Hobi Yaparak Tedavi

Hobi Yaparak Tedavi

Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisindeki hastalar, "hobi odasında", tedavilerine katkı sağlıyor.

 

Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Psikiyatri Servisindeki hastalar, hastanede oluşturulan "hobi odasında", resim, el işi, ahşap oymacılık gibi uğraşılara katılarak tedavilerine katkı sağlıyor.

akcaabat-hackali-baba-psik1.20120218155430.jpg

 

Hastanedeki çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Rıza Aydın, daha önce ilçe merkezinde hizmet veren hastanenin, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında geçen yıl mayıs ayında 218 yataklı yeni binaya taşındığını söyledi.akcaabat-hackali-baba-psik1.jpg

 

 

Psikiyatri hastalarının, daha önce il merkezindeki hastanelerde güvenlikli psikiyatri servisi olmadığı için yaklaşık 100 kilometre mesafede Çaykara ilçesine bağlı Ataköy beldesindeki hastaneye gitmek zorunda kaldığını, bunun da sorun oluşturduğunu ifade eden Aydın, yeni binada 26 yataklı, güvenlikli psikiyatri servisi oluşturduklarını, böylece önemli bir ihtiyacı giderdiklerini belirtti.

Servis sorumlusu psikiyatri uzmanı Dr. Orhan Selçuk ise serviste, il merkezi ve ilçelerden gelen 15 hastanın yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

Psikiyatride sadece ilaç tedavisi değil, meşguliyetin de önemli olduğunu anlatan Selçuk, "Meşguliyet bu tür hastaların daha iyi tedavi edilebilmesi için önemlidir. Uğraşı, uzun süre serviste kalan hastanın sıkılmasını önler. Bu tür hastalar bir uğraşıyla meşgul oldukları zaman kendilerine güvenleri artar. Yani uğraşının çok yönde faydası var" dedi.

Hastanede ev ortamı oluşturulduğu zaman, hastaların çok daha rahat ettiğini ifade eden Selçuk, Akçaabat Halk Eğitim Merkezinden bir usta öğreticinin haftada 3-4 gün gelip, hastanede hastaların katılımıyla resim, el işi, ahşap oymacılık gibi çalışmalar yaptığını, hastaların çoğunun da bu uğraşılara katıldığını bildirdi.

Bir süre sonra bu uğraşılarda ortaya çıkan çalışmaların yer alacağı bir sergi açacaklarını belirten Selçuk, "Hastaların gün boyu oturmaktan ziyade bir işle uğraşması, resim yapması, birinin 'evet çok güzel oldu' demesi son derece önemlidir. Psikiyatri hastaları kendi içlerine kapanık ve toplumdan izole insanlardır. Uğraşı terapisiyle kendilerine güvenleri gelir. İleride daha farklı uğraşı terapileri de yapacağız. Hastanın meşgul olması, boş durup da düşünmelerinden daha iyidir. Hastanın uğraşısı olduğu zaman düşünüp sıkıntı yapmaz" diye konuştu.

akcaabat-hackali-baba-psik1.20120218155313.jpg

Psikolog Sevda Kibar ise psikiyatri hastalarının tedaviye uyum sürecinde sosyal aktivitelerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Biz buna sosyal uyum diyoruz. Sosyal uyumu artırmak için de bu tür faaliyetlere hastaları yönlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

Kibar, sosyal uyum için grup terapisi, okuma saati, bedensel aktivitelerin yanı sıra sosyal sorumluluk projesi olarak hastaların katılımıyla mavi kapak kampanyası için kapak topladıklarını da kaydetti.

-Kimi resim yapıyor, kimi şarkı söylüyor-

Hastalardan Emine Erdiker de yün örmeyi bildiğini, bu nedenle de resim yapmadığını söyledi. Erdiker, "Ben el işi bildiğim için burada da el işi yapıyorum. Bu tür faaliyetlerden memnunuz. El işi yapmazsam düşüneceğim, ama buna veriyorsun dikkatini, düşünmüyorsun" diye konuştu.

Hasan Şahin ise resim yaptığını, bahçede dolaşmayı da sevdiğini söyledi.

Zamanın geçmesi için el işi yaptıklarını ve bunları yapmaktan mutlu olduklarını söyleyen Selma Aydın ise kendisinin genellikle arkadaşlarına şarkı söylediğini anlattı.

Nermin Karataş ile Şenay Mollamehmetoğlu da çeşitli hobilerle uğraşan arkadaşlarına şarkı söyleyerek vakit geçiriyorlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler