Okullar Dershane Oldu

Okullar Dershane Oldu

AKİK Başkanı Ali Balta, üst düzey eğitim kurumlarına geçişte merkezi sınav sisteminin değil ölçülebilir başarının öncelikle değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Akçaabat İlim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (AKİK) BaşkanıAli Balta, üst düzey eğitim kurumlarına geçişte merkezi sınav sisteminin değil ölçülebilir başarının öncelikle değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Yayınladığı açıklamada, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve plansız nüfus artışını, dershanelerin ortaya çıkmasındaki en büyük etken olarak değerlendiren Balta, önleyici kararlara rağmen dershanelerin yerini bu kez okulların aldığı bir “kısır sarmal”la karşı karşıya olunduğuna işaret etti.

40 YILLIK SORUN

Yaptığı açıklamanın bir durum tespiti olduğunun altını çizen AKİK Başkanı Ali Balta, mevcut durumdan çıkış yolları olduğunu kaydettiği açıklamalarında şunları ifade etti:

“Günümüzde kaliteli ve rekabet edebilir üretimin ilk ayağı eğitim, eğitimin olmazsa olmazı da pratik/denel çalışmaları içerir öğretimdir. Eğitimin esas verildiği alan da okullardır. Okullar ülke çıkarları çerçevesinde her bireyi ile ellerinden gelenin en iyisini yaparak genç nesli yarının çalışma hayatına hazırlarlar. Ancak gerek yöresel farklılıklar ve gerekse gelir dağılımında zamanla oluşan adaletsizlikler veya plansız nüfus artışı bu süreci baltalamış, üst düzey eğitim kurumlarına geçiş bir alt düzey kurumdan verilen belge ve notlara bağlı değil, yapılan merkezi sınavlara bağlı hale gelmiştir. Bu durumda da doğal sınanması olası olan nesnelere yönelik sınavlar ön plana çıkmış, sınanması zor olan denel/deneysel/laboratuvar çalışmalar ve bu çalışmalarda gösterilen beceri/yetenek dumura uğramaya bırakılmıştır. Bunun sonucunda da 40 yıla yakın bir süredir ülkemizde kitapçı rafları test kitapları, caddeler özel dershaneler/etüt merkezleri ve yakın zamanda ağırlık kazanan internet öğretim siteleri-ders videoları ile doldurulmuş, öğrenciler genç hatta erken yaşta koşuşturmaktan yorulmuş, bugün bile alınan tüm önleyici kararlara rağmen bu kısır sarmaldan kurtulmak mümkün olmamış aksine okullarımız kurtulmak istediğimiz dershanelerin yerini almaya başlamıştır.

Bu bağlamda hatalı olan öğrenci değildir. Gerçekte öğrencinin okul içerisindeki başarısı ve kendine has yöneldiği alanlarda ortaya koyduğu ölçülebilir başarı, değerlendirmenin içerisinde mutlaka doğru oranlarda yer almalıdır.”

ÖĞRETMENLERİ SENDİKALAR YETİŞTİRMELİ

Öğretmenlerin yetiştirilmesinin de önemli olduğuna değinen Balta, bu eğitim için ise sendikal yapılanmanın doğru adres olduğunu kaydetti. AKİK Başkanı Balta, “Öğretmenlerin mesleklerine devam ederken yetiştirilmelerinde başat öğe olarak sendikalar aktif göreve çağrılmalı, sendikalar öğretmenler için akademik danışma ve geliştirme birimleri olmalıdır.”

0-SUM GAME DEĞİL DERİN OYUN

Mevcut tabloya dair ülkemizde eğitim alanında yapılacak reform paketi için önerileri olduğunu da dile getiren Balta, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

“Tüm bunlar yapılırken; “ Emeksiz kazancın uzun süre için sürdürülemeyeceği, yaşamın zorluklara karşı birlikte direnci, haksızlığa karşı hak etrafında kenetlenmeyi zorunlu kıldığı aktarılmalı, sesin ancak iki elden çıkabileceği, ortak akılla koordineli ortak edimin sonuç alacağı doğrudan anımsatılmalıdır. Yaşamın bir oyun olmadığı, oyun ise oynanan oyunun “0-sum game” olmadığı, oyunun derinlikli olduğu anlaşılmalı ve gereği yapılmalıdır.”

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler