İlçe Olmak İstiyorlar

İlçe Olmak İstiyorlar

Akçaabat'ın doğu tarafında kalan köy ve beldeler ayrı bir ilçe olmak istiyor.

Muhtarlar Derneği Akçaabat Şubesi’nde gerçekleştirilen yeni ilçe oluşumunun gündeme alınmasıyla ilgili toplantıya Söğütlü, Derecik ve Akçaköy Beldesi’nin muhtarları katıldı.

Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gedikli’nin de hazır bulunduğu toplantıya bölge muhtarlarından Yaşar Ertem (Söğütlü), Selahattin Demir (Söğütlü Fatih), Kemal Aydın (Söğütlü Orta), Alaattin Özcan (Yıldızlı Orta), Bekir Bayram (Yıldızlı Merkez), Kenan Özmen (Akçaköy Yeşilyurt), Hasan Kurt (Akçaköy Dumankaya), Rasim Memiş (Akçaköy Pınarbaşı), İbrahim Köse (Derecik Karaman), Mustafa Bülbül (Derecik Yolbaşı) ve Ali Tütüncü (Demirtaş Köyü) katıldı.

Muhtarların yaptığı açıklama aynen şöyle:

“Son günlerde Trabzon'un büyükşehir belediyesi statüsüne alınması çalışmalarının hız kazandığı tüm basınımızın ve kamuoyunun malumlarıdır. Ancak, kamuoyu açısından henüz netlik kazanmayan husus, Trabzon büyükşehir sınırlarının tüm il sınırlarını mı yoksa sahil bandındaki ilçeleri mi veya dar bir alanı mı kapsayacağı hususudur. Bunun yanında Trabzon'un büyükşehir olması halinde ilçe yapılanmalarının nasıl olacağı, tüm il sınırlarının büyükşehir olması halinde mevcut tüm ilçelerin aynı şekilde kalıp kalmayacağı da kamuoyu ile paylaşılmayan hususlardır.

Bilindiği üzere Doğu Karadeniz coğrafyası belediye hizmetlerinin götürülmesi açısından en dezavantajlı coğrafyalardan biridir. Belediye hizmetlerinin yürütülmesi açısından önemli olan hususlardan bir tanesi de ölçek sorunudur. Ölçek sorununu hem nüfus açısından hem de alan açısından değerlendirebiliriz.

Trabzon'un ilçelerinin alanları ve toplam nüfusları birlikte değerlendirildiğinde Akçaabat Trabzon'un en büyük ilçesidir. Büyükşehir yapılanması ile oluşturulacak ilçelerin içerisinde Akçaabat en büyük alana sahip ilçe olacaktır. Bu durum dikkate alındığında söz konusu alanda belediye hizmetlerinin verimli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi mümkün olmayacaktır.

Akçaabat'a bağlı Akçaköy, Derecik, Yıldızlı ve Söğütlü Belediyeleri aynı havza içerisinde bulunan, ortak projeleri gerçekleştiren belediyeler olarak göze çarpmaktadır. Bunun yanında batıda Söğütlü Deresi Vadisi doğuda ise Yıldızlı derelerinin arasında kalan Akpınar Beldesi ile tüm köylerden merkez Söğütlü olmak üzere ayrı bir ilçe oluşturulması halinde;

* Coğrafya genişliğinin dezavantajları asgariye indirilecek,

* Hizmet üretme açısından alan bütünlüğü oluşacak ve daha etkin ve hızlı hizmet sunulması sağlanacak,

* Söğütlü'nün mevcut potansiyeli yeni bir merkezin oluşmasına imkân sağlayacak,

* Akçaabat'ın ölçek dezavantajı asgariye indirilecek ve hizmet sunumu daha verimli hale gelecektir.

Söz konusu alanın hem yüzölçümü olarak hem de nüfus olarak büyükşehir ilçesi olma potansiyelini sağladığını, bu şekilde oluşturulacak ilçenin bölgeye farklı bir potansiyel getireceğini düşünüyoruz. Bu önerimizin tüm taraflarca tartışılması ve değerlendirilmesini talep ediyoruz.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Haberler