Dağcılar İçin Tören

Dağcılar İçin Tören

Zigana Dağı'nda geçen yıl meydana gelen çığda hayatını kaybeden Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) üyesi 10 dağcı anısına yaptırılan anıt törenle açıldı.

 

Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009'da çığ düşmesi nedeniyle ölen TEDAK üyesi 10 dağcı için yaptırılan anıtın açılış törenine, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fuat Kömürcü, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, TEDAK Başkanı Ali Melih Tankutay, Gümüşhane Dağcılık ve Spor Kulübü Başkanı Mustafa Akbulut ile ölen dağcıların yakınları, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Milletvekili Aydın, çığ düşmesinden 20 dakika sonra olay yerine geldiğini hatırlattı.

Milletvekili Aydın, olay gününün hayatının en zor günü olduğunu anlatarak, ''O gün hayatımın en zor günüydü. Her kar altından çıkardığımız değerli kardeşimizin beraber dağlarda kayak yaptığımız ve yürüdüğümüz arkadaşlar olduğunu gördüğümdeki acımızı sizlerle paylaşmama imkan yok. Onları asla unutmamız mümkün değil. Onları toprağa değil, gönlümüze gömdük'' dedi.

Vali Salihoğlu ise geçen yıl yaşanan çığda 10 vatan evladının şehit olduğunu ifade ederek, ''Buradan her geçişimde hepsini hatırladım. Hepsini rahmetle anıyoruz. Olay yerine vardığımda bir kişi yaşıyordu ama kısa bir süre sonrada gözlerini kapadı'' şeklinde konuştu.

Dağcılık sporlarının bazı riskleri olmasına rağmen herkes için son derece faydalı ve güzel sporlar olduğunu anlatan Vali Salihoğlu, ''Onlar Trabzonlu idi Kahramanmaraşlı idi. Oralardan buralara geldiler. Gümüşhane'nin dağlarında, karları arasında şehit oldular. Trabzon ile Kahramanmaraş kardeş şehirlerdi, şimdi de Gümüşhane eklendi. Buradaki ailelere ne söylense azdır. Ölene kadarda bu acıyı unutmayacağız'' ifadelerini kullandı.

Türkiye Kayak Federasyon Başkanı Karaca da olayda ölenlerin yakınları kadar acı çekmelerinin mümkün olmadığını ve olayın bir şanssızlık olduğunu belirterek, ''Bir hafta sonu normal bir yolda yürürken, sağlıklı olmak, bölgesini tanıtmak, bölgeye canlılık getirmek için spor yaparken hiç beklenmedik böyle bir kaza hepimizi üzüyor. Bu acı olayda hayatını kaybeden arkadaşlarıma Allah'tan rahmet diliyorum'' dedi.

Karaca, kayakçılığın riskli olduğuna işaret ederek, ''Sporumuzun ve doğada gezmenin riskli olduğunu biliyoruz. İşte bu risklerden ne kadar uzak durabilirsek, o kadar uzun süre dağlarda gezeriz'' diye konuştu.

-TEDAK BAŞKANI TANKUTAY-   

TEDAK Başkanı Tankutay da binden fazla faaliyette bulunup 30 bin insanı dağlarla buluşturduklarını ifade ederek, ''Maalesef az risk gördüğümüz Zigana Dağı'nda sıkıntı yaşadık ve 10 dağcımızı kaybettik. Gerçek anlamda bir kaza yaşadık. Hepsi değerli dostlarımız ve bu işe gönül vermiş insanlardı'' dedi. Olayda ölenleri unutmadıklarını anlatan Tankutay, dağcılık faaliyetlerine devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Ölen dağcı Özlem Timurcuoğlu'nun annesi Sündüz Timurcuoğlu ise kızını çok özlediğini ifade ederek, ''Küçük kelebeğim, yavrum seni çok ama çok özlüyorum. Üstüme üstüme geliyor sana olan özlemin. Kayağı çok seviyordum ama kar olmadığı için o gün bile bile neden gittin dağlara. Senin yüreğin kardan aktı. Ruhun şad, makamın cennet olsun'' şeklinde konuştu.

Kızının kayağı olan tutkusundan dolayı kayak takımları omzunda dağ dağ gezdiğini söyleyen anne Timurcuoğlu, gözyaşlarını tutamadı.

Konuşmaların ardından anıt, üzerindeki bayrağın Vali Salihoğlu ve beraberindekiler ile alınmasının ardından açıldı.

Törende, olayda ölen diğer dağcıların yakınları da gözyaşlarını tutamadı.

-ANIT-

Gümüşhane Valiliğinin tarafından Ankara'da Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi ve heykeltıraş Ayhan Yılmaz'ın yaptığı anıt, Zigana Dağı'na getirilerek, 24 Aralık 2009'da Torul Kaymakamlığı ile Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yaptırılan kaideye yerleştirilmişti.

Fiberglas malzemeden üretilen 7 metre yüksekliğinde kaidesi ile 9 metreyi bulan anıt 1,5 ton ağırlığında. Anıtın ön yüzünde ölen 10 dağcının 20 ayak izinin yanı sıra üzerine ''çığ düşme'' kompozisyonu, arka yüzünde ise ölen 10 dağcının isimleri ve ölüm tarihleri bulunuyor. Anıtın yapımı için 35 bin, kaidesi için 5 bin ve nakliyesi için bin 400 lira olmak üzere toplam 41 bin 400 lira harcandı.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı. Olayda Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetmişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler