İşte Püf Noktaları

İşte Püf Noktaları

Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Atıf Mete, ''Evlerde ısıtma, aydınlatma ve elektrikli cihazların kullanımında alınacak tedbirlerle yüzde 30 oranında tasarruf yaparak ekonomiye katkı sağlanabilir'' dedi

Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Atıf Mete, ''Evlerde ısıtma, aydınlatma ve elektrikli cihazların kullanımında alınacak tedbirlerle yüzde 30 oranında tasarruf yaparak ekonomiye katkı sağlanabilir'' dedi.

Mete yaptığı açıklamada, kalkınma sürecindeki Türkiye'de sanayileşme faaliyetleri, yeni teknolojilere ulaşım çabaları, hayat standartlarının yükselmesi ve nüfusun artarak devam etmesinin daha fazla enerji kullanımına neden olduğunu söyledi.

İnsan hayatının vazgeçilmez parçası enerjinin dünyada kullanılan kaynakları içerisinde en büyük payın yüzde 85-90 oranında kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar olduğunu anlatan Mete, şöyle konuştu:

''Ülkemizde bağımlılığın yüksek olduğu petrol ve doğal gaz ihtiyacının tamamına yakını ithal edilmektedir. Türkiye'yi yıllık 30 milyar dolar gibi faturayla dışa bağımlı kılan bu durum, dövize bağlı fiyat artışlarından dolayı ekonomiyi, aile bütçesini olumsuz etkilemektedir. Tüketilen enerji ağırlıklı binalar, sanayi ve ulaştırmada kullanılmaktadır. Evlerde ısıtma, aydınlatma ve elektrikli cihazların kullanımında alınacak tedbirlerle yüzde 30 oranında tasarruf yaparak ekonomiye katkı sağlanabilir. Üretimden, tüketime yaşamın her alanında enerjinin verimli, akılcı ve etkin kullanımı büyük önem taşımaktadır.''

ENERJİ TASARRUFUNDA ALINABİLECEK TEDBİRLER

Evlerde yüzde 30 civarındaki enerjinin ısıtma, aydınlatma ve elektrikli cihazların çalıştırılması sonucu harcandığını belirten Mete, alınacak tedbirleri şöyle sıraladı.

-Binaların yalıtılmasıyla yüzde 25-50, pencerelerin sızdırmazlığı ve ısıl geçirgenliği iyi sağlandığında yüzde 15-20 enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

-Katı yakıtlı kazanlarda kullanılan kömürün analiz raporu ve kaliteli olmasına, stoklanmış kömürün içinde su olmamasına dikkat edilmeli. Kazan suyu ısısının dış hava sıcaklığına göre ayarlayan kontrol sistemleri enerji tasarrufu sağlamaktadır.

-Yüksek verimli sobalarla bir sezonda 150-200 kilogram kömür tasarruf edilebilir.

-Sızıntı yapan bir musluk, yılda 15 metre küp su kaybına neden olduğundan, damlayan muslukları, sifonlar onarılmalı veya değiştirilmeli.

-Sıcak su üretiminde en ekonomik olan güneş enerjisi sistemi tercih edilmeli.

-Gereksiz aydınlatmanın önemli miktarda enerji tüketimine neden olduğu açıktır. Akkor ampullerine göre çubuk florasanlar yüzde 40-50, kompaktlar da yüzde 7580 verimli olduğundan bunlar kullanılmalı.

-Elektrikli cihazlar, kullanma kılavuzlarında yazılı talimatlar doğrultusunda ve uygun ortamlarda kullanılmalı. Çünkü uygun kullanım, cihazın enerji tüketimini azaltacağı gibi ömrünü de arttırır.

-Buzdolabının kapısının sık sık açılması, fazla enerji tüketimine neden olacağından içinden ne alınacağına önceden karar verilmeli.

-Çamaşır makinesi her zaman tam kapasitede çalıştırılmalı, kurutma makineleri enerji tüketimi yüksek cihazlar olduğundan çamaşırlar asılarak kurutulmalı. Daha az su, enerji ve deterjan harcayan makineler tercih edilmeli.

-Ütü alırken kurulu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketilmesini sağlayacaktır.

-Yiyecek pişirirken düdüklü tencere kullanılması durumunda hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerin besin değeri korunmuş olacak.

-Mikrodalga fırınlarda pişirme ve ısıtma süreleri çok kısa olduğundan klasik fırına göre yaklaşık yüzde 50-60 daha az enerji tüketerek önemli ölçüde tasarruf sağlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler