edildi. O gün söz verenler şimdi en çok bağıranlar. Akçaabat bugünkü duruma gelmeseydi esnaf da kazanamazdı. Akçaabat bu hale düzgün bir yer olduğu için gelmiştir” dedi.

Konuyla ilgili soruları cevaplandıran Başkan Türkmen, ilçede esnafın yaya kaldırımlarına yaptığı işgalin doğru bir hareket olmadığını söyledi. Kaldırımların yayalar için olduğunu belirten Türkmen, “Kaldırımlar, çarşıda dolaşıp, alışveriş edecek insanlar içindir. Mal koymak için kullanılan yerler değildir. Akçaabat’ın merkezinde yaya yolları eski bir şehir olmasından dolayı zaten çok dar. İnsanlar mevcut haliyle birlikte zor yürüyorlar. Biz kaldırımların işgal edilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

KALDIRIM İŞGALİNDEN YANA DEĞİLİZ

Belediye olarak insanların ilçede rahat ve huzur içinde yürümelerinden yana olduklarının altını çizen Türkmen, “İstiyoruz ki insanlar rahatlıkla yürüsünler. Kadınlar, çocuklar sıkıntı çekmesinler. Bilhassa okulların dağılma saatlerinde öğrencilerimiz çok sıkıntı çekiyorlar. Çocuğu kucağında bayanlarımız gidiyor önüne kasa çıkıyor, çarpıyor. Bacağı yaralanan kadınlarımız oluyor. Biz hiçbir zaman kaldırımların işgal edilmesinden yana değiliz” ifadelerini kullandı.

GÖZ YUMDUK, SUİSTİMAL EDİLDİ

Türkmen daha önceden esnafa yarım kasalık hak tanıdıklarını ifade ederek, “Bir ara yarım kasa deniliyor, kasayı dükkanın önüne dikleyerek koymalarına müsaade ettik. Esasında bizim yaya yollarını işgal ettirmek gibi bir kanuni hakkımız yok. Tabi biz burada tolerans gösterdik. Ancak burada kalınmadı. Yaya yolunun bir kısmını veya tamamını işgal edenler oldu. Zabıta baş edemiyor. Geri çektiriyor, zabıta gidince eski yerine getiriyorlar” biçiminde konuştu.

CAMEKANLARINI İÇERİYE ÇEKSİNLER

Kaldırımın rahat olmasının esnafın da işine gelecek bir durum olduğunu kaydeden Türkmen, şöyle konuştu: “İnsanlar rahat gezsinler ki alışveriş yapabilsinler. Bu uygulama hem vatandaşa hem esnafa yönelik. Esnafımızın başımızın üstünde yeri vardır. Şu anda benim istirhamımım esnafımızın camekanlarını içeriye çekmesidir. Kendileri de içeri-dışarı yapmaktan kurtulmuş olurlar. Çeksin kepengi gitsin. O kadar rahat. Bu doğru bir uygulama değildir.”

ESNAFIN DA, VATANDAŞIN DA SAVUNUCUSU BENİM

Kaldırım tartışmalarına yalnızca yayanın yürümesi açısından bakıldığını ancak bu durumun bir de sağlık açısının da olduğunu vurgulayan Türkmen açıklamasını şöyle tamamladı: “Sağlık açısından da bakacak olursak, ayak altında satılan meyve ne kadar sağlıklıdır? Deniliyor ki vatandaş görmeden almıyor. Toplu biçimde geri çekilirse vatandaş almaz mı? Birileri çıkıp ‘vatandaşın gözüne nokta nokta yapmazsan, almazlar’ diyor, tamamını söylemek istemiyorum. Bu vatandaşa hakarettir. O gözüne nokta nokta yaptığı vatandaşın temsilcisi benim. O vatandaşlar beni seçtiler ki haklarını korumam için. Aynı zaman da esnafın hakkını savunmak için. Bizim yaptığımız uygulamalardan herkes kârlı çıkar. Esnafın da ailesi, çocuğu var.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Haberler