Büyükşehir'de Duygusal Veda

Büyükşehir'de Duygusal Veda

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında son kez toplandı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDEN DUYGUSAL VEDA
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında son kez toplandı. Meclis üyelerinin ve Büyükşehir personelinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda duygusal anlar yaşandı. İktidar, muhalefet fark etmeksizin söz alan meclis üyeleri Başkan Zorluoğlu için övgü dolu sözler sarf etti.  
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin 5 yıllık dönemi veda toplantısı ile sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi. Son meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve personelleri de yoğun ilgi gösterdi.

HİZMETLERİ ANLATAN VİDEO SUNUMU YAPILDI
Meclis toplantısında ilk olarak gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından 5 yıllık sürede Trabzon’a kazandırılan yatırımları anlatan video sunumu yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir, CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin ve meclis üyeleri yaptıkları konuşmada Başkan Zorluoğlu ve Trabzon’a kazandırdığı projelerle ilgili övgü dolu sözler söyledi.
 
MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Meclis üyelerine güzel düşünceleri için teşekkür ettiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Hem meclisimiz hem şahsım hem de hizmetler ilgili çok güzel sözler duyduk. Bizim için onur ve gurur verici sözlerdi. Şehrin tüm meselelerinin en ince ayrıntısına kadar tartışılabildiği, kavga ve gürültüden uzak, karşılıklı saygının hâkim olduğu Türkiye’nin en kaliteli meclisine 5 yıl boyunca başkanlık yapmaktan büyük onur duydum. Bu vesileyle tüm meclis üyelerimize en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Toplantımızın başındaki videoda yaptığımız hizmetleri kısmen hatırlama imkânı bulduk ama orada çok azı yer aldı. Şu an tek tek değinmeyeceğim ama küçük puntolarla yazıldığında 3 sayfa dolusu projelerimiz olmuş. Bu kadar kısa zamanda pandeminin, depremin, ekonomik zorlukların olduğu bir zamanda bu kadar çok projenin başlatılması ve hizmete alınması hepimizin ortak başarısıdır. Bununla hepimiz gurur duymalıyız. Bütün projelerin altında büyükşehir belediye meclisimizin imzası vardır, büyükşehir belediyemizin ilgili birimlerinin gayreti vardır, alın teri vardır. Allah hepinizden razı olsun” dedi.
 
BÜYÜKŞEHİR VE TİSKİ’NİN BORCUNU AÇIKLADI
2019 yılında devraldığında ve devrederken Büyükşehir Belediyesinin borç durumu hakkında da bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “2019’da görevi devraldığımızda yaklaşık 215 milyon borcumuz varmış. Buna piyasa borçları dâhil değildir. 2019 yılı bütçemiz 541 milyon, piyasa borcu dâhil olmadan borcumuz 215 milyon liradır. Yani bizim borcumuzun yılı bütçesine oranı yüzde 39.80’dir. O zamanki bütçemizin yaklaşık yüzde 40 borcumuz vardır. 2024 yılına geldiğimizde tüm projelere bakıldığında piyasa borçları dahil borcumuz 1 milyar 600 milyon liradır.  2024 yılı bütçemiz ise 7 milyar 327 milyon liradır. 2024 yılında borcumuzun bütçemize oranı 21,75’tir. Dolayısıyla yüzde 40’tan yüzde 20’lere düşen bir borç oranı vardır. Bunu her zaman söylüyorum ödeme kabiliyeti olan belediye borç alır ama önemli olan bütçesinin belli bir oranını aşmamasıdır. TİSKİ’ye geldiğimizde 2019’da devraldığımızda 192 milyon borcu vardı. 2019 bütçesi 266 milyon liradır. Dolayısıyla TİSKİ’nin borcunun yılı bütçesine oranı yüzde 72’dir. 2024 yılına geldiğimizde büyük altyapı yatırımı, Of’tan Beşikdüzü’ne kadar yaptığımız içme suyu arıtma tesisleri, isale hatlarından sonra borcu 1 milyar 32 milyon liradır. 2024 bütçesi 2,3 milyar liradır. Borcun bütçeye oranı 2024 yılında yüzde 44,35’e inmiştir. Bütçesine göre makul bir borcu olan belediye olarak devredeceğiz” diye konuştu.    
 
ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞANDI
Başkan Zorluoğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Projelerimizi tek tek saymıyorum. Çünkü şehir bu projeleri uzun yıllar konuşacak, yaşayacak, konforu artacak. Ama şunu ifade etmem gerekirse, Trabzon tarihinde bu kadar çok belediye projesinin gerçekleştirildiği başka bir dönem bulmak mümkün değildir. Trabzon’da çok büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Hayata geçirdiğimiz projelerimiz ve hizmetlerimiz şehrin imarına ve ihyasına çok büyük katkılar yapmıştır.”
 
İLİŞKİLERİMİ 2. DÖNEMİ HESAP EDEREK DİZAYN ETMEDİM
“Alışılmışın dışında belediye başkanlığı yaptım, farklı bir siyasetçi profili çizdim. İkinci dönem tekrar belediye başkanlığı yapmak hedefiyle asla çalışmadım. Projelerimizi, hizmetlerimizi ve ilişkilerimizi 2. dönemi hesap ederek dizayn etmedim. Bu anlayışın sonucu olarak da şehrin menfaatleri için gerektiğinde şehrin güç odaklarıyla mücadele hatta kavga ettim. Şehrin kalbindeki altyapı çalışmaları, Yalıncak Plajının oluşumu, Ganita-Faroz projemiz, Maraş Caddesi’nin yayalaştırılması gibi projelerimiz bu mücadelenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.”  
 
TEK KRİTERİMİZ LİYAKAT OLDU
“Adaylık döneminde söz verdiğimiz gibi, kadrolarımızı belirlerken tek kriterimiz ehliyet ve liyakat oldu. Çok kaliteli bir ekip kurduğumuza inanıyorum. Elbette eksiklerimiz vardır ama büyükşehir belediyesinde kurduğumuz yönetim ekibi takdire şayandır. Tüm ekibimi tebrik ediyorum, yürekten teşekkür ediyorum. Ekibimizi oluştururken kimseye bizdendir diyerek makam mevki vermedik. Zaten bu sayede ancak birkaç dönemde tamamlanabilecek yatırımları ve projeleri bir dönemde hayata geçirebildik. Belediyeye personel alırken adaletli ve hakkaniyetli davrandık. Prensip olarak ilanla, sınavla ve mülakatla uygulama sınavıyla seçerek aldık. Ehliyetli ve liyakatli kişilerin alınmasına çok özel gayret gösterdik.
 
HALKIN MENFAATİNİ BİREYSEL MENFAATTEN ÜSTÜN TUTTUK
“Belediyenin kurumsal yapısını güçlendirdik, belediyeye bir kamu kurumu disiplini getirdik. Kerameti kendinden menkul, kendine göre güç odağı olan kişilerin belediyede istedikleri gibi iş görme imkânını tamamıyla ortadan kaldırdık. Herkese eşit davrandık. Belediye hizmetlerini hatır gönül esasına göre değil, adalet ve hakkaniyet ölçüsü içerisinde yürüttük ve tüm vatandaşlarımızın taleplerini de öncelikli hale getirdik. Projelerimizi ve hizmetlerimizi halkımızın genelinin menfaatlerini hesaba katarak belirledik. Hiçbir zaman aman şu hatırlı kişinin arsasına dokunmayalım, şu önemli kişinin yerinden geçmeyelim, orayı atlayalım, burayı zıplayalım şeklinde bir yaklaşımımız olmadı. Aksine halkın ortak menfaatlerini her zaman bireysel menfaatlerden üstün tuttuk.”
 
YETKİSİZ VE SORUMSUZ KİŞİLERİ İŞİMİZE KARIŞTIRMADIK
Her konuda şehrin dinamikleriyle istişare yaptık ancak son kararı hep biz verdik. Belediyemizi meclisi, encümeni, başkanı ve bürokrasisi aracılığıyla biz yönettik. Dışarıdan sorumluluğu olmayanlara yetki kullandırtmadık. Yetkisiz ve sorumsuz kişileri hangi konumda olursa olsunlar işlerimize karıştırmadık. Şehrin yıllarca konuşulan ancak çözüm için adım atılmayan meselelerinin üzerine cesaretle ve süratle gittik. Belediye başkanları ve bürokrasisi üzerinde baskı yapan bir takım, tırnak çerisinde mafyavari oluşumlara önem atfetmedik onların herhangi bir kıymeti harbiyesi bizim nezdimizde olmamıştır. Buna da milletimiz şahittir.”
 
HİÇBİR ZAMAN POPÜLİST OLMADIK
“Kurduğumuz TİKOM gibi mekanizmalarla kolay ulaşılabilir bir belediye olduk. Ancak o cenazeden bu düğüne koşan belediye başkanı profili çizmedik. Onun yerine belediyenin vizyonu, stratejisi, büyük projeleri ve bunların finansmanının temini için zaman harcayan, ilişkileri yöneten bir belediye başkanı olmaya gayret ettik. Bunun sonucunda da hep beraber pandemi ve depremin olumsuz etkilerine rağmen Trabzon tarihinin en başarılı hizmet ve projelerini gerçekleştirdik. Vatandaşımıza da sarıldık ama hiçbir zaman popülist olmadık. Hayır demeyi bilen bir yönetim anlayışı sergiledik. Vatandaşın talebi haksızsa, uygun değilse gözünün içine bakarak hayır bunu yapamayız dedik. Kimseye olamayacak sözler vermedik. Verdiğimiz sözleri de yerine getirdiğimize inanıyorum.”
 
