Dünya Maç İçin Ne Dedi

Dünya Maç İçin Ne Dedi

Türkiye’nin Çek'leri elemesi dünya basınında manşetlerde: “Son dakika Avrupa şampiyonu!”, “Kızılca kıyamet koptu”, “Müthiş bir son nokta”, “İnanılmaz Türkiye”, "Türk mucizesi"

Türkiye’nin Euro 2008’de çeyrek finale kalmasını Fransa ve Avrupa’nın en büyük spor gazetesi L’Equipe “İnanılmaz Türkiye” başlığıyla verdi. Gazete, “Çılgın bir çeyrek final için çılgın Türkler” benzetmesi yaptı. L’Equipe, “Türkiye çok uzaktan geldi, nefes nefese maç” ifadesini kullandı.

LE FİGARO: ÇILGIN BİR MAÇ
Le Figaro ise “Çılgın bir maç” başlığıyla verdiği haberde, İsviçre’den sonra Türkiye’nin bir kez daha mucizeye imza attığı yorumunu yaptı. Gazete, “Türkler inanılmazı gerçekleştirdi” ifadesini kulladı.

BBC: MÜTHİŞ BİR SON NOKTA
BBC, milli takımın galibiyetini, “Nihat Çekleri Cenevre’de şampiyona dışında bıraktı” şeklinde duyurdu. BBC, Türkiye’yi çeyrek finale taşıyan maçın ardından yayımladığı yorumda, milli takımın nefes kesici bir toparlanma gösterdiğini kaydetti.

Nihat’ın başarılı futbolunun övüldüğü BBC yorumunda, Türkiye’nin, ünlü futbolcunun attığı 2 golle Çekler karşısında yeniden hayat bulduğu ifade edildi. Nihat’ın ilk golünü içgüdülerine güvenmenin sonucu şeklinde değerlendiren BBC, ikinci golünün ise müthiş bir son nokta olduğunu vurguladı.

THE TIMES: EN BÜYÜK GERİ GELİŞLERDEN BİRİ
İngiliz The Times’a göre, dün gece oynanan maç uluslararası futbol tarihinin en büyük geriden gelişlerinden birine sahne oldu. Times haberinde “Türkler, 74’üncü dakika sonunda 2-0 gerideydi ve eve döneceklerdi, 89’uncu dakikada ise 3-2 önde ve Hırvatistan’la randevuları için bu kez Viyana’ya gideceklerdi. Ama uzatma bölümünün ikinci dakikasında, kalecileri Volkan Demirel kırmızı kartla oyun dışı kalınca, üç oyuncu değiştirmiş oldukları için Tuncay Şanlı kaleci formasını ve eldivenlerini giymek zorunda kaldı. Bu arada da, Peter Cech, dünyanın en iyi kalecisi, hatasıyla beraberlik golüne neden oldu. Bundan daha iyisini bulmaya çalışın. Hadi deneyin bakalım.” ifadelerini kullandı. Times muhabirine göre, maçın tamamı bir heyecan fırtınasıydı.

DAILY TELEGRAPH: TÜRKİYE TARİH YAZDI
Daily Telegraph, Türkiye hayal edilebilecek en dramatik şekilde tarih yazdı diye yorumluyor dün akşamki maçı. Guardian gazetesinin haberinde, Türkiye mucizesinde, Nihat’ın ve Peter Cech’in rollerinin altı çiziliyor.

Telegraph, “Bu sabah Nihat Kahveci’nin damarlarında yoğun bir sevinç ve başarı duygularıyla dolu adrenalin süzülecek. Benzer duygular, göz alıcı Türkiye takımının bütün oyuncuları ve destekçilerinin de içinden geçecek. Partileri de, Hırvatistan maçına kadar sürecek” diye yazdı.

GUARDIAN: KIZILCA KIYAMET KOPTU
The Guardian’ın haberinde, “Türkiye taraftarları daha beraberlik golünün keyfini hazmederken, Hamit Altıntop zeka dolu bir pas attı, Çek defansının hamlesi çok geçti, Nihat Kahveci oradaydı ve neredeyse bir ağır çekimle, falsolu yıkıcı vuruşunu yaptı, top Cech’in üzerinden önce üst direğin altına çarptı sonra da filelerle buluştu. Kızılca kıyamet koptu. Yedek oyuncular kendilerine ayrılan bölgeden sahaya doluştu, Fatih Terim ve Nihat Kahveci, mutluluktan havalara uçuyordu” ifadeleri yer aldı.

INDEPENDENT: NİHAT’TAN ÇİFTE ŞOK
The Independent gazetesi de Nihat’ın çifte golünün Çekler üzerinde yarattığı şoku vurgulayan bir başlık kullandığı yorumunda, dün ÖSS’ye katılan üç Türk futbolcunun bu sınavda kazansalar da kaybetseler de dünü asla unutmayacakları belirtildi.

Maçın gollerinin detaylı biçimde aktarıldığı yorumda, Çekler’in ikinci golünün ardından aslında Türkler açısından maçın bitmiş gibi algılanabileceği belirtildi ve “Ama Türkiye bir şekilde umutlarını canlı tutmayı becerdi ve bu maçı şaşkınlık verici biçimde kazandı” denildi.

FOX SPORTS: BEKLEMEYE DEĞDİ
Fox Sports, Türklerin neredeyse 50 yıldır Çekleri yenemediğini ancak dünkü maçın “Bunu beklemeye değdiğini” gösterdiğini yazdı. Fox Sports, sonucun oyunun üçte ikilik bölümünde daha iyi görünen Çekler için tam bir felaket olduğunu, Türklerin maçı mükemmel noktaladığını belirtti. Fox Sports, haberin “Bugün Ne Öğrendik?” kısmında, “Pozisyonunda en iyi olan oyuncu bile hata yapar. Hiçbir zaman, Türkleri devre dışı bıraktığını sanma” ifadesini kullanırken, Cech’in hatasını maçın en önemli anı, Nihat Kahveci’yi de günün kahramanı olarak gösterdi.

DAILY STAR: NİHAT ÇEKLERE YOL GÖSTERDİ
Daily Star gazetesi, “Nihat, Çeklere Yol Gösterdi” başlığını kullandığı haberde, “Oyuncunun son dakikalarda attığı iki gol, turnuva tarihindeki en olağan dışı geri dönüş oldu” ifadesini kullandı.

Daily Express, Türkiye’nin müthiş bir şekilde geriden gelerek galibiyeti sağladığını yazdı ve Çeklerin inanamadıkları bir dram yaşadıklarını belirtti.

The Herald gazetesi, “Türkiye, inanılmaz bir sonuçla çeyrek finale kaldı” ifadesini kullandı ve Türklerin, kalecisiz kazandığı maçın fazla rastlanan karşılaşmalardan biri olmadığını yazdı.

REUTERS: TÜRKLER VİYANA RÜYASINI BİTİRDİ
Reuters haber ajansı, Türkiye için, “Olağandışı bir mücadeleyle çeyrek finaldeki yerini ayırttı” ifadesini kullandı. Ajans, perdeyi attığı ikinci golle kapatan Nihat Kahveci’nin, Çek Cumhuriyeti’nin Viyana rüyasını sona erdirdiğini belirtti.

UEFA: NİHAT İÇİN OLAĞAN BİR GECE DEĞİLDİ
Maçın en iyi oyuncusu olarak kaptan Nihat Kahveci’yi seçen UEFA da internet sitesinde maça geniş yerdi. “Maçın son 3 dakikasında 2 gol atarak ekibinin çeyrek finale çıkmasını sağlamak, genellikle bir milli takım kaptanının görevlerinden biri değildir. Ancak bu, Nihat Kahveci için olağan bir gece değildi” ifadesini kullanan UEFA, futbolcunun 90 dakika boyunca çok çalışması ve maçın sonunda muhteşem bir final yapması nedeniyle maçın adamı seçildiğini belirtti.

BILD: TÜRKİYE ŞİMDİDEN SON DAKİKA ŞAMPİYONU
Alman Bild gazetesi, “Çılgın av! Türkiye Avrupa Şampiyonası mucizesini gerçekleştirdi” başlığıyla verdiği haberde, Türk milli takımının İsviçre maçında olduğu gibi golleri bir kez daha son dakikalarda attığına dikkati çekerek, “Terim’in on biri daha şimdiden son dakika Avrupa Şampiyonu” şeklinde görüşe yer verdi.

Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti takımına son 3 dakikada 2 gol attığı hatırlatılan haberde, “Bu takımın nasıl bir morale sahip olduğunu görmek inanılmaz” şeklinde ifade kullanıldı.

KOLNER EXPRESS: TÜRKLER MUCİZEYİ BAŞARDI
Kölner Express gazetesi de milli takımın galibiyetini “Türkler mucizeyi başardı” başlığıyla duyurdu.

İSPANYOL BASINI: EN DELİ MAÇ
“Avrupa Kupası’nın en deli maçı oldu” diye yazan İspanyol gazeteleri, Türklerin bir mucize gerçekleştirdiğini, başaktörün de Nihat olduğunu belirtti.

Marca gazetesi, dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Cech’in kariyerindeki en büyük hatayı yaptığını ve Türkiye’ye tarihi zafer verdiğini yazdı. Marca, “Türkiye açıklanamaz, mucize bir galibiyet aldı” ifadeleri kullanıldı.

As, “Türkiye, Cech’in sayesinde 2-0’dan öne geçmeyi başardı” ifadesini başlığına çıkararak, “Türkiye, iyi futbol ile değil, inancıyla kazandı. İlk yarı anlaşılmayan bir Türkiye vardı. Ancak ikinci yarı her şeyi riske atarak son 15 dakikada kaleci hatasıyla kazanarak, çeyrek finale yükseldi” denildi. Gazete sahanın en iyisi olarak gösterdiği Nihat için “Topa sadece iki kez dokundu, ama ikisi de gol oldu” yorumunda bulundu.

Sport, “Nihat, mucizeyi gerçekleştiriyor ve Türkiye’yi çeyrek finale sokuyor” başlığını atarken, “Tüm turnuva boyunca ortalıkta gözükmeyen Nihat, sahneye bir çıktı ve sonucu belirleyen isim oldu” yorumunda bulundu.

EL MUNDO DEPORTIVO: TÜRK MUCİZESİ
El Mundo Deportivo da “Türk mucizesi” başlığı altında, “Türkiye, Avrupa Kupası’nın ilk büyük sürprizini yaptı. 2-0’dan sonra kimsenin şans vermediği Türkiye, kaleci Cech’in hatalarını iyi değerlendirerek inanılmaz bir final yaşadı” diye yazdı.

MACAR BASINI: TÜRK KAHVESİ SONRADAN GELDİ
Macaristan’ın tek günlük spor gazetesi olan 300 bin trajli Nemzetisport ilk sayfasını tamamen Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçına ayırdı. Nemzetisport manşetini “Türk sevinci” olarak atarken, iç sayfada ise “Kara çorba-Türk kahvesi sonradan geldi” başlığı attı.

Hid Magazin ise “50 yıl aradan sonra Osmanlı tokadı Çeklerin suratında patladı” başlığıyla verdiği haberde, Türk Milli Takımı’nın son maçlarda bunu hep yaptığını, İsviçre maçında olduğu gibi golleri bir kez daha son dakikalarda atarak çeyrek finale yükseldiğini yazdı.

Macaristan’da diğer gazete ve internet sitelerinin başlıkları ise şöyle oldu: Samsungsport: “Türk fanatizmi tur atladı”, “Fatih bayram yaptırdı, Bürckner halen inanamıyor”, XLSPORT: “Türklerin dirilişi ve tur atlayışı”, ZOOM: “Türkler kamikazeyle Çekleri yere serdi”, BULVARSPORT: “Türklerin fantastik tur atlayışı, Cech intihar etti”, SPORTRADYO: “Nihat’ın iki golü Çekleri nakavt etti”.

İTALYA BASINI: TÜRKİYE ÇEYREK FİNALİ FETHETTİ
İtalya basını haberi, “Türk mucizesi” olarak verirken, Gazzetta dello Sport Gazetesi internet sayfasında, “Türkiye bir seferde Çek Cumhuriyetini yenememe geleneğini yendi, çeyrek finali fethetti. Cenevre’de maceralı ve öngörülemez bir maç bitimine yakın Chelsea kalecisinin affedilemez hatasıyla 3-2 sona erdi. Yavaş ve sıkıcı seyreden birinci yarının ardından ikinci yarı heyecanlı goller ve aptalca hatalarla karıştı” yorumuna yer verildi.

Corriere della Sera Gazetesi ise, “Türk mucizesi. Çeklere karşı arayı kapattılar: 3-2” başlığını kullanarak vediği haberde, “Maçın sonundaki Nihat’ın iki golü herşeyi tersine çevirdi” denildi.

İSVEÇ TELEVİZYONU: EURO 2008’İN EN İYİ MAÇI
İsveç televizyonu, Türkiye-Çek cumhuriyeti maçını Avrupa Şampiyonası’nın en iyi maçı olarak yorumladı. Şampiyona maçlarını naklen yayınlayan İsveç’in 4’üncü kanalı, maç sonrasında yapılan yorumda Türk milli takımına geniş yer ayırdı. Maçı tekrar tekrar ekrana getiren televizyon kanalına konuk olan spor yazarları ve yorumcular, karşılaşmayı Avrupa Şampiyonasının en iyi maçı olarak değerlendirdi.

TT: TÜRKİYE’NİN MUCİZE DÖNÜŞÜ
İsveç Haber Ajansı TT de geçtiği haberde, “Türkiye’nin mucize dönüşü” başlığını kullandı. Dagens Nyheter gazetesi de “Zaman Türkiye için döndü” başlığıyla verdiği haberde Nihat Kahveci’yi ulusal kahraman ilan etti.

HLN: TÜRK MUCİZESİ
Belçika’da yayımlanan HLN gazetesi, Türkiye’nin galibiyetini ana sayfasından duyururken, Nihat Kahveci’nin fotoğrafının altına “Türk mucizesi” başlığını attı. Alman Bild gazetesi de, “Çılgınlar yoldan çıktı. Türkiye EURO 2008 mücizesini yarattı” başlığını kullandı.

Kaynak:haber7.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Spor