Cumur Baltaya Yüklendi

Cumur Baltaya Yüklendi

Cumur, AK Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Balta’nın açıklamalarına karşılık “Sayın Balta özür dilemelidir” dedi

AK PARTİ Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, AK Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Balta’nın Trabzon Belediye Meclisi’ne türbanla girilmemesi yönünde karar aldıkları biçimindeki açıklamalarını maksadını aşan değerlendirmeler olarak nitelendirdi. Cumur, “Sayın Balta özür dilemelidir” dedi

AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, AK Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Balta’nın Trabzon Belediye Meclisi’ne türbanla girilmemesi yönünde karar aldıkları biçimindeki açıklamalarını maksadını aşan açıklamalar olarak nitelendirdi ve Balta’nın kamuoyundan özür dilemesi gerektiğini söyledi.
Balta’nın konuşması sırasında söylemek istediklerini aktaramadığını ve yanlış bir ifadede bulunduğunu dile getiren Cumur, “Belediye meclisine seçilen bir kişi hakkında il yönetiminin bir karar alması veya il başkanının yorumda bulunmasını doğru bulmuyorum. Bu konuda tavır belirlemesi gereken biri varsa o da belediye başkanıdır. Böylesi bir açıklama belediye başkanına karşı da bir haksızlıktır” dedi. Türkiye genelinde AK Parti’nin 130 tane türbanlı meclis üyesinin görev yaptığını ve buralarda herhangi bir sorunun yaşanmadığını ifade eden Cumur, “Basında çıkan ifadeler Muhammet Balta’nın kişisel değerlendirmesidir. Bu bayan kardeşimizi sürekli gündeme getirip konuşmak doğru değil. Kişilik haklarına da saygısızlık. Kişi üzerinde değil ilkeler üzerinde konuşulursa daha doğru olur. Başörtülü bir bayanın belediye meclisinde ve il genel meclisinde bulunmaması için bir şart yok. Kamusal alanla kamuya hizmet alanını karıştırmamak gerekiyor. Sayın başkan burada bana göre maksadını aşan bir konuşma yapmıştır. Derdini anlatamadı. ‘Gerilim çıkarmadan bir anlamda kamu hizmetini biz yapacağız. Trabzon’un sorunlarını çözeceğiz, Türkiye’deki bu tartışmayı şekillendirmeyelim’ demek istedi. Bana göre cümleyi tamamlayamadı. Değişik yerlerde bu halkın içinde kamuya hizmet veren alanlarla başörtülü insanlar hizmet alabiliyor. Başörtülü insanlar kimlik alabiliyor. Bu, bir kısır çekişmeyi tekrar gündeme getirir. Biz asıl olan işlere yönelmeliyiz. 61 projeyi yapacağız. Ana gündemimiz bu olmalı. Belediyenin borcunu nasıl ödeyeceğimizi düşünmemiz gerekiyor” dedi.

KİMSE KİMSEYE BAŞINI AÇARMISIN
SORUSUNU YÖNELTEMEZ

Bir meclis üyesine seçimlerden önce başını açar mısın sorusunun sorulmasının AK Parti ilkeleri ile bağdaşmadığını ve etik bulmadığını ifade eden Cumur, “Türbanlı bir belediye meclisi üyesine seçimlerden önce sorun olursa başını açar mısın ifadesini kullanmayı etik bulmuyorum. Ben Saadet Hanım ile konuştum. Bu olayın nasıl olduğunu sordum. Kendisi zaten duruşmalara girdiğini ifade etti. Bu bireysel bir tercihtir. Bunun altında başka bir şey aramak bu arkadaşımıza haksızlık olur. Ona yanlışlık yapmış oluruz. Bizim Türkiye genelinde 130 tane türbanlı belediye meclis üyemiz var. Bunlar başörtüleriyle meclise girebiliyorlar. Geçen dönem Akçaabat’ta, Hatice Hanım türbanıyla hizmet verdi. İl başkanı ya cümlesini tam tamamlayamadı ya da maksadını aşan bir açıklama yaptı. Öyle bir değerlendirme bizim partimizde olmaz. Bizim partimiz hak ve özgürlükleri ön plana çıkartan bir partidir. Biz demokratikleşme yolunda hızla ilerleyen bir partiyiz. Biz zaten bu mücadelenin içinden gelen bir partiyiz. İnsanların bireysel haklarını kendilerine verelim. İnsanların kılık kıyafetine takılmayalım. Orada il başkanı maksadını aştı. Benim görüşüm bu” şeklinde konuştu.

TBMM İLE BELEDİYE MECLİSİ BİR TUTULAMAZ
TBMM’ye girmek ile belediye meclisine girmek arasında çok önemli farklar olduğunu, ikisini bir tutmanın çok yanlış olduğunu ve Balta’nın bu noktada yanlış bilgilendirildiği kaydeden Cumur, “Başkan eksik bilgilendirildiği için yanlış bir konuşma yaptı. TBMM’nin bir iç tüzüğü vardır. Temmuz sıcağında da olsa meclise kravatsız giremezsiniz. Bayanlar her ne şartla olursa olsun pantolonlu olarak meclise giremez. Ama yerel parlamentoya bir hanımefendi pantolonlu olarak da girebilir. Erkekler kravatsız da girebilir. Kısa kol gömlekle de kot pantolonla da girebilir. Olayı böyle değerlendirmek lazım. Burada bir algılama ve yanlış yorumlama var. Biraz da maksadını aşmış bir durum söz konusu” ifadelerine yer verdi.

YÖNETİM BAŞKAN’A, BAŞKAN
YÖNETİME KARIŞMAMALI

Belediye Meclisi üyeleri hakkında bir tavır koyması gerektiğinde bunun belediye başkanının hakkı olduğunu, başka bir kimliğin buna müdahalede bulunmaması gerektiğini ifade eden Cumur; “Orada il başkanının tavrı doğru değil. Sonucunda belediyeyi belediye başkanı yönetir. Parti başkanı yönetmez. Oradaki belediye başkanına da bir haksızlık yapılmıştır. Bu konuda bir şey söylenecekse bunu söylemesi gereken belediye başkanı olmalıdır. Belediye içindeki bir durumdan bahsediyoruz. Belediye başkanına, belediye meclisine bir yetki verilmiştir. Karar verecek olan belediyedir. Parti bu konuda bir karar veremez. Ben belediye başkanının işine karışmam. Belediye başkanı bana derse ki beraber çalışalım, çalışırız. Mesela bugün belediye başkanımızla trafik üzerinde biraz çalıştık. Ne yapabileceğimizi görüştük. Gelirlerle ilgili konuştuk. Sorulduğunda biz fikrimizi söyleriz. Uygulama belediyenindir. Biz şu olacak dersek bu Trabzon halkının tercihine saygısızlık olur. Belediye başkanı da partinin işleyişine karışırsa yanlıştır” ifadelerine yer verdi.

SAYIN BALTA YANLIŞ ANLAŞILMADAN
ÖTÜRÜ ÖZÜR DİLEMELİ

AK Parti yönetiminin olumsuz haberlerle gündeme gelmediğini ancak İl Başkanı Balta’nın son açıklamalarından ötürü kamuoyundan özür dilemesinin erdemli bir davranış olacağını kaydeden Cumur, “Bir partide görev almak zor iştir. Her açıdan fedakarlık yapıyorsunuz. Trabzon’da bir yolsuzluk işi olmadı. Trabzon, Türkiye yatırım sıralamasında ilk 10 ile girmiş. Burada bir yolsuzluk olmamışsa bir suiistimal olmamıştır. Burada yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Dedikoduya da prim vermediler. AK Parti’de bir nöbet tutuyorlar. Bunu yaparken de zaman zaman hatalı çıkışlar, yanlış yorumlamalarda, yanlış ifadelerde bulunulabiliyor. Parti programına uymayan ifadelerde olabilir. Ama kamuoyundan özür dilemek erdemli insanların işidir. Eğer hata yapmışsanız bunu kamuoyundan çıkıp özür dilersiniz. Bizim partimizde gerilim yoktur. İnsanlara saygı vardır. İnsanların kişisel haklarını yaşamasına saygı vardır” dedi.

Günebakış

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Siyaset