Çocuklar Açlıktan Ölmeyecek

Çocuklar Açlıktan Ölmeyecek

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ali Türen Öztürk CHP iktidarında hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceğini söyledi.


Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon milletvekili Ali Türen Öztürk, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (WHO)’nun verilerine göre Türkiye’nin İnsani gelişmişlik indeksine göre 169 ülke içinde 83’üncü olduğunu belirterek, “CHP iktidarında çocuklar açlıktan ölmeyecek, Bebek ölümleri son bulacak” dedi.

Öztürk, sağlıkta çağ atladığını iddia eden AKP iktidarında vatandaşın yoksulluğa çocukların açlığa mahkum edildiğini vurgulayarak açlıktan annesinin karnında, ya da kucağında hayatını kaybeden çocuk ölümlerine CHP iktidarında son verileceğini belirterek, “Hiçbir çocuğun çöp toplamayacağım diye çöp kamyonunun altında kalmadığı, halkımızın evlerinin kapılarını CHP iktidarında polis değil sütçü çalacak, her çocuğumuz sütünü içip okuluna gideceği bir ülke olacak Türkiye. Ülkemizdeki sağlık raporlarına göre çocuk ölümlerinin dünya sıralamasında Türkiye’nin içinde bulunduğu vahim durumu açıklamakta” dedi.

Öztürk, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (WHO)’nun verilerine dikkat çekerek, bu raporda yer alan açıklamaları şöyle dile getirdi, “ Bu verilere göre ülkemiz İnsani gelişmişlik indeksine göre 169 ülke içinde 83’üncü, Sağlık indeksine göre 183 ülke içinde 90’nıncı, Bebek ölüm hızına göre sıralamada 192 ülke içinde 100.dür

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirten en önemli veri bebek ölüm oranıdır. Bir ülkenin bebeklerinin ne kadarını yaşatabildiğini gösteren veridir. Ülkemizde bebek ölüm hızına göre her bin bebekten 25’i ölmektedir. Bu sayı Suriye’den, El Salvador’dan ve Suudi Arabistan’dan yüksektir. Oysa bakanlık bebek ölüm hızını gerçek düzeyin çok altındaymış gibi göstermekte.”

Öztürk, Bursa ilindeki bebek ölüm hızı bin 6 olarak açıklandığını örnek vererek, “Bu verilerin gerçekleri yansıtmadığı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalının 2010 yılında yayınlanan araştırması ile ortaya çıkmıştır.

Bu çalışmada Bursa Büyükşehir Belediyesi ve 14 ilçe belediyesinin defin raporları incelenmiş. İl Sağlık Müdürlüğü 2008 yılında 205 bebek öldüğünü iddia ederken,belediyeden alınan defin raporlarına göre 795 bebek ölmüştür.

Belediyeden alınan bu sayılar içinde ölü doğan bebekler (doğum sırasında ölen bebekler) yer almamaktadır. Aslında doğum sırasında ölen bebekler de dahil edildiğinde bu sayı çok daha yükselecektir.

Bakanlığa bağlı olan il sağlık müdürlüğü verilerine göre binde 6 bebek ölümü olmuşken, belediye verilerine göre bu rakam binde 21’i göstermektedir. Kısaca gerçek sayı il sağlık müdürlüğü verilerinin 3.5 katıdır. Bakanlık verileri gerçekleri yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Siyaset