Kurban alacaklara önemli uyarılar..

Kurban alacaklara önemli uyarılar..

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Yazıcı, vatandaşların kurban bayramını kutlarken bayram süresince kurban konusunda yapılması gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Oda Başkanı ; “Kurban, sosyal boyutu ağır basan dini bir olgudur. Ekonomik boyutu da olan kurban,hayvan sağlığı, halk sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliğinin yanında hayvan refahı açısından da önemlidir. Yasaların hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili bir kısım hükümlerinin kurban dolayısıyla  kapsam dışı bırakılması nedeniyle insan, hayvan ve çevre sağlığı ile ilgili hususlara her zamankinden daha çok dikkat edilmeli, gerekli tedbirler önemsenerek vakit geçirilmeden alınmalıdır. Yazıcı; "Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Ancak, her yıl kurban Bayramı öncesi,sırası ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberlerle kurban kesen insanlar bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin huzurunu yaşayamamaktadırlar.   Kurban Bayramında, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.  Kurbanlık hayvanların, sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır.  “Trabzon ve yöresinde kesilen hayvanların ortalama olarak yüzde 60'ı büyükbaş yüzde 40'ı da küçükbaş hayvanlardan oluşmaktadır. Yöremizde yerli hayvanların yanında genellikle Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Kars, Tokat ve Amasya yöresinden getirilen hayvanlar da kurban edilmektedir. Besi hayvancılığının bölgemizde gelişmemiş olması, dışarıdan hayvan getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Çünkü yörenin hayvan varlığı oluşan talebi karşılayamamaktadır. Kurban sebebiyle hayvan hareketliliğinin çok artması beraberinde  bulaşıcı hayvan hastalıklarının  bir yerden bir yere taşınma riskini de getirmektedir. Zira ülkemizde kurban sonrasında bulaşıcı hayvan hastalıklarında yaklaşık %30 oranında artış görüldüğü bilinmektedir. Hayvanlardan insanlar bulaşabilenBruselloz, Tüberküloz, Şarbon, Kist hidatik, Sistiserkoz, gibi 250 den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunduğu, insanlarda görülen hastalıkların % 61’ den fazlası hayvansal kökenli olduğu ve bunun yanı sıra insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığı göz önüne alındığındabulaşıcı hayvan hastalıklarındakikurban bayramı sonrası  %30 oranındaki artışın ne kadar önemli bir sorun olduğu anlaşılacaktır.

İYİ BİR KURBAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

İyi bir kurban, ideal bir kurbanlık seçimiyle başlar. Daha sonra Hijyenik bir ortamda, hayvana eziyet edilmeden ehil insanlar tarafından çevre sağlığı da dikkate alınarak, eti, sakatatı,derisi ziyan edilmeden kurban kesimi gerçekleştirilmelidir. Kurban kesimi sonrasında  etler usulüne uygun olarak   muhafaza edilmeli ve saklanmalıdır. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra kulak küpeleri atılmamalı,İl veya İlçe  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine  teslim edilmelidir.

 KESİM SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Bu nedenle, hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmasını önlemek, ette mevcut mikroorganizma sayısını azaltmak ve toksin salgılamalarını engellemek için; kesim, yüzüm ve et parçalama işlemleri serin bir yerde titizlikle yapılmalıdır. Mide ve Bağırsak içeriği görünebilir bir şekilde karkasa bulaşmışsa, kan pıhtısı veya fazla miktarda kir var ise gövde makul ölçüde yıkanmalıdır. Bunun dışında mümkün olduğunca gövdeyi yıkamaktan kaçınılmalıdır ve unutulmamalıdır ki yıkama ile görünebilir kirler temizlenebilir ancak mikropları bertaraf edilemez. Kesim ve yüzme işlemleri sırasında kan pıhtılaşmaması, etin renginin normal olmaması, göğüs kafesinde inci gibi oluşumlar olması gibi anormal bir durumla karşılaşıldığında vakit geçirilmeden görevli veteriner hekim çağrılmalıdır. Böylelikle kist hidatid, şarbon, sarılık, sistiserkoz ve sarkosporidoz gibi hayvanlardan insanlara geçen(zoonoz) hastalıkların teşhisi yapılabilir. İç organlar kesimden sonra en geç 30 dakika içinde çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması geciktirilirse işkembe ve bağırsak gazlarını kokusu ete geçebilir ve ayrıca işkembe ve bağırsakta bulunan mikropların etkisi ile etin ısısı yükselebilir ve dolayısıyla etin rengi solar ve sulu bir hal alır. Bu ise etin dayanma süresini azaltır. Yenilmeyen iç organlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Gömme işlemini yaparken çukurun atılan organların kedi, köpek gibi hayvanların çıkaramayacağı derinlikte olmasına, atılan organların üzerine sönmemiş kireç dökülmesine dikkat edilmelidir. Böylelikle birçokzoonoz karakterdeki hastalığın bertaraf edildiği unutulmamalıdır. Hastalık taşıyan karaciğer ve akciğer gibi  iç organlarınköpek ve kedilere verilmemesi gerekir. Bütün bunlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir.,

 ETLERİN MUHAFAZASI VE SAKLANMASI

 Temiz bir şekilde çıkarılan kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin bir yerde 5–6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda üst üste konulmamalıdır. Bu durum etlerin iç kısımlarının soğumasına engel olur. Çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Et ve et ürünlerinde bakteriler hızlı çoğalır. Uygun koşullarda bir bakteri 15 saatte 536 milyona ulaşabilmektedir. Bu da etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından büyük bir tehlikeye dönüşebileceğini göstermektedir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmektedir. Etin dayanma süresi normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Kıymanın dayanma süresi 3 gündür. Uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler -18 derecede muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuya koyulan etler bir yemek dozu büyüklüğünde olmalıdır. Dondurulmuş etlerden pişirilecek miktarı kadar çözdürülmeli, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Bu durumdaki etler tekrar bekletilecekse pişirilmeli ve öylece muhafaza edilmelidirler. Kurban Bayramının beklentilerin karşılandığı bir şekilde ruhuna uygun olarak idrak edilmesi temenni eder, sağlıklı, huzurlu nice bayramlar dilerim."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler