Cepte 2 Müjde

Cepte 2 Müjde

Türkçe karakter kullanımı ile birlikte numara taşınabilirliğinin bu hafta işleme başlayacağını bildirdi.

Acarer, Telekomünikasyon Kurumu Mersin Bölge Müdürlüğü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde düzenlenen ''Bilgi Güvenliği, E-imza ve Mersin İl Merkezinin Elektromanyetik Kirliliği'' konulu konferansa katıldı.

Türkiye'deki bilgi ve iletişim sektöründeki gelişmeye değinen Acarer, numara taşınabilirliği sistemi ile ilgili yazılım ve donanım sürecinin tamamlandığını söyledi. Sistemin bu hafta Telekomünikasyon Kurumu'nda faaliyete gireceğini anlatan Acarer, şöyle devam etti:

''Numara taşınabilirliği, şu anda kullanılan mobil ve sabit numaraların karakterini değiştirmeden, başka bir operatöre geçmenin mümkün kılınması anlamına geliyor. Kısaca sistem sayesinde A operatöründen aynı numara ile B operatörüne geçilebilecek. Bu da uzun bir çalışma ve tartışmalar sonucu hayata geçti.

Konuyla ilgili operatörlerden biri ile mahkeme süreci halen devam ediyor. Hukuki süreçte, Danıştay oy birliğiyle Telekomünikasyon Kurumu lehinde karar verdi. Ancak, yine mevzuat gereği başlama tarihi örneğin 3 Mayıs ise 6 ay mobil operatörlere bir yıl da sabit operatörlere süre veriyoruz. Dolayısıyla 6 ay sonra mobil operatörlerde, bir sene sonra da Türk Telekom'da numara taşınabilirliği fiilen başlayacak.''

Yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Acarer, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren gizli numaralar ile aranmanın engellendiğini anımsattı.

Gizli numaralar ile aranmanın özellikle kadın kullanıcılarda ciddi sıkıntılar yaratan bir konu olduğunu ifade eden Acarer, ''Bize en çok gelen taleplerden birisi de buydu. Bu konuda 3 operatörle yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar neticesinde, cep telefonunda 2 veya 3 tuşun tuşlanması ile gizli aramalar önlenir hale geldi. Son derece basit bir yöntemle abone merkezlerine gitmeye gerek kalmadan sorun çözüldü. Bu kullanıcılar açısından son derece önemli bir konudur'' diye konuştu.

-SMS'DE TÜRKÇE KARAKTERLERİN KULLANILMASI-

Acarer, Türkçe karakterlerin uluslararası SMS alfabesinde yer almaması nedeniyle uzun bir süre tüketicilerin mağdur olduğunu söyledi.

Mağduriyetin önlenmesi amacıyla başlattıkları girişimler sonucunda ilgili sektör temsilcilerinin mobil operatörleri ile çalışma yaptığını vurgulayan Acarer, Türkçe olarak kabul edilen karakterlerin uluslararası SMS alfabesinde de kabul edilir hale gelmesinin sağlandığını kaydetti.

Bir diğer önemli konunun ise hizmet kalitesi olduğunu anlatan Acarer, şöyle devam etti:

''Telefon konuşmalarının aniden kesilmesinin önlenmesi veya aranan numaranın düşmemesi gibi yani mobil sistemlerde arama blokaj ve arama başarısızlık oranlarında yapılan iyileştirmeler oldu. Bununla ilgili özellikle son 1,5 yıl içinde GSM operatörleri ile ciddi çalışmalar yürüterek oldukça iyi bir noktaya geldik. Ancak, hizmet kalitesinin iyileştirilmesi sırasında yeni baz istasyonlarının tesisi ve kapsamının genişletilmesi çalışmaları halen devam ediyor.''

-KAYIT DIŞI CEP TELEFONLARI İLE MÜCADELE-

Acarer, halk arasında kaçak olarak tabir edilen kayıt dışı cep telefonları ile yaklaşık 2,5 yıldır mücadele ettiklerini, konuyla ilgili yasa çıktığında kayıt altında 18 milyon cep telefonun olduğunu, geçen sürede ise kayıtlı telefon sayısının 92 milyonu aştığını söyledi.

Cep telefonlarının bedelinin 150 dolardan hesaplanması halinde 13,5 milyar dolarlık bir ekonominin kayıt altına alındığını ifade eden Acarer, verdikleri mücadele ile kurallara uygun iş yapanların da önünün açıldığını belirtti.

Bu arada, 5,5 milyon makinenin de kara listeye alınarak kapatıldığına işaret eden Acarer, kapatma ve beyaz listeye dahil etme işleminin devam ettiğini kaydetti.

-MERSİN VALİSİ AKSOY-

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, hızla gelişen teknolojiden gerek günlük yaşamda gerekse iş dünyasında her geçen gün biraz daha fazla yararlanma adına önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Gelişen teknoloji karşısında Telekomünikasyon Kurumu önderliğinde ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Aksoy, özellikle e-devlet ve elektronik imza projesinin ilerleyen süreçte tüm birim ve kurumlara yayılarak uygulamaya geçirileceğini vurguladı.

MTSO Başkan Yardımcısı Faik Burakgazi ise teknolojik gelişmelerin bir yandan yaşamı kolaylaştırırken, diğer yandan da bazı olumsuzluklara neden olduğunu söyledi.

Alışılagelen haberleşme şekillerinin yerini dijital haberleşmeye bıraktığını ifade eden Burakgazi, ''Dijital haberleşmenin yaygın kullanımı yaşamda köklü değişikliklere yol açan her yenilikte yaşanan bir takım sorunları da beraberinde getirdi. İletişim hukuku, bilgi güvenliğine bağlı olarak inkar edememe ve kimlik denetimi gibi pek çok alanda tartışılması gereken konuları ortaya çıkardı'' dedi.

Konferansa, Telekomünikasyon Kurumu Kurul Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, E-Güven Şirketi Genel Müdürü Can Orhun, Mersin Vergi Dairesi Başkanvekili Fehmi Günaydın, MTSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper ile çok sayıda davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler