Fındık Zurufundan Organik Gübre

Fındık Zurufundan Organik Gübre

Fındık Zurufundan Organik Gübre

Akçaabat Kavaklı Mahallesinde solucan gübresi üretimi yapan Ayhan BULUT mahallesinde fındık üretimi yapan çiftçilerin fındık zuruflarını toplayarak hayvan gübresi ile karıştırıp kompost oluşumundan sonra solucan maması olarak kullanıyor.

Kavaklı Mahallesinde bulunan üretim tesisini ziyaret eden Akçaabat Ziraatodası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU bölgemizde fındığın ayıklama makinesi olan patosa verildikten sonra geride kalan zurufun atıldığını  ve ya sobalarda yakıldığını bunun yerine doğal gübre olarak kullanılmasının toprak ve ürün verimi açısındandaha olumlu olacağını belirtti. Doğal iklim koşullarında bekletilen fındık zurufları bir yıl gibi bir sürede gübreye dönüşürken hayvan gübresi ile karıştırılarak solucanlara yedirildiğinde 3 ay içerisinde organik madde oranı yüksek gübreye dönüşmektedir. 

Bölgemizin hayvan gübresi noktasında yaşadığı problem fındık zurufunun değerlendirilmesi ile giderilebilir ifadelerini kullandı.

Solucan gübresi üreticisi Ayhan BULUT bu yıl yapmış olduğumuz gübrelerle kendimize ait bahçelerde solucan gübresi ile ve gübresiz sebze üretimi yaptıklarını belirterek solucan gübresi ile yaptıkları üretimde su tutma özelliği yüksek olduğundan bitkilerde canlılık oranı ve verim artışı gözlediklerini belirtti.

Akçaabat Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Veysel  BAKİ   fındık zurufu organik gübreye yakın besin içeriğine sahiptir .Toprağın fiziksel yapısını iyileştirerek verim ve kaliteye önemli katkı sağladığını belirtti.

f3-004.jpg

f2-004.jpg

f1-002.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler