Halk Eğitimden bilgilendirme

Halk Eğitimden bilgilendirme

Akçaabat'ta minübüs şoförlerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Akçaabat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Sınırlı Sorumlu Akçaabat Trabzon, Söğütlü ve Mersin Minibüsçüleri 1 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi tarafından minibüs şoförlerine yönelik olarak organize edilen bilgilendirme toplantısı Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda   gerçekleştirildi.
Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Söğütlü Belediye Başkanı Ömer Katırcıoğlu, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Köse, Akçaabat Emniyet Müdürlüğü Polis Merkezi Amiri Komiser Yardımcısı Coşkun Gulan, Şoförler Odası Sekreteri Metin Güneysu ve çok sayıda minibüs şoförünün hazır bulunduğu toplantıda, bilgi aktarımı ise Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa İnal ve Kooperatif Başkanı Abdullah Sevim tarafından yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa İnal, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma iddiasındaki toplumumuzun fertlerinin, yurt dışında nasıl davranıyorlarsa Türkiye’de de öyle davranmaları gerektiğini belirterek, aksine bir durumun kendi kendimize yaptığımız bir hainlik olacağını söyledi. İnal, sorunun düzgün, ince ve kibar insan olmamakta yattığını, bu durumun düzelmesi halinde ise sorunların otomatikman ortadan kalkacağını ifade ederek, “Bakkallar, hijyenik şartlara riayet eden, üniformalarıyla ve belirli bir düzende çalışan elemanları istihdam eden marketler yüzünden bitmiştir. Minibüs şoförleri de aynı sonla karşılaşmamak için temizliğinden tıraşına, giysisinden davranışına kadar her şeyine dikkat etmeli. Bunlara riayet eden şoförün aracı çok uzaktan bile tanınır.” dedi.
Trafikte yaşanan sorunlarla ilgili olarak sadece minibüsçülerin suçlanmaması gerektiğini de vurgulayan İnal, şunları söyledi:
“Minibüsçüler de bu toplumun bir parçası. Problem, toplumun davranışlar itibariyle problemli insanlardan oluşmaya başlamasıdır. Bunun önüne ancak eğitimle geçilebilir. Biz, Halk Eğitimi Merkezi olarak her yıl 40’a yakın branşta açtığımız 150 ilâ 200 civarındaki kursta eğittiğimiz 3 bine yakın insanla bu eğitime katkı sağlıyoruz. Herkesin bu katkıyı sağlamasının şart olduğu gibi, bireysel olarak da eğitimden geçme yükümlülüğünde olduğumuzu anlamamız şart.”
Sınırlı Sorumlu Akçaabat Trabzon, Söğütlü ve Mersin Minibüsçüleri 1 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Abdullah Sevim ise yeniden yapılanma sürecini tamamlayan minibüsçülerin bundan sonraki aşamada eğitimlerine önem vereceklerini, bunun ilk göstergesinin de bu toplantı olduğunu vurgulayarak, “Hepimiz, ekmeğimizi kazandığımız bu sektörde hak ederek gelir elde etmek istiyoruz. Bunun için çaba harcıyoruz. Daha önceki yıllarda yaşanan sıkıntıları biliyoruz. Bunları halletmek için de çaba harcıyoruz.” şeklinde konuştu.
Sevim’den sonra söz alan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen de minibüslerin karayolunun her yol ağzını durak yeri haline getirmelerinden yakındı. Başkan Türkmen, trafikte yaşanan sorunun kaynağının sadece minibüsçüler olmadığını, şehir içi yolların da neredeyse otopark olarak kullanıldığını vurgulayarak, “Ceza kesmekle bu işin önüne geçemiyoruz. Bu konuda eğitim şart. Benzeri bir etkinlik de özel araç sürücüleri için yapılmalı.” dedi.
Minibüsçülerden şikâyetçi olanların başında gelenlerden biri olduğunu, bunun nedeninin ise belde halkının kendisine ilettiği yakınmalar olduğunu belirten Söğütlü Belediye Başkanı Ömer Katırcıoğlu ise yeni bir hat açmak aşamasına geldiklerini söyledi. Başkan Katırcıoğlu, Akçaabat’tan dolu olarak gelen minibüslerin Söğütlü’de yolcu almadıklarını ve yüzlerce kişinin saatlerce minibüs beklediğini de hatırlatarak, minibüsçülerden bu konuya daha duyarlı yaklaşmalarını istedi.
Daha sonra söz alan Akçaabat Emniyet Müdürlüğü Trafikten Sorumlu Komiser Yardımcısı Coşkun Gulan ise kendilerinin sorunlara ceza keserek çözüm getirmek istemediklerini, bunun yapılabilecek en son şey olduğunu belirterek, “Belirli bir eğitim düzeyine yükseltilecek olan minibüs şoförlerinin bizim ceza-i müeyyide uygulamamıza fırsat vermeyeceklerine inanıyorum.” dedi.
Gulan, bu eğitim faaliyetinin çok yararlı olacağını umduğunu belirterek şunları söyledi:
“Trafik ışığında trafik polisi olduğu halde kırmızıda geçenlere şahit oluyoruz. Yasak olmasına rağmen araç sürerken cep telefonuyla konuşanların sayısı oldukça fazla. Dolmuş minibüslerdeki aksesuarlar yasaların belirlediğinden çok fazla. Sürekli ve yüksek seste çalan müzik ve yolcu almak için devamlı çalınan korna da minibüs sürücülerinden şikâyetçi olanların ittifak ettikleri konuların başında geliyor.”
Toplantının sonunda tüm sürücülere Akçaabat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından bastırılan “Trafikte Davranışlarımız” ve “Toplu Konutlarda Yaşam ve İnsan İlişkileri” isimli kitaplar hediye edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler