Ekonomiye Büyük Yatırım

Ekonomiye Büyük Yatırım

Bu Tesis Bölgemiz Ve Ülke Ekonomisine Yaklaşık 25 Milyon Dolarlık Katkı Sağlayacak

Trabzon'un Sürmene İlçesi'ndeki düzenli depolama alanında metan gazından enerji üretim için yapılan santral törenle hizmete girdi.

Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda düzenlenen törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ilçe kaymakamı, belediye başkanları, şirket yetkilileri ile çalışanları katıldı.

ekonom.jpg

Tesis sayesinde bölge ekonomisine 25 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, şunları söyledi:

"Ülke ekonomisi ve çevre duyarlılığı açısından çok önemli bir tesisi açıyoruz. Türkiye önemli bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Burada vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçiş dönemi yaşandı. Şimdi de oluşan metan gazından elektrik üretimine geçtik. Bu sayede çevredeki kötü koku azalmış oldu ve artık gazdan da elektrik üretiyoruz. 1 megavat elektrik üretilmesi yönünde çıktığımız ihalede şuanda 2.8 megavat elektrik üretilmesini gerçekleştiriyoruz. Bu kapasiteyle üretime devam edilirse yıllık üretimden elde edilen gelir miktarı 2.5 milyon doları bulacak. Ortalama 10 yıl süreceği düşünülürse bölgemiz ve ülke ekonomisi için yaklaşık 25 milyon dolarlık katkı söz konusu olacak. Bu ciddi bir kaynak teminidir. Hayırlı uğurlu olsun."

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, “İhaleyi alan 2 M elektrik firmasını tebrik ediyoruz. Bu bölgede bir müddet daha katı atık depolanması düzenli olarak sürdürülmesi yönünde tedbirleri alıyoruz. Daha modern üçüncü aşama işleme sağlayacak, gazlaştırmayla enerji üretimini sağlayacak bir tesisin de altyapısı büyük oranda tamamlandı. En kısa zamanda üretime başlayacaktır” dedi.

Törende konuşan şirket işletmecisi 2 M Elektrik A.Ş. ortaklarından Mustafa Doğru ise, tesis sayesinde ayda 10- 15 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirterek, “Bu sahaya gelen çöpler depolandıktan sonra da bilindiği üzere metan gazı salgılanıyor. Bu metan gazını elektriğe dönüştürüyoruz. Saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretim kapasitemiz var. Bu alanda oluşan metan gazlarını toplamak için yaklaşık 4 bin metre boru döşedik, ayrıca gaz emme sistemi oluşturduk. Elektriği ulusal şebekeye verebilmek için yükseltici trafolar, elektrik şalt sahası ve yaklaşık 1 buçuk kilometre enerji nakil hattı tesis ettik. İncelemeler sonrasında kapasitenin artabileceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Konuşmalar sonrası kurdele kesimiyle tesisin açılışı yapıldı. Vali Öz ve beraberindekiler çöpten enerji elde edilmesine sağlayacak tesisi gezerek incelemelerde bulundu.

Daha sonra TRABRİKAB Meclis Toplantısı Birlik Başkanı Vali Öz, başkanlığında yapıldı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler