Gedikli-Türkmen Atışması

Gedikli-Türkmen Atışması

Akçaabat Belediyesi'yle, Söğütlü Belediyesi arasındaki gerginlik sürüyor

Söğütlü Belediye Başkanı Metin Gedikli, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in önceki günlerde yaptığı açıklamalara sert cevap verdi. Uzun süredir iki belediye arasında derin deşarj konusunda yaşanan gerginlikte Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in teknik boyutundan habersiz açıklama yaptığını ifade eden Gedikli, Türkmen’in sokak ağzıyla, basın bildirileriyle kamuoyunu yanılttığını, hatta şov yaptığını iddia etti.

Konu hakkında Günebakış Gazetesi'nden Berkant Parlak'a konuşan Gedikli, konuya ilişkin daha önce teknik ve kapasite boyutlarını ele alarak açıklama yaptığını kaydetti. Gedikli, “Daha önce Akçaabat Belediye Başkanı tarafından yine onların bilinçsiz, şuursuz ve olayın teknik boyutundan habersiz sokak ağzı basın bildirilerine karşılık olayın teknik ve kapasite boyutunu ele alarak cevap verdim. Durumun anlaşılması için ama belli ki hala anlaşılamamış” dedi.

BAHANE ÜRETMESİN, İŞİNİ YAPSIN
Başkan Gedikli, herkesin kendi sınırlarındaki işi yapmakla mükellef olduğunu söyleyerek Türkmen’e karşılık, “O bahane üretmesin, kendi işini yapsın. Herkes kendi sınırlarındaki işleri yapmakla mükelleftir. Bizim Akçaabat’ın sorunlarını çözmek gibi bir mecburiyetimiz yok. Çünkü kapasitemiz sistem ve şebeke gücümüz yettiği zamanlar biz çözdük. Onun teşekkürünü bile edemediler” şeklinde konuştu.

KAPASİTEMİZ YETERLİ DEĞİL
Söğütlü Belediyesi’nin derin deşarj sisteminin 2001 yılında İller Bankası tarafından 25 bin nüfusa karşılık gelen, 210lt/sn kapasiteli olduğuna dikkat çeken Gedikli, “İller Bankası verilerine göre kurulduğu 2001 yılından beri sürekli bakımı, onarımı ve işletmecilik açısından bu bölgede kurulu olan ve şu ana kadar işletilen tek derin deşarj sistemidir. Daha önce Trabzon Belediyesi tarafından Havaalanı tarafında kurulan sistemlerin hepsi bakımsızlıktan, işletememekten, takip edememekten hep atıl hale gelmiştir. Bu örnekler ortadadır. Bizim sistemimizin Söğütlü Belediyesi’nin nüfusu ikinci adresle birlikte 25 bin bandındadır. Yıldızlı Beldesi de Söğütlü’ye geliyor, 12 bin civarından da Yıldızlı’dan gelen var. Artı Yaylacık Mahallesi’nden de takriben 20 bine yakın nüfusun atıkları kontrolsüz bir şekilde sistemimize geliyordu” diye konuştu.

KONUYU 2010 YILINDA ONLARA BİLDİRDİK
Akçaabat Belediyesi sınırlarından gelen atıkların çok kontrolsüz, ön arıtmasız gelmesinden ötürü 2010 yılı içerisinde konuyu yazılı olarak Akçaabat Belediye Başkanlığı’na ilettiklerinin altını çizen Başkan Gedikli, “Sözlü olarak da kendilerini birkaç kere bilgilendirdik. Buna rağmen hiçbir tedbir, hiçbir bakım ve sistemde oluşacak sıkıntılarla ilgili olumlu bir dönüş olmadı. Yardımlaşma, dayanışma olmadı. Buna rağmen biz son noktasına kadar onların atıklarını almaya devam ettik” sözlerini dile getirdi.

İLLER BANKASI VERİLERİNE GÖRE HAREKET ETTİK
Söğütlü’deki sistemin atıl hale gelmesiyle onarım için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Gedikli, İller Bankası verilerine göre derin deşarj sistemine aynı debinin bağlanırsa sistemin yine arıza vereceği bilgisini aldıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu çalışmalarımızı da onlara bildirdik. Şefik Türkmen’in sağlık durumlarından ötürü yardımcısıyla görüştük. Ona da hattın iptal edileceğini, sıkıntı olacağını söyledik. Buna rağmen bizim sistemimiz üzerinde yeni bir projemiz var. Şu anda ihale aşamasında. İller Bankası üzerinden yaptırdığımız. Sistemin modernize edilmesi ve kapasite artırılması konusunda. Onunla da ilgileniyoruz. Bu kadar çalışmaların sürdüğü esnada Akçaabat Belediyesi’nin en ufak bir duyarlılığını görmedik; ‘ne yapıyorsunuz’, ‘ne oldu’, ‘ne yapabiliriz’ gibi. Sistemin arızası İller Bankası koordinasyonunda, çevrecilere sürekli şikayet ediliyoruz, çevre ceza yazacak, sahil güvenlik ceza yazacak. Onlara gidip durumu kendim anlatmaya çalıştım. Sonunda sistemi bir şekilde çalışır hale getirdik. Sistemin çalışılır hale gelmesiyle beraber İller Bankası verileriyle buralara aynı debileri bağlarsanız bu sistemin tekrar koyuverecek olduğunu, çok sağlıklı sistem olmadığını, sistemin modernize edilmesi gerektiğini söylediler. Bunu tekrar kendilerine söyleyerekten artık bundan sonra bu riski alamayacak olduğumuzu kendilerine bildirdik. Bu bir suç mudur? Bu bana göre kamu malını, kamu görevini yerine getirmede sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmektir.”

MALİYETİ O KADAR DEĞİL, ARITMA TESİSLERİ DE ÇALIŞMIYOR
Akçaabat Belediyesi’nin yeni yaptığı sistemin 300 bin TL’ye ihale ettiği yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını ileri süren Gedikli, “O işin maliyeti de o kadar değildir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendisinin aktaracak olduğu arıtma tesisi de maalesef çalışmıyor. Arıtma tesisi şu anda çalışır durumda değil. O yüzden oradaki faturayı Söğütlü Belediyesi’ne keserek, işi çok iyi biliyormuş, işi ve sorumluluğu çok iyi yapıyormuş gibi bir poza girmesi sadece kamuoyunu yanıltmak, kamuoyuna şov yapmaktır. İşin gerçek boyutu ortadadır. Ben de onu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu sorumsuz, duyarsız, paylaşımsız tutumlarından dolayı da onları kınıyorum.”

Kaynak: Günebakış Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Siyaset