Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Sen de Bırakabilirsin

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınlayarak, Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürünün, hem insan hem de toplumun tamamının sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Hamzaoğlu, açıklamasında,”Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat tarihi “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak anılmaktadır.

Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır.

Sigara kullanımı, kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülebilmektedir.

Sigaraya "Bir kereden bir şey olmaz” diye başlanıyor. "Benim iradem güçlüdür” diyerek alışıyoruz, "ben kontrol edebilirim” diye devam ediyoruz ve maalesef bağımlısı oluyoruz. Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaş grubuna dahil olma gibi nedenler yer almaktadır. Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamının sağlığını tehdit etmektedir.

Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır.10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.

 İlimizde hizmet vermekte olan Sigara Bırakma Polikliniklerine 2015 yılı içerisinde 3862 başvuru olmuş, bu başvurular neticesinde de 957 vatandaşımız sigarayı bırakmıştır.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Araklı Toplum Sağlığı Merkezi olmak üzere, 5 Sigara Bırakma Polikliniğimiz halkımıza sigara bırakma konusunda etkin bir şekilde hizmet vermekte olup, Sigara Bırakma Merkezlerinin iletişim bilgileri Müdürlüğümüz web sitesinde bulunmaktadır.

Tüm bu çalışmaların amacı; sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır.

Tüm halkımıza 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü,  “DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ” olarak kabul etmeleri temennisi ile sigarasız sağlıklı günler diliyoruz.” İfadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler