Geçiş üstünlüğü

Trafik dersinin ilk konularından biridir, geçiş üstünlüğü… Ama ne yazık ki bizim trafiğimizde sürücüler âdeta geçiş üstünlüğünü, güç üstünlüğü gibi kullanıyor ve gücü yettiğine diş geçiriyorlar, denemekte serbestsiniz…

Geçenlerde festivalden çıktıktan sonra gece 12’den sonra Nihat Usta’nın oradaki yaya geçidinden ailemle birlikte geçmeye çalıştım. Çalıştım diyorum çünkü yaya geçidinden geçmek hiç de kolay olmadı.

Türkiye’de yaya geçidinden geçmek özel uğraşı isteyen bir iş. Gece 12’den sonra trafik ışıklarının sabit yandığını görünce uygun bir anda karşıya geçmeye teşebbüs ettik. İlk şeridi başarılı bir şekilde geçtik ancak ikinci şeritte tüm hızıyla üstümüze gelen bir araç, artık koşacağımızı düşündü ne düşündüyse dibimize gelene kadar hız kesmedi.

Tabi son anda hızını kesti ve aracıyla yavaşlayarak, aracın da ailesinin olduğu hâlde hakâret etmeye çalıştı. Bir diğer yaya geçidiyle ilgili anımsa Akçaabat Otogarı’nın orada oldu. Yaya geçidinin orta refüjdeki kısmında yaklaşık 6-7 kişi araçların bir süre tükenmesini ve karşıya geçmeyi bekledik. Belki de 4-5 dakika boyunca karşıya geçemedik. Sonra üstü açık bir Avrupa plakalı araç, yaya geçidinin hemen önünde durdu ve bize eliyle buyurun geçin şeklinde işaret etti.

Başta şahsım olmak üzere, Avrupa plakalı o şahsın bu davranışını yadırgadık (!) Çünkü hiç de alışık olduğumuz bir durum değildi açıkçası. Üstüne bir de arkasında 3-4 aracı biriktirerek…

Okul çıkışlarında öğrencilerin yoğun şekilde kullandıkları yaya geçitlerini bir gözlemleyin. Kelle koltukta çocuklarımız karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorlar. Kural tanımaz bazı kesimler maalesef trafiği altüst ediyorlar. Şunu söylemek isterim ki, toplu taşıma yapan bir minibüsün arkasına aracınızla takılırsanız sizin vay halinize. Durakların dışında aniden yolun ortasında durmaları, arkalarından gelen trafik akışını hiçe saymaları ve adeta yolların kralı gibi olmaları hepimizin gözünden kaçmıyordur.

Akçaabat Şoförler Odası ve minibüsçülerin kooperatif başkanına sesleniyorum. Bilhassa Akçaabat-Trabzon hattında çalışan minibüslere lütfen kanunların çerçevesinde eğitim çalışması yaparak bilgilerini tazeleyiniz. Kurallardan başlamak üzere, müşteriye davranış şekilleri öncelikli olmak üzere medenî bir şehrin toplu taşımacılığına yaraşır düzenlemeleri Trabzon’un büyükşehir olmasının arifesinde bir an önce alınız lütfen. Ayrıntıya şimdilik inmeyeceğim ama Akçaabat halkı ve oda yöneticileri olarak, ne aksaklıkların olduğunu biliyorsunuzdur.

Yaya geçitleri yayalar için geçiş güvenliği olan yerlerdir. Nasıl kırmızı ışıkta yayaların geçişi için sürücüler bekliyorsa yaya geçidi olan yerlerde de kırmızı ışık araçlara yanmış gibi yayalara yol verilmelidir. Yolun ortasına âniden fırlamadan ezilme tehlikesi geçirmeden yaya geçitlerini kullanmak herkes için daha güvenli olacaktır. Medeniyetin zorunluluğu birlikte yaşama kurallarına riâyet edildikçe medeniyet gelişir. Yoksa her gün haberlerde trafik canavarı haberlerine ah vah etmekle sorun çözümlenmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.