İstiklal Marşının Kabulü

İstiklal Marşının Kabulü

İstiklâl Marşı’nın milli marşımız olarak kabulünün 88’inci yıldönümü tüm yurt genelinde olduğu gibi ilçemizde de kutlandı.

 İlçemizde gerçekleştirilen resmi kutlama töreni 100. Yıl İlköğretim Okulu tarafından gerçekleştirildi.

 

Sosyal bilgiler Öğretmeni Filiz Kazancı ile Sınıf Öğretmeni Birsen Soytaş tarafından hazırlanan ve okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programa saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl marşı’nın okunmasıyla başlandı.

 

Mine Mersinlioğlu isimli öğrencinin sunuculuğunu yaptığı programda ilk olarak öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy’un hayatı anlatıldı. Akif’ten beyit ve kıtaların öğrenciler tarafından okunduğu programda İstiklâl marşı’nın kabulünün öncesinde ve sonrasında yaşanan gelişmelerin öğrenciler tarafından canlandırılması da programın akışı içerisinde yer aldı.

 

Mehmet Akif’in İstiklâl marşı’nı yazışının, İstiklâl marşı’nın Türkiye büyük Millet Meclisi’nde okunuşunun ve kabul edilişinin temsil edilmesiyle devam eden program Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” cümlesinin tekrar edilmesiyle sona erdi.

 

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Köse, Milli Eğitim Şube Müdürleri Hamit Alper Demirkaya, Erol Kazancı ve Halil İbrahim Tosun’ın yanı sıra okul müdürleri ve velilerin de ilgiyle izledikleri programda 6. sınıf öğrencilerinden Erkut Mersinlioğlu, Erhan Karabacak, Mert İrtem, Şeyma İpek, Aleyna Kazancı, Ahsen Altuntaş, Saadet Gadirî, Edanur Soysal ve Zeynep Mercimek, 7. sınıf öğrencilerinden Yakup Kilit ve Furkan Tunç Demir ile 8. sınıf öğrencilerinden Abdulkerim Eyüpoğlu, Eyüphan Eyüpoğlu, Bekir Yardım, Mahmut kahraman, Yaşar Demirci, Kadir Bayram, Samet Birinci ve Onur Moradaoğlu görev aldı.

Okul Müdürü Mehmet salih Atadinç, programı hazırlayan Filiz kazancı ve Birsen Soytaş ile etkinliğe katkı sağlayan Görsel sanatlar Öğretmeni Ülkü Kutay, Din Kültürü Öğretmeni Emin Süer, Sınıf Öğretmenleri Orhan Aksu ve Ekrem Boran, hizmetli Yunus Erçin, Yaylacık sahil Camii İmam-Hatibi Fehmi Atasoy, 8. sınıf öğrencileri Sakine Nur Bektaş, Şeyda Aydın ve Mine Mersinlioğlu ile Trabzon Kız Olgunlaşma Enstitüsü’ne teşekkür etti.

 

İstiklâl Marşı’nın serüveni

 

   Türkiye’de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsü, 1920’de Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur’u ziyaret eden İsmet İnönü, Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti. Yarışma Maarif Vekaletinin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da “Türk şairlerinin nazarı dikkatine” sunuldu.

 

Yarışmaya 724 parça şiir katıldı. Fakat hiçbirisi milli marş olmaya layık görülmedi. Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da ağızlarda dolaşıyordu. Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif’in yarışmaya katılmasını sağladı. Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi.Cevap olarak Mehmet Akif’in şiirinin beğenildiği bildirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eğitim