ONLARLA MÜCADELEMİZ DÜNYA DÖNDÜKÇE DEVAM EDECEK
“Kısacası alışılmışın dışında nevi şahsımıza münhasır bir belediye başkanlığı yaptık. Kimseye hak ettiğinden daha fazla bir değer vermedik, sırf güçlü diye eyvallah etmedik. Şehrin menfaatine olan bu yeni yönetim anlayışımızı vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti anladı, benimsedi ve arkamızda durdu ancak artık istedikleri gibi iş görme imkânı bulamayan kişiler ve gruplar da her zaman bizim karşımızda oldu ve onlarla mücadelemiz dünya döndükçe devam edecek. Tabii ki mahkeme kadıya mülk değil. Bizler de bu makamlarda gelip geçiciyiz. Van’da Valiyken Muradiye ilçesine ziyaretim sırasında bir telefon geldi ve ‘Sayın Cumhurbaşkanımız Büyükşehir Belediye Başkanlığı için sizi uygun görüyor. Ankara’ya sizi bekliyoruz’ dediler. Benim siyaset maceram böyle başladı. Allah nasip etti şehrimize belediye başkanı olarak hizmet etme imkânına kavuştuk. Şehrimizin insanlarına bütün tecrübemizle elimizden gelen gayretle hizmet ettik.”
 
SİYASET DAHA TEMİZ BİR ZEMİNDE YAPILMALI
 “Elbette siyaset zor bir alan. Biz valilikten geldik. Devleti biliriz ama siyaseti çok bildiğimi söyleyemem. Burada öğrendik! Trabzon o manada önemli bir okul! Ama bunu öğrenirken de önemli bir bedel ödedik. Çok üzüldüğümüz zamanlar oldu. Beni hiçbir şey, bir takım iftiralar ve dedikodular kadar yormadı bu şehirde. Çok zorluklar yaşadık, ekonomik sıkıntılar oldu, sevdiklerimiz vefat etti. Projelerimizi hayata geçirirken Ankara’da çok zorlandığımız zamanlar da oldu ama bunların hiçbiri beni yormadı. Tüm mücadelem milletimize helali hoş olsun. Bir hakkımız varsa sonuna kadar helal olsun ama siyaset daha temiz bir zeminde yapılmalı. Türkiye’nin artık bu siyaset anlayışından bütünüyle vazgeçmesi ve hizmet odaklı bir siyasete yelken açması gerekiyor.”
 
İFTİRA ÜRETENLERE HAKKIM HELAL DEĞİL
“Birbirinin arkasında dolanarak, iftiralar, dedikodular üreterek, bel altı vuruşlarla siyaset yapmanın artık bu memlekete bir faydası olmadığını herkesin bilmesi gerekir. Mert olmak lazım. Dürüst olmak lazım. Sevdiğini de sevmediğini de beğendiğini de beğenmediğini de insanların yüzüne karşı söyleyebilmek erdemine sahip olmak lazım. Dik durmak lazım. Yüze başka arkadan başka konuşmamak lazım. Bunların her birini yaşadık. Ne ailemiz ne çoluk çocuğumuz kaldı. Bunları hatırladığım zaman canım hala çok sıkılıyor, canım hala çok yanıyor ama bir taraftan da yaptığımız projeleri sokakta gezerken gördüğümüzde o öfkemiz dağılıyor, tekrar bir huzurla mutlulukla içimiz ferahlıyor. İnsanlar da hizmetler için Allah razı olsun dediğinde bambaşka psikolojiye giriyorum. Bu manada elbette şehrimize hakkım helaldir. Ama hakkımızda çoluk çocuğumuzla ilgili iftira üretenlere hiçbir zaman hakkımız helal değildir. O mücadele hem yargı önünde hem toplum nezdinde hem de Allah indinde devam edecek.”
 
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA MÜTEŞEKKİRİM 
“Bu vesileyle sevgileri ve destekleriyle halen yanımızda olan sevgili Trabzonlu hemşerilerime, şehrimin güzel insanlarına buradan kalbi şükranlarımı sunuyorum. Siz değerli meclis üyelerimize, Atilla ağabeyden başlayarak tüm yönetici kardeşlerime, beraber hizmet yaptığımız işçisinden memuruna, mühendisinden yöneticisine kadar tüm kıymetli mesai arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum. Görevimiz süresince desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, değerli bakanlarımıza ve milletvekillerimize de müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim.”
 
VAKTİ KISA, GÖLGESİ UZUN
“Şehrimizde çeyrek asır valilik yapan Yavuz Sultan Selim’in padişahlık dönemi ikindi güneşine benzetilir. Vakti kısa, gölgesi uzun… Bizim belediye başkanlığı dönemimiz de biraz ona benzedi doğrusu neyse ki yarın var, umutların en sevdiği gün… Bu şarkı elbette burada bitmez. Şehrimize, memleketimize ve milletimize hizmet yolunda daha yapacağımız çok işimiz var.”
 
TEŞEKKÜR PLAKETİ TAKDİM ETTİ
Başkan Zorluoğlu açıklamalarının ardından 5 yıl birlikte çalıştığı meclis üyelerine teşekkür plaketi takdim etti. Duygusal bir atmosferde geçen veda toplantısı hatıra fotoğrafları çektirilmesinin ardından sona erdi.

trabzon-buyuksehir-belediye-meclisi-buyuksehir-belediye-baskani-murat-zorluoglu-baskanliginda-son-kez-toplandi1.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler