Fiskobirlik  bu yıl iddialı bir şekilde piyasaya girecek

Fiskobirlik bu yıl iddialı bir şekilde piyasaya girecek

Fiskobirlik bu yıl iddialı bir şekilde piyasaya girecek ve ortaklarına değişik alternatifler sunarak fındık alımı yapacak.

Akçaabat Fındık tarım Satış Kooperatifi (Fiskobirlik) Başkanı Mahmut Sivrikaya, bu yıl iddialı bir şekilde piyasaya gireceklerini ve ortaklarına değişik alternatifler sunarak fındık alımı yapacaklarını söyledi.

Geçen yıl fındık alımı yaptıklarını ancak istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Başkan Mahmut Sivrikaya, şunları söyledi:

“Alımlar 3 model üzerinden gerçekleştirilecek. Fındık alımlarını peşin, emanet ve yarısı peşin, kalan kısmı market ya da zirai destek şeklinde olacak.

Peşin alımlarda ürün bedeli piyasa şartlarının 10 ya da 20 kuruş üzerinde ödenecek.

Bütün depolarımızı emanet fındık için üreticilerimize açacağız. Geçen yıl bunun uygulamasını yaptık. Pilot bölgelerde iyi sonuç aldık. Bu yıl bu uygulamamızı tüm bölgelere yayacağız. Tüm bölgelerde depolarımızı ücretsiz olarak fındık üreticimiz için emanete açacağız. Üretici istediği zaman piyasa şartlarında fındığının parasını peşin alma şansı bulacak.

Üçüncü model ise yarısı peşin, kalan kısmı market ya da zirai destek şeklinde ödemedir. Teslim edilen ürünün yarısı peşin ödenecek, yarısı da birkaç aya yayılarak, birliğimiz iştiraklerinden FİSKOMAR marketlerinden alışveriş yaparak ya da zirai destek verilerek ödenmiş olacak. İsteyen üreticimiz fındıklarının yarı parasını alacak, geri kalan kısmını marketlerimizden alışveriş yaparak veya zirai destek olarak alacak. Bu modelimizi seçen üreticilerimize, fındık bedelleri piyasa şartlarının 40 ya da 50 kuruş üzerinde ödenmiş olacak.

2013 ürünü alımlarını bu 3 model üzerinden gerçekleştireceğiz. Üreticimizin tüm fındığına talibiz. Ortağımız olsun ya da olmasın tüm üreticilerimize kapımız açık. Gelen tüm üreticinin fındığını alacağız.”

Fındıklarını kendilerine satan ortaklarına 10 kuruş, kooperatiflerinden tarımsal danışmanlık hizmeti alan üreticilere ise 20 kuruşluk bir ilave ödeme yapacaklarını da hatırlatan Başkan Sivrikaya, 2006 yılından ürün alacağı olan üyelere ise o dönemden kalan borçlarına mukabil olarak bu yıl teslim ettikleri ürünün yüzde 20’si kadar ödeme yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Fiskobirlik ortaklarının ortaklık vecibelerini yerine getirebilmeleri ve koçanlarının iptal edilmemesi için üç yılda bir en az 60 kilogram fındığı kooperatife teslim etmeleri gerekiyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler