Burun Tıkanıklığı Kabusunuz Olmasın

Burun Tıkanıklığı Kabusunuz Olmasın

KBB ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. İskender Emre İnan burun tıkanıklığı ve deviasyon ile ilgili merak edilen konuları özetledi.

Akçaabat’a bağlı Kavaklı Mahallesinde kuruluş aşamasını tamamlayarak hasta kabulüne başlayan Özel Clinart International Hospital’da Kulak Burun Boğaz ve Boyun Cerrahisi doktoru İskender Emre İnan, geceleri herkesin korkulu rüyası haline gelen burun tıkanıklığı ve deviasyon (burnun içinde, ortadaki kıkırdak-kemik duvarın eğikliği ) ile ilgili merak edilen konuları özetledi. 

Özel Clinart International Hospital doktorlarından KULAK Burun Boğaz ve Boyun Cerrahisi doktoru İskender Emre İnan, “Septum Deviasyon ( burnun içinde, ortadaki kıkırdak-kemik duvarın eğikliği) basit ve operasyonlu bir şekilde halledilebilir” dedi.

1-017.jpg

Burun tıkanıklığı nedir ve nasıl oluşur?

 Burun tıkanıklığı burun boşluklarından  hava geçişinin  azalması veya  durması  durumudur. Normal sağlıklı  nefes alış burun üzerinden olur. Burun tıkanıklığında bu görevin yerine getirilmesi zorlaşır veya imkânsızlaşır. Burun, septal deviasyon denilen iç eğrilik, konka hipertrofisi denilen burun etleri büyümesi veya adenoid hipertrofisi denilen geniz eti büyümesi gibi nedenlerle hakkıyla görev yapamadığı takdirde, kalıcı burun tıkanıklığı oluşur ve nefes alış patolojik şekilde ağız üzerinden gerçekleşir.

Deviasyon (iç eğrilik )  nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir?

Burun orta duvarı, burnun tüm yapıları ile birlikte anne karnında gelişmeye başlar. Bu gelişim 17-18 yaşa dek olanca hızıyla sürer. Bu yaşlardan sonra ise burnun büyümesi durmuş kabul edilir. Gerek bu büyüme sırasında genlerle kodlandığınca eğri büyümeden dolayı, gerekse buruna alınan çok sayıda küçük ya da az sayıda büyük darbeler sonucu burun orta duvarı eğri gelişebilir. Belirtileri ise;  Tek veya çift taraflı burun tıkanıklığı, Burunda akıntılı ve tıkalı hal, çoğunlukla tek taraflı, Sık burun kanamaları,  Sık sinüzit, Yüzde ağrı, baş ağrısı, geniz akıntısı, Bebeklerde ve küçük çocuklarda uykuda sesli solunumdur.

3-014.jpg

Septum deviasyonu nelere yol açabilir?

Kontrol Kaybı, Performans Kaybı, Sağlık Sorunlarına neden olabilir. Özellikle sağlıkta oluşabilecek sorunları ele alırsak; Sinüzit, Uyku apnesi, Orta kulak hastalıkları. Çözümü nedir sorusunu cevaplarsak; Basit ve operasyonlu çözümler diye ayırabiliriz. Basit Çözümler olarak yatak odasının havasının temiz-serin ve yeterince nemli olmasının sağlanması, burun bantları-burun konileri gibi burun açıcı ürünlerin kullanımı sayılabilir. Operasyonel çözümlerde ise; Deviasyonu olan bir hasta, geceleri ağız solunumu, buna bağlı ağız kuruluğu yaşarken, gündüz belirtileri de yaşayabilir: Genel yorgunluk, baş ağrıları vb. Bu durumların farkında olması ise yıllarını alabilir. Ta ki, bir gün bir KBB muayenesi gerçekleşene dek.. Endoskoplarla burun boşlukları incelendiğinde ve ameliyata karar verildiğinde  konu hakkında yeterince fikri olan ve kararını ona göre almış olan hasta, ameliyat öncesinde yasalarında zorunlu kıldığı bazı tahlillere tabi tutulur. Bu tahlillerin de ameliyata engel bir durum olmadığını göstermesini takiben hasta ameliyathaneye alınır.İdeal cerrahi tedaviler, hastanın en iyi sonucu elde ederken ağrı-sıkıntı-baskı-işgücü kaybı gibi rahatsızlıkların, hastanın hekimine ve tıbba bu aşamada gereksiniminin en aza indirgenmesidir. Hastanın konforu düşünülerek ameliyat sonrasında uygun hastalara tamponda uygulanmayabilir. Gelişen teknolojiden faydalanılarak kullanılan tamponlarla da hasta memnuniyeti arttırılmaktadır.

Genelde hastalar deviasyon problemleriyle geldiklerinde Bir diğer işlem olarak burun estetiğinin de yapılmasını isterler. Bu tip hastalarımıza uygun şartları sağlayarak operasyonlarımızı gerçekleştirmekteyiz.

Burun estetiği kolay bir ameliyat mıdır?

Burun estetiği estetik ameliyatlar içerisindeki en karmaşık ve cerrahı zorlayan işlemlerden birisidir. Burun hem yüz hem de kendi içindeki yapılarla uyumlu ve orantılı olmalıdır. Özellikle bölgemiz insanının burun yapısı düşünüldüğünde bunu her vakada sağlayabilmek oldukça zordur. Bu yüzden ameliyat kolay değildir, profesyonel ellerde yapılmalıdır.

Ameliyat sonrası burunlar neden çöker ya da eğrilir?

Bunlar ne yazık ki, başarısız operasyonlar sonrası yaşanan şanssızlıklardır. Uygulanan ve araştırması yapılan daha teknolojik olarak sağlanması istenen de, bu talihsizlikleri ortadan kaldırmaktır.

Laserle burun estetiği yapılabilmekte midir?

Laser ile burun estetiği halk arasında yanlış bilinen bir konudur. Laser cerrahın buruna şekil verirken kullanabileceği bir yöntem değildir. Fakat Lazer rinoplasti sayesinde kaba cilt örtüsünü inceltmek mümkün. Ayrıca kırklı yaşlarda ameliyat sonrası oluşan küçülmüş yeni burun iskeletine bol gelen cilt örtüsü sorunu da lazer rinoplasti ile çözülür. Ameliyat anında cilt büzüştüren lazerler kullanılır bollaşmanın ve sarkmanın önüne geçilir. Daha kısa bir iyileşme dönemini olması ve hastane yatış süresinin kısa olması gibi avantajlar sağlar.

Deviasyonun tekrarlama olasılığı var mıdır?

Başarılı geçmiş bir burun ameliyatından sonra deviasyonun tekrarlaması beklenmez

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler