Fındıkta Korkutan Tehlike

Fındıkta Korkutan Tehlike

Geçen yıl mart ayındaki zirai don sonrası ürünleri zarar gören fındık üreticileri, kar yağışının etkili olmasıyla aynı endişeyi yeniden yaşıyor.

Geçen yıl mart ayındaki zirai don sonrası ürünleri zarar gören fındık üreticileri, kar yağışının etkili olmasıyla aynı endişeyi yeniden yaşıyor.

Uzmanlar son haftalarda hava sıcaklılarının mevsim normallerinin üstünde gitmesiyle yaprak açan fındıkta, kar yağışıyla gelen soğuk havanın "zirai don" endişesine yol açtığını söyledi.

Bölgedeki fındık üreticilerinin soğuk havayla endişelendiğini ve "don" korkusu yaşadıklarını belirten uzmanlar, havanın gece yarısı sonrası ayaza çevirmesinin fındığa zarar verebileceğini aktardı. Yalancı bahar sonrası erken açan fındık filizi, yaşanabilecek dondan olumsuz etkilenebilir. Bu da bölge üreticilerini yeniden hezimete uğratabilir,dedi.

Üreticilerin önlem almalarını isteyen uzmanlar “Üreticilerimiz özellikle gece yarısından sonra bahçelerine girmek suretiyle saman ve lastikler yakarak dumanlama yöntemiyle ürünlerini dondan koruyabilirler. Geçtiğimiz yıllarda bu yöntemi deneyenler olumlu sonuç aldı. Aynı uygulamanın bu yıl da devam etmesini öneriyoruz. Aksi durumda ürünleri daha fazla zarar görecektir. Üreticilerimiz lütfen dumanlama yöntemini ihmal etmesin."

Tarım sigortasının önemine de değinen uzmanlar "Geçen yıl sigorta yaptıran üretici zararının karşılığını aldı ve bir nebze olsun don zararını daha hafif atladı. Bu yıl da diğer üreticilerin bahçelerini sigorta yaptırması gerekiyor. Eğer üretici bahçesini dumanlama yöntemiyle koruyamıyorsa mutlaka sigorta yaptırsın" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler