Çığ Şehitleri Unutulmadı

Çığ Şehitleri Unutulmadı

Zigana Dağı'nda 6 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı Trabzon’da anıldı.

 

Haber:Derviş ALTUNTAŞ
          Nesrin BAYRAM

 Gümüşhane’nin Torul İlçesi'nde 25 Ocak 2009’da meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı için Trabzon’da anma programı düzenlendi.

Trabzon 19 Mayıs Spor Salonu önünde toplanrak Sahil dolgu alanında 10 dağcı için yapılan anıt önünde sona erdi. Törene, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ile ölen dağcıların yakınları da katıldı. Etkinliğe Büyükşehir Belediyesi bando ekibi eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk bırakıldı.

Tören alanında konuşan Trabzon Valisi  Abdil Celil Öz, dağcılık gibi spor faaliyetlerinin artık bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek “dağcılık gibi benzer aktiviteler artık nerdeyse zorunlu birer ihtiyaç haline geliyor ve insanlığın ayrılmaz bir parçası oluyor. Yapılan bu kültürel ve sportif faaliyetler belli bir dönem sonra bölgenin tanıtılmasıyla, gelişmesiyle, insanın çevresi ve bölgesine olan sorumluluk anlayışının bir yansıması haline geliyor. Bu olayda hayatını kaybeden 10 dağcımız ve o kazayı atlatan dağcılarımız bugün benzer sporları yapan bütün sporcularımız, bir bakıma, memleketine, doğaya olan sorumluluklarını yerine getiriyorlar. Buna benzer kazalar mutlaka yaşanacaktır Ancak; insanların müdahale edebileceği anlar vardır. Dolayısıyla bu konuda biz millet olarak daha hassas davranmalıyız.  Yaptığımız bazı ölçüsüz çalışmalar maalesef bize kaza olarak geri dönebiliyor. Önemli olan en az hasar ile bu olayları atlatmaktır” dedi.

Vali Öz Türkiye’nin çeşitli illerinde gelen dağcılara da teşekkür ederek “Dağcıların hatıralarını yaşatmak için Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek, ölen dağcılarımızın yakınlarının acıları paylaşan herkese teşekkür ediyor, ölenlere rahmet diliyorum” dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, yaşanan olaydan ders alınması gerektiğini vurgulayarak, “ Anmakta olduğumuz arkadaşlarımız Trabzon’un yaylasını, dağını, deresini tanıtmak uğruna yaptıkları yürüyüşte aramızdan ayrıldılar. Bize düşen görev bu arkadaşlarımızı unutmamak, unutturmamak. Federasyon olarak bu gayretimiz sürüyor. Şunu unutmamalıyız; bu olaydan ders çıkartmamız gerek. Doğadan güçlü hiç kimse yok. Buna dikkat etmeliyiz” dedi.

25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığ felaketinde; Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz yaşamını yitirdi; Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz ve Emel Şimşek yaralandı. Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi ise olaydan yara almadan kurtulmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler